Кога да изсъхне мента за зимата - правилата за събиране на ароматно растение

кога да изсъхне мента за зимата Ментата е многогодишна билка с богат аромат, която отдавна се използва в кулинарията, козметологията и традиционната медицина. За да се насладите на ароматен и здравословен ментов чай, трябва да помислите как и кога да изсушите мента за зимата, за да запазите максимално полезните вещества в лечебното растение.

Често срещани сортове мента

мента за приготвяне

Ментата принадлежи към тревистите многогодишни растения от семейство Lamiaceae. В природата има повече от 25 разновидности на това растение, известно със своя богат аромат на ментол и много лечебни свойства.

В зависимост от сорта, ментата може да достигне 30-150 см, да има влечуги или изправени стъбла, удължени, продълговати, кръгли или овални листа. Когато ментата се суши за зимата зависи от нейния сорт.

Често срещани сортове мента:

 1. Пипер - дългите отливки на това растение имат богат аромат на ментол, поради което се сушат и използват в кулинарията и билколечението.мента
 2. Луговая е дива разновидност, достигаща 70-80 см височина. Бере се в средата на юли.ливаден мента
 3. Къдрава - различава се с необичайна, ажурна форма на листа, които се събират за зимата. Растение, което достига 70-90 см височина, най-често се отглежда в летните вили.къдрава мента
 4. Градина - многогодишно растение със стъбла с височина 40-60 см. Листата на градинската мента се събират за сушене няколко пъти на сезон.градинска мента
 5. Ментолът е култивирано растение, отглеждано в градини и вили. Най-често изсушените суровини се използват в кулинарията и козметологията.ментол мента

Ментата може да се намери почти навсякъде - това растение расте на пасища, полета и ливади, по бреговете на водни тела и пътища. Също така, различни сортове мента се отглеждат в домашните градини и в саксии, на первазите на прозорците.

Кога да изсъхне мента за зимата и правила за събиране

кога да изсъхне мента за зиматаКогато планирате да съберете ароматно растение, трябва да помислите кога да съберете мента за сушене през зимата. Грешките при събирането и изсушаването на растителни материали не му позволяват да задържа по-голямата част от биологично активните компоненти.

Първите 3-4 листа се появяват на ментовите стъбла в началото на пролетта. През този период те могат да бъдат откъснати и използвани пресни за приготвяне на чай. Оптималното време, когато ментата се реже за сушене за зимата, е средата или края на юли - концентрацията на етерични масла и други полезни елементи достига максимум и растението ще донесе най-голяма полза.прибиране на мента за зимата

Правила за събиране на мента за сушене:

 1. Височината на стъблата, от които се откъсват листата, трябва да бъде най-малко 20-30 cm.
 2. За зимни препарати не трябва да берете твърде млади листа - те изсъхват много и губят значителна част от полезните си свойства.
 3. Разрязването на стъблата трябва да се извърши в самата повърхност на почвата, не може да се отреже.нарязани дръжки мента
 4. Ментовите стъбла се отрязват не повече от 1/3 от дължината им. За тази цел е удобно да използвате остър нож или обикновена градинска резачка.
 5. Ментата се бере най-добре в топло и сухо време. Капки роса или дъжд по листата ще доведат до бързото им загниване по време на сушене.
 6. Ако е необходимо, събраните суровини трябва да бъдат увити в леко влажна кърпа. Това ще ви помогне да запазите листата свежи и стегнати.
 7. Ако растението е събрано в екологично чист район, не е необходимо да се изплаква преди изсушаване. Ако листата са мръсни и прашни, те трябва да се изплакнат под течаща вода и да се оставят да изсъхнат.

събиране на мента за сушенеКогато се събира лечебно растение, трябва да се вземе предвид не само кога ментата се суши за зимата, но и къде е най-добре да се събира. Тревата не трябва да се бере в близост до магистрали, промишлени предприятия и предприятия, гробища, сметища.

Горските поляни, ливади, полета и други екологично чисти места се считат за най-добрият вариант за събиране на мента.

