Тайните на отглеждането на парк роза Ейбрахам Дерби

роза Абрахам дерби Великолепната роза Ейбрахам Дерби по право заема своето достойно място в света на градинските цветя. Тя дължи външния си вид на английския животновъд Д. Остин. Успешно пресича жълта флорибунда "Жълта възглавница" и яркочервен къдрав сорт "Алоха". Ботаникът нарекъл получения хибрид на британския инженер, построил първия в света чугунен мост.

Външни характеристики на растението

дерби от розов храст Абрахам

Градинската култура е оценена от руските ландшафтни дизайнери. Това е буен храст с гъста кръгла корона с ширина около 1,2 м. Височината му е около 1,5 м. Ако версията за къдрене се формира от роза с помощта на опора, тогава издънките се простират до 3 м.

Според ботаническото описание на розата Авраам Дерби, нейните грациозни, но плътни клони са изобилно покрити с лъскава зеленина. Кожената повърхност на плочата има наситено зелен оттенък.големи ароматни цветя

Буйните пъпки изглеждат прекрасно на фона му, които се различават:

 • големи размери (диаметър от 12 до 15 см);
 • изящна декоративност;
 • хавлиена структура на венчелистчетата.

Цветята се появяват по храстите в началото на юни и непрекъснато се заменят взаимно до средата на есента. Плътните пъпки са с форма на чаша или бокал и се състоят от 140 нежни венчелистчета. Поради своята маса те се накланят леко към земята. На храстите цветята са подредени единично или на компактни гроздове, състоящи се от 3-4 парчета.цвят в зависимост от времето

В зависимост от метеорологичните условия венчелистчетата на английската роза Abraham Derby сменят цвета си.

Когато е хладно и облачно, краищата им са бледорозови, а централната част е жълтеникава. През летните жеги розата придобива кайсиева или прасковена сянка. Гърбът на венчелистчетата е златисто-бял и в основата е наситено розов. Цветята излъчват изискан аромат, напомнящ на смес от цитрусови плодове и ягоди.

Честите дъждове карат венчелистчетата да се слепват, но дори и тогава цветето не губи своята привлекателност.

Плюсове и минуси на сорта

английска роза Абрахам дербиАнглийската роза Ейбрахам Дерби придоби безпрецедентна популярност сред градинарите по целия свят.

Основните му предимства са факторите:

 • компактност на храста;
 • дълъг период на цъфтеж;
 • оригинален цвят на венчелистчетата;
 • изразен аромат на пъпки.

Освен това розата прекрасно понася студените зими. Тя не се страхува от горещото лято и мократа пролет. Растението успешно се противопоставя на различни болести и толерира сезонната резитба.

Недостатъците на розата Abraham Derby включват чувствителност към липса на хранителни вещества в почвата.

Често храстите са засегнати от вредители. Поради неблагоприятните климатични условия розата губи декоративния си ефект. Въпреки това, сортът се отглежда с радост както в летните вили, така и в градските цветни лехи.

Роза Ейбрахам Дерби в ландшафтен дизайн

роза Абрахам дерби в ландшафтен дизайнКултурата се използва активно като основна декорация на цветни лехи. Засажда се на групи на фона на буйна зеленина или като луксозен единичен храст близо до беседката.

Сортът е хармонично съчетан с цъфтящи храсти:

 • люляк;
 • жасмин;
 • спирея;
 • птичи череши;
 • магнолия.

високи храсти се издигнаха Ейбрахам ДербиСъздавайки класически миксбордери, дизайнерите използват високи ексфолианти от роза Abraham Derby, които се засаждат на фоновите цветни лехи. Първите редове са украсени с ниско растящи билкови култури с ранен период на цъфтеж. Къдравите опции се засаждат близо до беседки за отдих, входни арки или под прозорците на верандата.

Препоръчително е да отглеждате парковата роза Abraham Derby до непретенциозни цветя.

Правила за засаждане на хибридни рози

правила за засаждане на розиРастенията се засаждат в началото на есента, за да има време да пусне корени и да се подготви за студа. Бързо се адаптира към падащите температури. Още през следващия сезон той расте великолепно и изхвърля големи пъпки. Преди да продължат със засаждането и грижите за розата Абрахам Дерби, те избират подходящо място.

