Непретенциозен сочен, цъфтящ само по обяд - кристална билка mesembriantemum

кристална трева mesembriantemum Ако погледнете листата му, осветени от слънцето, можете да видите малки капчици, които ефективно блещукат със специален блясък. Кристалната трева mesembriantemum получи необичайното си име за това, но е по-правилно да го наричаме цвете. И с доста противоречив характер. От една страна, компактните храсти могат да оцелеят през горещото лято, тъй като принадлежат към групата на сукулентите. Но очарователните цветя на лайка се разкриват само когато ги огрява слънцето. Интересно, нали? Ако вашият сайт е залят от слънчева светлина почти през целия ден и няма сенчести места, то това растение е за вас.

Кристална билка mesembriantemum - ботаническа характеристика

кристална трева цъфти

Необичайните сукуленти принадлежат към семейство Aizaceae, в които са представени от отделен и многобройен род. Повечето от видовете, включени в него, са едногодишни, но има и двугодишни сортове. Ако обаче разгледаме културата от гледна точка на отглеждането в нашия климат, тя ще бъде ежегодна. Поради изключителната си термофилност в открито поле, мезембриантемата не оцелява.

Кристална билка mesembriantemumКристалната трева наистина расте почти като трева - височината на храстите й не надвишава 15 см. В същото време стъблата са полегнали, най-често се разпространяват по земята или се разпространяват и силно се разклоняват. Поради това до края на лятото на мястото на чифт храсти расте цял живописен зелен килим. Самите листа често са закръглени, месести, растат близо един до друг. Цветът не е особено наситен, но приятен за очите, бледо зелен. Листни плочи без хлорофил, покрити с жлезисти косми, чиято основна задача е да съхранява влагата. Тя е тази, която блести на слънце в такива клетки.

За изключителна любов към слънцето, mesembriantemum има много повече имена. Най-често се среща като „следобед“, защото цъфти в точно това време на деня. За формата на цветята и устойчивостта на суша растението се нарича африканска лайка.

Въпреки че може би тази маргаритка се е превърнала, защото Африка е нейната родина. А за жлезистите косми по листата, които абсорбират влагата и блестят на слънце - всъщност кристална и дори ледена трева.

Характеристики на цъфтящия мезембриантем

цветя като маргариткиОбедните съцветия са по-близки по форма на маргаритките. Те не са много големи, максимум 4 см в диаметър, разположени на дълги дръжки. Най-често те образуват четка, но има и единични цветя. Венчелистчетата винаги са тесни, предимно създават двойни цветя. Има и прости пъпки, при които тънки венчелистчета в един ред обграждат средата. Такива сортове изглеждат особено трогателни, а тъмната сърцевина на цветето изглежда като шпионка.

Кристалната трева цъфти от началото на лятото до самата слана. Но ако времето е облачно и няма слънце, пъпките се затварят.

С продължаването на цъфтежа на мястото на пъпките узряват кутии със семена. Те са много малки и всяка такава кутия може да съдържа 2-3 хиляди семена.

Най-добрите сортове африканска лайка за вашата градина

Днес има повече от 70 вида мезембриантем.

Най-често в градските паркове и в частни цветни лехи се отглежда следният пладне:

  1. Кристал, отличителна черта на който са много тесни венчелистчета. Цветът на цветята е предимно бял или розов, но има и червени сортове.Пъпките образуват трицветно кичесте. Това е един от най-високите видове - храстите растат на височина до 15 см. Листата им са много малки, вълнообразни.кристален следобед
  2. Церебрални - разклонени едногодишни до 12 см високи с червени стъбла и линейни листа. Цветята са с диаметър около 3,5 см, с тъмна сърцевина и лъскави карминови листенца.зърнени закуски
  3. Подобна на маргаритка с пълзящи издънки и обратнояйцевидни листа с дължина до 7,5 см. Цветовете са доста големи, до 4 см в диаметър, с разнообразни цветове. Има сортове с оранжеви, лилави, червени, розови пъпки.маргаритка следобед
  4. Облачно - вечнозелен мразоустойчив сукулент с височина не повече от 10 см. Цветя под формата на звезди, с различни цветове. Отличителна черта е зачервяването на листата след застудяване.облачен следобед

Класификацията на това растение все още не е завършена. Родът периодично се попълва с нови видове. А някои култури, напротив, са премахнати и разпределени към други родове. Например това се е случило с очарователно цвете, също със сочни листа, наречено аптения.

