Как да използвам мъх сфагнум за цветя

мъх сфагнум за цветя Сфагнумният мъх за цветя е естествен овлажнител, който може бързо да абсорбира и бавно да отделя влагата. Подобрява свойствата на цветния грунд, правейки го по-разхлабен и по-дишащ. В цветарството се използва за отглеждане на семена, вкореняване на листа и млади издънки, поддържане нивото на влага на декоративните листни растения. Сфагнумът има много полезни свойства, които улесняват грижата за причудливите растения.

Сфагнумът няма развита коренова система, въпреки че е многогодишно растение. Размножава се чрез спори и представлява тънко, разклонено стъбло. Докато расте, долната част на растението постепенно отмира, а горната се развива.

Полезни характеристики

За стайни растения сфагнумът се счита за полезен поради три причини:

  1. Има естествени антибактериални свойства. Елементът сфагнол, който е част от него, допринася за дезинфекцията на почвата. Почвата, която включва сфагнум, е по-малко податлива на плесени и гъбични заболявания.
  2. Абсорбира добре водата. Сухият сфагнум е способен да абсорбира влагата, 20 пъти по-голяма от собственото му тегло.
  3. Осигурява въздушен достъп до кореновата система.

Как се използва мъх за грижа за орхидеите

Растение орхидеи не се препоръчват за обикновена почва, за тях е по-подходящ дишащ, влажен субстрат. Цветарите смесват борова кора с кокосови влакна и сфагнум. Такъв състав осигурява на растението добър растеж, предпазва корените от гниене и изсушаване.

През лятото кълновете сфагнум се навиват около въздушните корени на орхидеите, за да се повиши нивото на влажност.

За вкореняване на резници и листа

За да се вкоренят листата на капризната сенполия или глоксиния, резници от Pelargonium или Dracaena използват мокър сфагнум. За целта се напръсква, ако е прясно, или се накисва за няколко часа в чиста вода, ако е в изсушено състояние. След като се постави на дъното на стъклото (със слой до 2 см), в сфагнума се поставя изрезка от резник или лист. След няколко дни разсадът се вкоренява. Сфагнумът поддържа влагата и предотвратява гниенето на младото растение.

По време на вкореняване е необходимо да се следи нивото на влага на мъха, ако е необходимо, да се навлажни.

За поддържане на влажността на въздуха

През лятото сфагнумът помага да се поддържа нивото на влажност на стайните цветя. Полага се в палет и се навлажнява. Водата постепенно се изпарява и се утаява върху листата. Ако е необходимо да се поддържа влажността на почвата в продължение на 7 до 10 дни (по време на ваканция или командировка), навлажненият сфагнум се поставя върху повърхността на почвата около ствола на растението.

Сфагнумният мъх за цветя помага да се подобри качеството на грижите за растенията, да се съживят влаголюбивите цветя и кореновите разсад. За грижа за цветята можете да използвате сфагнум, събран в гората или закупен.

Градина

Къща

Оборудване