Идеално място "под облаците"

избор на място за розиТъй като растението много обича изобилието от светлина, то се поставя в центъра на цветното легло или на открито място. Ще се радваме да се „слънчеви бани“ през целия сезон, пускайки много пъпки. Освен това мястото, където планирате да отглеждате розата, трябва да бъде защитено от течение.

Роза от сорта Abraham Derby не обича трансплантациите, препоръчително е веднага да я поставите на постоянно място.

Културата не понася излишната влага. Поради това не се препоръчва да се засажда в низини, където често се събира топяща се или дъждовна вода. Сортът не се развива добре на мястото на стара роза, която е била отстранена от цветното легло. В земята могат да останат насекоми вредители или патогенни микроорганизми.

Покупка на разсад и схема за засаждане

разсад от рози от разсадникаХрастите се купуват в специализирани магазини или разсадници. Здравите екземпляри се отличават със сочни издънки. В централната зона те имат лигнифициран характер. Мудните разсад показват възможни заболявания, които ще се появят след засаждането.

Придобитите храсти се изследват и след това се отрязват. За успешното развитие на английската роза Abraham Derby са оставени максимум 6 качествени пъпки. След това се подготвя кореновата система. Здравите "косми" се скъсяват с около 2 см, а повредените и сухи се отстраняват напълно. Готовите храсти се поставят в контейнер с чиста вода за 3 часа.

поливане на рози веднага след засажданетоПо това време изкопават дупка. Изработва се в съответствие с размера на кореновата система. Тя трябва напълно да се потопи в него. В дъното на отвора се излива дренаж, който се състои от камъчета, керамични парченца или малки камъчета. След това идва хранителният субстрат.

Обикновено се приготвя от компоненти:

 • торф;
 • пясък;
 • хумус;
 • градинска земя.

Храстът се поставя в дупка, така че кореновата шийка да е покрита с пръст с около 5 см. Горната земна топка се полива обилно, трамбова се и се покрива със сено, дървени стърготини или прясна окосена трева. Мулчът насърчава растежа на градинската красота и също така задържа влагата за кореновата система.

Грижовна грижа

резултат от внимателна грижаКакто знаете, английският селекционер не е отглеждал парковата роза Ейбрахам Дерби за средни ширини. Затова тя изисква специално внимание към себе си. Например в сухо време кореновата система леко стърчи. Когато разрохквате почвата, трябва да бъдете изключително внимателни да не я повредите. Освен това растението изисква седмично поливане. 10 литра вода със стайна температура се изсипват под един храст.

Оплождане

хранителна почваПрез първия сезон след засаждането розата не се подхранва, тъй като получава ценни вещества от подготвения субстрат. Но на следващата година, в началото на пролетта, птичият изпражнения, разредени във вода, се изсипват под храста в размер на 1 до 20. След това, след 21 дни, се добавя торене, съдържащо минерали.

Всякакъв тор за рози се прилага след залез слънце.

Планирана резитба

резитба на розиКултурата се отрязва ежегодно, като се отстраняват повредени елементи. При формирането на короната на храста първо се определят опорните клони. Това помага да се контролира височината на растението. Излишните издънки се отстраняват безопасно. Процедурата се извършва в началото на пролетта. Клоните се изрязват под ъгъл приблизително 45 °, след което се обработват с градинска смола.

"Неочаквани гости"

листни въшки на розиЧесто растението е засегнато от вредители. Тяхното присъствие се индикира от деформирани листови плочи с отвори и паяжинови елементи. Виждайки признаци на „нашествие на врага“, засегнатите части на растението се отстраняват. След това храстът се третира с инсектициди.

Допълнителен подслон

подслон рози за зиматаВ късната есен розите се приготвят за зимуване.Първо, храстите се подрязват и всички останали листа се отстраняват. След това растенията се покриват внимателно с пясък и суха почва. В този случай не се използва слама или торф, така че да има минимум влага в почвата. В регионите, където има тежки зими, розата е покрита с агрофибър, парцали или найлоново фолио. Снягът също ще служи като допълнителна защита.

Както можете да видите, отглеждането на розата на Абрахам Дерби не изисква специални умения. Основното нещо е да я опознаете по-добре. Закупете качествен разсад и след това следвайте простата схема, предоставена от експерти. Нека нашите градини бъдат украсени с великолепно цвете, което идва от далечна Англия.

Най-ароматната роза Абрахам Дерби за вашия сайт - видео

Градина

Къща

Оборудване