Как сами да събирате мъх за спално бельо във вашия терариум

мъх за терариум Важно е да знаете как сами да берете мъх и да го използвате. Горският мъх е качествена естествена постелка за обитателите на терариума. Поддържа необходимото ниво на влажност, поддържа микроклимата в затворено пространство, е естествена влажна възглавница за влечуги, декоративни жаби, охлюви... През годината периодично се подменя в терариума, като замества повредените части. По-добре е да събирате сфагнум през есента преди минусови температури.

Сфагнумът има добри антисептични свойства. Той предотвратява развитието на вредни микроорганизми, предотвратява появата на неприятна миризма.

Какви видове са подходящи

В природата има много видове сфагнум, на територията на Русия растат около 42 сорта. Не всички обаче са подходящи за използване в терариум. Например, големият сфагнум с червеникави върхове не расте добре у дома. С течение на времето се тортира, превръща се в прах. В същото време растенията с по-малки зелени издънки запазват външния си вид дълго време, не изсъхват и поддържат необходимата влага.

Горският сфагнум е подходящ сорт за терариум субстрат.

Къде да се събира

как сами да събирате мъх

Малкият сфагнум расте във влажна горска постеля. За разлика от блатните видове с големи съцветия, растящи в непрекъсната покривка в блатисти райони, малкият предпочита влагата на гората. Можете да го намерите в смърчова гора, на неравности, сухи пънове.

Как се събира

За да събирате, се запасете със следното оборудване:

  • домакински ръкавици;
  • найлонов плик.

Малкият горски сфагнум може лесно да бъде отстранен от хамака на ръка. Малките му корени не полепват по повърхността. За събирането му не се изисква специално оборудване.

Препоръчително е да събирате суровини от чисти еднородни възглавници, не запушени със смърчови игли или сухи листа.

Но ако по време на беритбата в торбата попаднат няколко влажни треви, игли или листа, това не е проблем. Не е необходимо да преминавате през целия субстрат и да отстранявате чужди елементи. Те образуват естествена възглавница и не нарушават екосистемата на терариума.

Как да боравите преди употреба

Субстратът, събран със собствените си ръце в екологични резервати, не трябва да се обработва. Рядко паразити (хелминти или акари) могат да проникнат в терариума заедно със събрания материал. Ако се съмнявате в чистотата на материала, попарете го с вряща вода. След като се изцеди и използва според указанията.

Градина

Къща

Оборудване