Кога да берете мента - преди или след цъфтежа

време за събиране на ментаЗа да запазите всички полезни свойства на растението, трябва да помислите кога да изсушите мента - преди цъфтежа или след това. Зависи от по-нататъшното му приложение. Ако за приготвянето на етерични масла, лечебни отвари и тинктури се използват растителни материали, те се събират през периода на пълен разцвет.

мента цъфтиПо това време ментовите съцветия съдържат повишена концентрация на етерични масла. Това правило за прибиране на зимата важи и ако възникне въпросът кога да изсъхне мелиса за зимата.

Ако ароматната мента се събира за кулинарни цели и за приготвяне на чай, най-добре е да я берете преди да се образуват цветните пъпки. По това време стъблата все още запазват своята еластичност, листата са големи и ароматни, което прави възможно приготвянето на висококачествени суровини.

Кога да сушите мента за зимата у дома

сушене гроздове ментаСушенето на мента у дома се извършва по различни начини - на чист въздух, в специална електрическа сушилня или фурна. Събраните растителни материали могат да се сушат под навес или в добре проветриво помещение.

Сушене на мента по естествен път:

 1. Разделете събраните растителни материали на малки гроздове и завържете всеки с конец около стъблата.
 2. Закачете подготвените снопове с листа надолу на сухо, топло и тъмно място. Ментата трябва да се суши на добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.
 3. Оставете китките от мента да изсъхнат за 3 седмици, като периодично проверявате.

Можете също да изсушите мента по друг начин, като я поръсите на тънък, равномерен слой върху памучен плат или чиста хартия. Листата трябва периодично да се обръщат, така че да са напълно сухи.

Във фурната

сушене на мента във фурнатаМента може да се суши във фурната. В този случай можете да изсушите растението много по-бързо, но то ще загуби някои от полезните си свойства. Покрийте лист за печене с хартия за печене и поръсете с ментови листа и стъбла.

Изпратете листа за печене с растителни материали във фурната, като настроите температурата на около 80 ° C. Ментата трябва да се суши с отворена врата, не повече от 20-30 минути. Суровините трябва да се проверяват на всеки 5 минути, така че растението да не изсъхне.

В микровълновата

сушене на мента в микровълнова печкаСушенето на мента в микровълновата печка отнема минимално време. Поставете събраните растителни части в един слой върху чиния и поставете в микровълновата печка. микровълнов режим на работаИзсушете ментата за 10-15 минути - тези интервали спомагат за контрола на процеса. Продължителността на времето за сушене зависи от броя и размера на откъснатите листа.

В електрическа сушилня

микровълнов режим на работаСушенето на растение в специална електрическа сушилня има няколко предимства. Изсушената мента запазва богатия си аромат и не губи полезните си свойства.

С това устройство можете да изсушавате едновременно голямо количество суровини:

 • разпределете листата и стъблата на мента върху решетката на електрическата сушилня на един слой;
 • включете устройството, като зададете минимален температурен режим (не повече от 35 ° С);
 • разбърквайте суровините от време на време и проверявайте готовността.

В зависимост от количеството растителен материал ще са необходими 4-5 часа, за да го изсъхне напълно.

Съхранение на суха мента

съхранение на изсушена мента в ленени торбиИзползването на сушена мента за кулинарни, медицински или козметични цели е възможно само ако се съхранява правилно.

За да направите това, трябва да запомните няколко правила.:

 • най-добре е да съхранявате мента в стъклени или пластмасови съдове със затворени капаци;
 • за съхранение можете да използвате торбички от плат;
 • листата могат да се съхраняват или цели, или смлени на прах;
 • контейнерът с мента трябва да се прави на топло и сухо място, далеч от слънчева светлина;
 • ако са изпълнени всички условия, срокът на годност на ментата е до 12 месеца.

съхраняване на суха мента в бурканМентата е ароматно лечебно растение, което се използва в кулинарията, народната медицина и козметологията. Правилното събиране и сушене помага да се запазят всички полезни свойства на ментата и да се осигури на семейството ценни лечебни суровини за цялата година.

Как да събираме и кога да сушим мента за зимата у дома - видео

Градина

Къща

Оборудване