Избор на подходящ сорт царевица за пуканки и отглеждане на собствен парцел

пуканки царевица Пуканките са любимо домашно лакомство за много възрастни и деца. Но не всеки вид зърно е подходящ за приготвянето му, тъй като царевицата за пуканки има зърна, които не просто се пукат, но се отварят при нагряване. Ето защо се използват специални сортове за приготвяне на хрупкави деликатеси, получили неофициалното наименование "пуканки".

Какво прави царевицата пуканки различна

как пуканките се различават от обикновената царевица

Пуканките с пуканки имат няколко съществени разлики от конвенционалните сортове. Зърната му имат по-гладка и лъскава повърхност, а кожата е тънка и стегната. За приготвянето на деликатеси се използват специални сортове, чиито зърна по време на нагряването не просто се пукат, а се отварят.

Всяко царевично семе съдържа капка вода с частица нишесте. По време на процеса на нагряване водата се изпарява и се превръща в пара. След това се освобождава от черупките на царевичното семе, причинявайки малка "експлозия".

В същото време влагата под въздействието на топлина се разпределя равномерно по цялото зърно, омекотява го и се раздухва, правейки вкуса по-мек и по-еднороден.

Пуканките пуканки съдържат значително по-малко нишесте от конвенционалните сортове и 22% повече протеини и мазнини.

Пуканки царевица - популярни сортове

сортове царевица за пуканкиИма голям брой сортове пуканки, отглеждани от животновъди. Такива сортове се различават по размера на кочаните, цвета на зърната - те могат да бъдат златисто жълти, оранжеви или кафяво-червени.

Коя царевица е подходяща за пуканки:

 1. Lopai - Lopai е един от най-популярните сортове, висок до 130-150 см. Отличава се с ранния си период на узряване и големи размери на златисто-оранжеви зърна.Сорт Lopai-Lopai
 2. Пинг понг е висока царевица, достигаща 180-220 см. Ушите са дълги 11-13 см с кръгли, лимоненожълти семена. Основният недостатък на сорта е височината му, която изисква много място за отглеждане на реколта.царевица пуканки пинг понг
 3. Zeya е популярен ранно узряващ сорт пуканки с период на узряване не повече от 85 дни. Височината на растението достига 1,6-1,8 м, а дължината на кочаните е до 17-20 см. Зърната са продълговати, бордово червени на цвят.сорт зея
 4. Червени пуканки - този сорт получи името си заради богатия бордо-червен нюанс на зърната. Това е закърняла култура с издънки с височина 1-1,3 м и класове с размер 13-15 см.сорт червени пуканки
 5. Vnuchkina Joy е средно голямо растение с височина до 1,4-1,6 м и с малки кочани, които рядко надвишават 13-16 см. Зърната са богати на прасковен цвят.клас радост внучка
 6. Хотелът е един от най-високите сортове пуканки царевица. Неговите издънки могат да растат до 2,1-2,3 м височина. Големите уши, големи 23-26 см, се състоят от жълти семена, които се отличават с отличен вкус.хотелски сорт

Не по-малко популярен сред фермерите и градинарите Vulkan - този сорт пуканки царевица се счита за идеална основа за приготвяне на пуканки по своите вкусови характеристики.

Растението е високо, до 1,9-2,2 м височина. Сортът Вулкан има големи уши с размер 20-23 см със заоблени зърна със златистожълт цвят.

Отглеждане на царевица за пуканки

отглеждане на царевица за пуканкиОтглеждането на царевица за пуканки има свои тънкости и нюанси, които се различават от грижите за конвенционалните сортове захар.

Основни правила за отглеждане:

 1. Пуканки царевица може да се отглежда на почти всяка почва - подзолиста, черноземна, глинеста, глинеста. Единственото изключение е пясъчната почва, която не е подходяща за отглеждане на култури.
 2. Всички сортове царевица пуканки са термофилни, така че те могат да бъдат засадени само след като почвата се затопли до поне + 15 ° C.
 3. Царевицата обича слънчевата светлина, така че най-добре е да намерите добре осветена зона за отглеждане на царевица.
 4. Райони с високо ниво на подпочвените води не са подходящи за отглеждане на култура, тъй като корените му не понасят застояла влага.
 5. Когато избирате място за засаждане на пуканки царевица, не забравяйте да вземете предвид "предшествениците" в градината. Зоните след картофи са най-подходящи домат, цвекло и моркови.
 6. Пуканките царевица не трябва да се засаждат до сортовете захар - те ще загубят първоначалните си характеристики в процеса на кръстосано опрашване.

Предвид топлолюбивия характер на царевицата, най-добре е да засадите нейните семена през май. По това време почвата вече се затопля достатъчно и рискът от повтарящи се студове изчезва.

Засаждане на царевица

засаждане на царевицаСемената на царевицата трябва да бъдат правилно подготвени преди засаждането. Това ще помогне на царевицата пуканки да се вкоренява по-добре и да се покачва по-бързо. Семената трябва да се сортират, след това да се напълнят със слаб разтвор на калиев перманганат или фитоспорин и да се оставят за 3-4 часа.

отглеждане на царевица за пуканкиСъщо така царевичните зърна могат да бъдат покълнати предварително. За да направите това, те трябва да бъдат напоени, след това поставени в салфетка и добре навлажнени. Семената трябва да останат в тази форма до поникването, но трябва да се внимава салфетката да не изсъхне.

Техника за засаждане на царевица пуканки:

 • мястото за засаждане на семена трябва да бъде изкопано;
 • подгответе ями за кацане с дълбочина до 5-6 см, оставяйки разстояние между тях 25-30 см;
 • поливайте обилно кладенците;
 • поставете 2-3 зърна във всяка дупка;
 • поръсете семената с тънък слой пръст.

За да увеличите добива на царевица, пуканките е най-добре да се засаждат на редове, като между тях остават 60-70 см.

За да се предпазят от нощната прохлада, посевите могат да бъдат покрити с найлоново фолио. В рамките на 12-14 дни можете да видите първите царевични издънки.

Грижа за царевица

грижа за царевицаПуканките царевица се нуждаят от специални грижи, които трябва да бъдат осигурени на растението веднага след появата на първите издънки.

Насоки за грижа за царевица за пуканки:

 1. Растението се нуждае от обилно и редовно поливане. Мощната му коренова система изисква много влага. В зависимост от метеорологичните условия царевицата трябва да се полива 1-2 пъти седмично.
 2. Особено важно е овлажняването на царевицата по време на покълването, образуването на съцветия на метлиците и 2-3 седмици след края на цъфтежа. Растението трябва да се полива в корена, рано сутрин или късно вечерта.
 3. Торовете са много важни за активния растеж и производителност на царевицата. След появата на първите 4-6 истински листа се прилага торене, съдържащо азот. За тази цел се използва инфузия на амониев нитрат, карбамид или лопен.
 4. 10-15 дни преди цъфтежа, царевицата трябва да се подхранва с торове, съдържащи калий и фосфор.
 5. Важна част от грижите за качествена реколта е прищипването. Всички странични издънки, растящи в основата на централното стъбло, трябва да бъдат отстранени ръчно или с помощта на градинска секачка. Поради това кочаните имат по-голям размер и отличен вкус.

вкусни пуканкиИма много разновидности на пуканки за приготвяне на пуканки. Отглеждането им има свои тънкости и нюанси. Знанието какъв вид царевица е необходима за пуканки и как да се грижите за реколтата улеснява отглеждането на подходящ сорт в задния двор и приготвянето на вкусно и хрупкаво лакомство.

Царевица за пуканки в лятната им вила - видео

Градина

Къща

Оборудване