Каталог на стайни растения със снимки и имена

стайни цветя в интериора За първи път необичайни и цъфтящи растения започват да се отглеждат в саксии или оранжерии в ерата на големите географски открития. Днес стайни цветя, каталог със снимки и имена на които на хартиен носител могат да бъдат поставени в няколко шкафа, е страстно хоби на милиони хора по света.

Снимки и имена на декоративни стайни растения

Декоративните растения се ценят за цветя с различни форми и цветове, необичайна зеленина, разнообразие от форми, включително изправени, пълзящи и ампелни, тревисти и дървовидни. Стайните цветя могат да имат местен произход и да идват от най-отдалечените краища на света. Такива растения се различават не само по външен вид, но и по навици и изискват различни условия за поддръжка и грижи.

Някой е запален по сукулентите, на някой му е по-интересно да наблюдава растежа на епифитите. Въпреки че е почти невъзможно да се запознаете с всички видове домашни цветя, техните снимки и имена, краткият каталог ще бъде отлична помощ при избора на „зелен домашен любимец“ по ваш вкус.

Абутилон

нежен абутилон

Вечнозелен храст, който лесно понася образуването на корона, цъфти в края на пролетта и средата на есента. Многобройни сортове и хибриди на закрито цвете абутилон предпочитат частична сянка, отзивчиви са към грижите, като дават на собственика си маса от бели, жълти, розови, пурпурни "камбанки" с диаметър до 10-12 см.

За да възстанови силата, растението се нуждае от хладно зимуване при 12-15 градуса.

Аглаонема

аглаонемаСнимката и името на това домашно цвете в саксия станаха известни благодарение на известния филм "Леон". Днес тревистото многогодишно растение е популярно поради пъстрата кожеста зеленина с широколанцетна форма и непретенциозност, когато се държи на закрито.Аглаонема Сиам Аврора

Цветът на листата от различни видове и сортове съдържа не само зелени, бели и сребърни тонове, но и ярко розови и лилави цветове.

Моминска коса

невероятна момаПапратите не са рядкост сред домашните растения. Тревистите вечнозелени култури привличат вниманието с издълбани листа и издръжливост. Една от най-популярните папрати е моминската коса, чиито млади листа са грациозно сгънати и имат розов кремав цвят. В къщата цветето се нуждае от полусянка и хладно съдържание през зимата.

Азалия

красота азалияТези стайни растения с цветя от бял, розов, лилав цвят не са послушни на всички производители. Но със създаването на подходящите условия и постоянно внимание, средните храсти, свързани с рододендрони, радвайте с щедър цъфтеж и дълъг живот у дома.

Алоказия

алоказияСред многото видове стайни цветя има много култури, принадлежащи към семейство Aroid. Хората от тропиците на Южното полукълбо неизменно удивляват с великолепието на зеленината и разнообразието от форми.

Среща снимка на декоративни домашни цветя с името "алоказия", е лесно да се види как тези растения се различават по външен вид. И това не е изненадващо, защото няколко десетки представители на рода, например, алоказия нодуларна, ароматни, медночервени, това са непретенциозни декоративни листни култури, оценени от любителите на цветя.

Алое

алоеЗа разлика от алоказията, която обича влагата, всички видове алое - сукуленти, които могат да преживеят суша поради натрупаната вода в сочните листа. Алое, подобно на дърво или агаве, често се отглежда като домашни цветя.Растението с височина до един и половина метра е украсено с дълги листа с дължина до 30 см, поставени по краищата с тръни.

Стойността на растението е в неговото капризно разположение и лечебен сок, който има омекотяващ, противовъзпалителен и овлажняващ ефект.

Антуриум

антуриум

Антуриум - друг представител на обширното семейство Aroid, което се превърна в популярно цвете на закрито. Характерните особености на растението са подземно стъбло, заострени сърцевидни плътни листа, държани на високи изправени дръжки, и съцветия-кочани, украсени с ярки покривки с дължина до 15 сантиметра. Модифицираният лист е боядисан в ярки бяло-розови, алени, зеленикаво-лилави тонове.

Аспержи

аспержи

Аспержи, подобно на кулинарния деликатес от аспержи, тъй като стайното растение се отличава с непретенциозно разположение, активен растеж и дълъг живот в саксия. Няколко вида от тази култура, благодарение на иглолистната зеленина, ампелна или храстовидна форма, отдавна са спечелили уважението и любовта на производителите на цветя. Декоративният ефект на растението се допълва от рядък, но запомнящ се цъфтеж. Белите цветя, събрани в четка, са малки, но ароматни. След увяхването им се образуват червени, заоблени плодове.

Аспидистра

аспидистра

Аспидистра първоначално от Югоизточна Азия, това е декоративно широколистно растение, чиято основна атракция са големи широколанцетни листа с дължина до 80 см. В каталозите, сред снимките на стайни цветя с името "аспидистра", можете да намерите екземпляри с пъстри листа, украсени с бели или жълтеникави ивици ... Цветята от този вид са незабележими и дори невидими. Венците червеникавокафяви или лилави на цвят се появяват близо до земята.

