Ефективни начини за борба със зловредния плевел див овес

дива овесена трева Дивите овесени плевели са една от най-разпространените и злокачествени култури, засягащи пшеницата и пролетните култури. Трудното за унищожаване растение на плевелите е силно устойчиво и приспособимо към всякакви условия на околната среда. Външно дивият овес много прилича на техния културен овес "брат", което значително усложнява борбата с плевелите. За пълното му унищожаване е необходим набор от ефективни мерки, включително спазване на правилата на селскостопанската технология, използването на хербициди и компетентната превенция.

Плевел див овес - характеристики и описание

дива овесена трева

Дивият овес е един от най-често срещаните плевели, които растат по цялото земно кълбо, с изключение на Далечния север. В полетата на зърнени и пролетни култури - пшеница, овес, грах и ечемик.

Външни характеристики на дивия овес:

 1. Кореновата система е добре развита, влакнеста. Корените на плевелите могат да проникнат дълбоко в почвата на дълбочина 1,3-1,6 m.
 2. Стъблата на плевелите са тънки и голи, те са много по-високи от тези на култивирания овес и могат да достигнат 1-1,2 м височина.
 3. Листата са широки, линейни от типа, дълги до 25-30 см, с назъбена трохичка.
 4. Семената са свързани в основата на "подкова", след узряване придобиват богат тъмен, почти черен нюанс.
 5. Овесът има коляноподобен завой и с узряването си придобива формата на спирала, усукваща се около оста си.

ostyug семенаОсновният метод за размножаване на плевелите от див овес е семената. Съцветията му представляват продълговата метлица, вътре в която има кариопсис с цветни люспи. Едно растение може да даде до 800 семена, което обяснява изключително бързото му разпространение в културите.

Семената на дивия овес падат на земята постепенно, в продължение на 3-4 седмици. Това значително усложнява борбата с плевелите, защото не можете да се отървете от него само с едно косене - определена част от семената вече ще са в земята.

Вреда от див овес

порочен див овес треваВреден плевел в пшенично поле сериозно уврежда посевите. Особено сериозни щети се нанасят, ако броят на плевелите надвишава 13-15 на квадратен метър от полето.

Вредност на дивия овес:

 1. Дивият овес изчерпва почвата, влошавайки нейните плодородни качества и намалявайки продуктивността на култивираните растения. Това растение поема 1,5-2 пъти повече влага от пролетния хляб, което води не само до запушване, но и до изчерпване на почвата.
 2. В допълнение, той често се превръща в резерв на различни болести по зърнените култури и пролетните култури. Дивият овес привлича нематоди, трипси, мухи и други насекоми вредители, които увреждат полетата.
 3. Поглъщането на семена от див овес в хранителните зърна намалява неговото качество и пазарна стойност. Брашното от такива зърна има тъмен цвят и неприятен вкус.

След като броят на плевелите достигне 40-50 на 1 кв. м. добивът на реколта се намалява с 25-30%.

Качеството на ечемика, пшеницата и другите култури намалява и използването на такова зърно като комбиниран фураж може да доведе до болести по говедата.

Мерки за борба с плевелите

борба с плевелите

Преди да предприемете мерки за борба с обикновения див овес, трябва да определите причината за появата му на полето, в противен случай е невъзможно да се отървете от плевелите.

Основните причини за разпространението на дивия овес:

 • дългосрочно отглеждане на една и съща култура;
 • неспазване правила за сеитбообръщение;
 • неспазване на антиаксиални връзки (просо - захарно цвекло - зимна пшеница);
 • засяване на зимни култури след засаждане с късна реколта;
 • недостиг на чиста пара;
 • наличието на голям брой семена от плевели в почвата;
 • грешки при обработката и оранта на почвата;
 • недостатъчно триериране при приготвяне на семена.

За борба с плевелите се използват ефективни и доказани агрономични и химични методи, които помагат не само да се отървете от дивия овес, но и да предотвратите повторната му поява.

Прилагане на хербициди

лечение с хербицидиИзползването на хербициди се счита за най-ефективният начин за борба с дивия овес, тъй като ви позволява да се отървете от плевелите дори при голямо нападение от посеви.

Ефективни хербициди:

 1. Eraser Extra - третирането с лекарството се извършва в началните етапи от развитието на плевелното растение.гума за хербициди екстра
 2. Avantix Extra е ефективен хербицид срещу див овес, използван за третиране на култури в ранните етапи от развитието на плевелите.хербицид авантикс екстра
 3. Клодинафоп-пропаргил е хербицидно средство след появата, което унищожава не само дивия овес, но и тревата от четина и пилешкото просо.Клаудинафоп-пропаргил
 4. Pinoxaden - ефективно се бори с плевелите в началния етап от своя вегетационен период.
 5. Допингът се използва за пръскане на насаждения в началото на пролетта.допинг на наркотици

Ако полето е силно заразено с див овес, е необходимо да се използват мощни химически препарати на основата на глифозат. Нормата на разход на такива хербициди е до 1,3-1,5 литра на хектар.

Агротехнически методи

орене на полеНай-лесният и достъпен агротехнически начин за контрол на дивия овес е да се коси. Но е необходимо да косите плевелите само преди образуването на метлици; след като семената отпаднат, косенето му става безполезно. Този метод е подходящ само за малко количество плевели и е много трудоемък в големи земеделски полета.

Ефективни агротехнически начини за контрол на дивия овес:

 1. Спазване на правилното петполево сеитбообращение и отглеждане на растения, чиито насаждения не допринасят за размножаването на зловредния плевел.
 2. Стриктно спазване на правилата за съхранение и приготвяне на торове, особено органично торене за култури.
 3. Приготвяне на семена с използване на грейдери от див овес с клетки с различен диаметър.
 4. Основно почистване на машини и цялото оборудване, използвано за обработка на култури.
 5. Използване на провокационния метод за унищожаване на плевелни разсад преди сеитба. Същността на метода се състои в затваряне на влагата и въвеждане на минерално торене - в резултат дивият овес се появява първо и се изкоренява чрез предварителна обработка.

Дивият овес е злокачествен плевел, който се появява в полетата на зърнени и пролетни култури. Намалява производителността им, допринася за изчерпването на почвата, развитието на болести и появата на насекоми вредители. За унищожаването на див овес е необходимо да се използва интегриран подход, който съчетава агротехнически мерки с ефективни хербицидни препарати.

Как да победим тревата от див овес на полето - видео

Градина

Къща

Оборудване