Засаждане и грижа за кристална трева на открито

засаждане и грижа за кристална треваПредвид особената любов на мезембриантема към слънцето, не е трудно да се разбере, че е необходимо да се засажда в осветена зона. Сенчестите места абсолютно не са подходящи за това цвете, макар и само защото там няма да има цъфтеж. И растенията ще се развиват бавно с липса на осветление и издънките им ще започнат да се разтягат. Освен това в райони, които не изсъхват дълго време във влажно лято, винаги съществува риск от гниене. Що се отнася до почвата, следобедният чай расте най-добре на леки пясъчни и каменисти почви. Растението често се засажда в алпинеуми и алпинеуми.

Не засаждайте кристална трева mesembriantemum в низините, където влагата застоява. А също и до влаголюбиви култури, които изискват често поливане.

Как да се грижим за кристалната трева в градината

Грижа за африканската лайка

Отглеждането на африканска лайка е лесно:

  1. Най-важното е да се придържате към поливането с умереност. На открито често често няма нужда изобщо да се навлажнява храстите. Но младите разсад не могат без тази процедура.
  2. За да направите цъфтежа буен и дълъг, подхранвайте растенията няколко пъти с минерален комплекс през периода на бутонизация. В него трябва да преобладават фосфорът и калият.
  3. Ако не искате да сеете семена всяка година, тогава изкопайте майчините храсти в средата на октомври. Съхранявайте ги при около 10 ° C на топло до пролетта.

В допълнение към буйния цъфтеж и необичайния декоративен външен вид може да се яде и африканска лайка. Младите му листа са много сочни и имат вкус на спанак. Но не забравяйте първо да разберете как точно се нарича вашият щам.

Повечето видове мезембриантема съдържат халюциногени в листата.

Как се умножава кристалната трева mesembriantemum - расте от семена

Как се умножава кристалната трева mesembriantemumВ нашия климат кристалната трева се отглежда предимно със семена, както всички едногодишни растения. В това няма нищо трудно, семената покълват добре и не губят тази способност в продължение на две години. Единственото нещо, което може да създаде проблеми е, че те са много малки.

Има два начина за сеене:

  1. Директно на открито място - подходящо само за топли южни региони. Направете това през третото десетилетие на април. Дори и да е все още хладно, кълновете няма да се появят веднага и нищо няма да се случи с разсад. Предимството на този метод е, че можете да сведете до минимум трансплантациите, които растението не харесва.
  2. Сеитба на семена за разсад. В края на февруари - началото на март, сейте семена в рохкава почва под филм. Докато се излюпят, пазете на топло (плюс 17 ° C). След покълване, прехвърлете на по-хладно място (плюс 12 ° C). На възраст от 4 седмици, гмуркайте разсад и ги преместете на цветната леха през май.

Възможно е и вегетативно размножаване на мезембриантема. Но за това ще трябва да изкопаете майчиния храст и да го внесете в къщата за зимата.

И през пролетта, през март, ще бъде възможно да се отрежат резници от него и да се вкоренят.Поддържайте ги на топло до май, а когато студовете преминат, ги засадете на цветна леха. Обедно растение, отгледано от резници, ще цъфти много по-рано, докато е все още в къщата.

Обобщавайки, можем спокойно да кажем, че цветето мезембриантеум е непретенциозно и засаждането и грижите за него няма да отнемат много време. Въпреки скромните си размери, кристалната трева е много декоративна. Може би няма друго такова растение, което да изглежда толкова впечатляващо, вариращо от блестящи листа на слънце до деликатно маргариткипокриване на цветното легло с килим. Устойчив на суша и почти без болести обед ще украси вашата градина.

Кристална трева mesembriantemum от сеитба до цъфтеж - видео

Градина

Къща

Оборудване