Балсам

балсамДомашните цветя в саксии, на снимката, са популярно наричани "Ванка мокра" или "докачлива". Балсам, който се е настанил на первазите на нашите баби, обича влагата, светлината и топлината. Изключително непретенциозно растение поради наличието на маса сортове, то е готово да зарадва производителя с цъфтежа на прости и двойни цветя от различни нюанси.

Бегония

невероятна бегонияБегонията е рядко растение с декоративни листа и цветя. В света има повече от 1000 култивирани сортови и хибридни форми. бегонии, активно се използва за озеленяване в къщата и отвън. Домашните цветя могат да се различават по начина на размножаване, да са храстови или ампелни, да цъфтят сезонно или постоянно.

декоративни листа от бегонияЦенителите на декоративните листни култури оценяват високо ярката, за разлика от всичко друго зеленина на тези непретенциозни, бързо растящи цветя.

Вътрешен здравец (пеларгония)

вътрешен здравецНепретенциозен, обилно и дълго цъфтящ, Pelargonium е идеално закрито цвете за начинаещи. Растението лесно се адаптира към живота в апартамент, поддава се на формиране, ако е необходимо, обновява се и се размножава без проблеми вегетативно. Море от сортове с различни форми и цветя ще ви помогне да създадете уникална атмосфера в къщата и да украсите интериора.

Хибискус

хибискусМногогодишно хибискуссвързани с градински слез и лаватер, в руски условия пусна корен като стайно растение. Голяма цъфтяща култура се отглежда като храст или стандартно дърво. С подходящи грижи и достатъчно хранене, той има завидно дълголетие, расте до височина 2–2,5 метра и редовно радва с появата на ефектни червени, розови, коралови цветя.

Хипеаструм

хипеаструмЛуковичното многогодишно растение е популярно със своята лесна грижа и невероятно живи цветове. Придружен е от появата на мощни, високи до 70 см, дръжки с няколко прости или двойни цветя. Цветът на венците зависи от сорта и може да бъде пъстър, бял, розов, алено или тъмночервен. Листа хипеаструм образуват базална розетка с козина, имат гладка повърхност и заострена линейна форма. През есента този тип стайно цвете започва период на покой, който продължава няколко месеца и изисква сухо и хладно съхранение на луковиците.

Глоксиния

очарователна глоксинияКадифени големи камбани и същите изящни "меки" листа с овална форма са характерни черти на домашното цвете на глоксиния. Грудково растение със зимен период на покой за цъфтеж изисква дълги светлинни часове, питателна почва и широка саксия.

Над една розетка от листа могат да парадират едновременно няколко десетки ефектни цветя от всички нюанси от бяло до наситено лилаво.

Гузмания

гузманияГузмания се привлича благодарение на ярката зеленина, граничеща с по-малко забележимо и буйно съцветие. Цъфтежът, който започва след 3 години от полето за засаждане и продължава до 3 месеца, означава непосредствена смърт на майчиното растение, което трябва да бъде заменено с прикореневите дъщерни розети.

Дифенбахия

дифенбахияДекоративно широколистно растение с големи листа с различни цветове е относително непретенциозно, откроява се с висок темп на растеж и множество естествени и сортови форми. Както в природата, у дома цветето, показано на снимката в саксия с името дифенбахия трябва да получава достатъчно влага, топлина, хранене и много ярка, но разсеяна светлина.

Драцена

драценаСвикнала в природата с истински "спартански" условия, драцената не е капризна в апартамента. Няколко сорта се отглеждат като домашни цветя, като в крайна сметка образуват „дърво“ с гол ствол и капачка от жилава зелена или пъстра зеленина на върха.

Замиокулкас

zamioculcasZamioculcas е грудково растение от семейство Aroid, което често се среща в колекциите на производители на цветя, запалени по вечнозелените декоративни широколистни култури. Непретенциозно стайно цвете с височина от 50 до 150 см образува няколко мощни плътни стъбла, покрити с лъскави овални заострени листа. Зрелите растения, когато се грижат правилно, образуват млечно-бели пъпки на кочан.

Каланхое

каланхоеЕнциклопедии и каталози на стаи цветя със снимки и имената на растенията често съдържат препратки към каланхое... Освен това растенията с това име често са включени в списъка на декоративните и лечебни култури. Говорим за различни сродни видове, интересни и забележителни по свой начин.

Каланхое растения за разплодОбщите характеристики на всички сортове са простота, бърз растеж, лесно размножаване по всички налични вегетативни методи и отзивчивост към грижите.

Декоративните сортове удивляват с великолепието на цъфтежа, а живороденото каланхое ще помогне да се справи с кожата и настинките.

Кливия

кливияКливия е вечнозелено коренищно растение с мощна коренова розетка с дълги кожести листа. По време на цъфтежа растението произвежда мощен дръжка с ярко оранжево-жълти венци, събрани на върха в чадър. У дома цветята издържат повече от 3 седмици.

Arrowroot

марантаArrowroot е ниско, често пълзящо или ампелно многогодишно растение с декоративна зеленина, съчетаващо нюанси на светли и тъмни зелени, лилави и розови, бели и кафеникави тонове на една листна плоча.

Euphorbia Mil

измамна миляМлечният пик в Русия е по-известен като „трънената корона“. Това непретенциозно растение в природата достига височина от 2 метра. В саксия сукулентът с жилаво стъбло, покрито с дълги бодли и куп листа на върха, е много по-малък. Необичайният външен вид на растението се допълва от малки съцветия, оградени от ярки прицветници в алени, розови, жълти и бели тонове.

Сансевиерия

сансевиерияСансевиерия или „езикът на тъщата“ е редовен на первазите на прозорците в продължение на много години. Невзрачното домашно цвете е популярно със своята жилава зеленина, пъстър модел или лека граница.цилиндрична форма на сансевиерия

Сансевиерия - едно от най-често срещаните стайни цветя, но цилиндричният сорт със заострени изправени листа с оригинална форма само печели привърженици.

Дебела жена

дебела женаДекоративните домашни цветя на снимката дължат името си на месестите листа, подобни на монети. Дебелата жена или „паричното дърво“ е отлично домашно растение, за което дори начинаещият може да се погрижи.По отношение на издръжливостта и лесното възпроизвеждане цветето може да се сравни само с каланхое. Дори паднал лист скоро ще пусне корени и ще даде началото на ново растение.

Традесканция

традесканцияТрадесканцията е отлично ампелно цвете за домашно отглеждане. Растението се отличава с бързия си растеж, висока декоративност, непретенциозност и лека селскостопанска технология. Наличието на сортове с пъстра зеленина с различни нюанси ви позволява да създавате уникални композиции с помощта на една култура. Традесканция хигрофилни, податливи на образуване на корона и лесно се вкореняват, във вода или на земята.

Фаленопсис

фаленопсисPhalaenopsis или "подобно на пеперуда" цвете. Тази най-популярна орхидея в природата е епифитът. У дома цветето се задоволява със специална саксия и субстрат, който е за разлика от обикновената почва. Сравнително простата грижа за фаленопсиса позволява на начинаещ любител на орхидеите да овладее всички характеристики на тези декоративни растения.

Виолетка Усамбар (Сенполия)

узумбара виолетоваНа пръв поглед теменужката Узамбара пленява с вида на своята рунеста зеленина, събрана в буйни розетки, над които с ярка шапка царуват прости, полу- или двойни цветя с най-странните форми и цветове. Съвременните сортове Saintpaulias наброяват хиляди и представляват растения от гиганти и джуджета, едноцветни и пъстри цветя, зелени листа и зеленина с бели или розови кантове.

Фикус

фикусКаталог на стайни цветя със снимки и имена на различни видове и сортове фикуси може да бъде публикуван като отделна книга. Днес има почти хиляда разновидности на това растение, няколко десетки се отглеждат в култура под формата на храст, дърво, почвена покривка и дори ампелни екземпляри. Най-широко разпространени фикус Бенджамин и каучук.

Хлорофитум

хлорофитумХлорофитум (снимка) - лидерът сред растенията в способността да пречиства въздуха. Но това не е единствената причина за популярността на стайното цвете. Некапризни и лесно размножаващи се в къщата, тревисти многогодишни растения образуват буйни розетки от заострени ланцетни листа от зелен или пъстър цвят. Особеността на културата са цветята и дъщерните розетки на растението, образувани на дълги висящи издънки.

Хоя

хояСред домашните лозя, хоя е едно от първите места по красота и популярност. Вечнозелено многогодишно растение с дълги стъбла, покрити с плътни "восъчни" листа и сенникови съцветия от ароматни звездовидни цветя, не оставя никой безразличен. В същото време бръшлянът, растящ на подходяща повърхност, не се нуждае от специални грижи и е отличен за отглеждане у дома.

Видео за 20 непретенциозни стайни растения Снимки + Имена

Коментари
 1. Любов

  Кажи ми що за цвете е това?

  • Олга

   Все още е трудно да се каже, листата са малки. Прилича на алоказия, но не съм сигурен. Може би когато цъфти (ако цъфти) или порасне, ще бъде възможно да се определи точно. Но сухите петна са тревожни. Не е ли в проект? Ако не, значи изглежда болен. По-добре да се лекува с фунгицид за профилактика.

 2. Марина

  Кажи ми как се казва цветето. Кожести листа, дълъг плодник, от който се отделя сладък сок.

 3. Жана

  Здравейте) моля, кажете ми що за цвете е това?

  • Олга

   Добавете снимка, моля.

 4. Татяна

  Прилича на лавр)

 5. Любов

  Кажи ми кой е това?

 6. Даша

  Купих кактус, той започна да изсъхва и да се покрива с тъмни петна. Започнах да търся информация в интернет, разбрах, че се наливам и корените започнаха да гният. Поради това домашният ми любимец започна да се разболява.

 7. Ана

  Обръщам много внимание на домашните цветя, а именно грижите им, обичам, когато всички забележат какви красиви цветя имам))

Градина

Къща

Оборудване