Как да запазите рукола за зимата, като използвате прости и лесни начини

как да запазим рукола за зимата Руколата е пикантна билка с приятен орехово-горчичен вкус, който придава специална пикантност на първите и вторите ястия, салатите и мезетата. Знаейки как да запазите рукола за зимата, можете да приготвите ароматни зелени за бъдеща употреба, без да губите вкуса и полезните си свойства.

Как да запазим рукола за зимата - ефективни начини

прясна рукола

Има няколко начина за приготвяне на рукола за зимата. Пикантните билки могат да се съхраняват в хладилник или замразени във фризера, да се събират с помощта на сол или растително масло, да се сушат по естествен път или във фурната.

За прибиране на реколтата през зимата се използва само млада рукола със стъбла с дължина до 25-30 см. Именно те съдържат най-голямо количество полезни вещества и имат богат орехов вкус с пикантна горчична нотка.

Преди да съхранявате рукола за зимата, тя трябва да бъде сортирана, като се отхвърлят всички повредени, изсъхнали и изсъхнали. Най-често листата се събират за в бъдеще, зелените стъбла се използват много по-рядко.

Замразяване

приготвяне на рукола за замразяванеМного домакини се интересуват дали е възможно да се замрази руколата за зимата, дали това ще влоши вкуса и полезните свойства. Замразяването, което е един от най-популярните методи за прибиране на реколтата, не влияе върху качеството на пикантните билки. Има няколко начина за замразяване на рукола - цяла, нарязана или нарязана.

Замразяване на рукола:

 1. Цялото - изплакнете листата от рукола, подсушете и ги прехвърлете в пластмасови контейнери или торбички с цип, след това поставете във фризера.замразяване на цели листа
 2. Нарязване - нарязва се на ситно измитите и изсушени зеленчуци и се поставят в торбички. Този метод елиминира необходимостта от смилане на рукола преди добавянето й в ястия. Може да се комбинира с магданоз, копър или други билки.замразете руколата на кубчета
 3. Картофено пюре - рукола за сосове, смутита и други ястия може да се приготви под формата на картофено пюре. Това ще спести не само време за готвене, но и място за замразяване. Пюрето може да се опакова в малки чаши, тави за лед или торбички.
 4. Замразени в масло - нарязваме на ситно руколата и поставяме в малки формички за мъфини или лед. Залейте билките с разтопено масло, зехтин или слънчогледово олио. Замразете кубчетата във фризера, след това извадете и напълнете отделни торбички с цип.замразяване на рукола с масло

Замразяването е бърз, удобен и лесен начин за съхранение на зеленчуци. Единственият му недостатък е, че листата от рукола пребледняват и не са толкова апетитни в ястието.

В допълнение, тези зеленчуци много бързо абсорбират миризми от фризера, така че те трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери или торбички със скрепителни елементи.

Запас в консерви

зеленина в бурканиЕдин от популярните начини за съхранение на рукола в хладилника е чрез мариноването й в буркани. За зимни препарати е по-добре да не използвате оцет за маса, тъй като намалява количеството полезни елементи в състава на зелените.

Как да приготвим рукола в буркани:

 1. Изплакнете листата и стъблата на руколата и подсушете с хартиена кърпа. Можете да поръсите билките на тънък, равномерен слой върху чиста хартия.
 2. Накълцайте зелените на малки ивици.
 3. За 200 г накълцана рукола са ви необходими 2 супени лъжици готварска сол. Разбъркайте и оставете да престои 1 час.

Опаковайте приготвената рукола заедно със сол в стерилизирани стъклени буркани, така че да няма кухини.Някои рецепти допълнително добавят горещо слънчогледово (зехтин) масло или суха горчица на прах.

Съхранявайте буркани с рукола на долния рафт на хладилника, в мазето или мазето. Температурата на съхранение не трябва да надвишава + 8 ° С. В тази форма зелените могат да се съхраняват до 12 месеца.

Сушене в естествени условия

как да поддържате рукола за зимно сушенеЕдин прост и ефективен начин да запазите руколата за зимата е да я изсушите. Най-добрият вариант би било сухо и топло помещение, което ще се проветрява редовно. За да не избледнее руколата, тя трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина.

Зелените могат да се сушат в килера, коридора или остъклената лоджия.

Руколата изсъхва еднакво добре както на връзки, така и на цели или нарязани:

 • Поръсете рукола на тънък, равномерен слой върху чиста хартия;
 • оставете зелените на топло и сухо място;
 • обръщайте ги периодично, за да изсъхнат равномерно;
 • изчакайте, докато зелените изсъхнат напълно;
 • Изсипете суха рукола в стъклени буркани, кърпичка или хартиени торбички.

Зелените могат да се изсипят в контейнер за по-нататъшно съхранение само след като изсъхнат напълно. Ако върху листата или стъблата остане малко влага, ще се развие плесен и руколата ще трябва да се изхвърли.

Ще отнеме поне 6-7 дни, за да изсъхне руколата в естествени условия, но такава пикантна заготовка ще се съхранява поне 1 година.

Сушене във фурната

сушене на рукола във фурнатаМожете да използвате фурната, за да изсушите руколата по-бързо и по-удобно.

За да получите ароматни и висококачествени суровини, трябва да вземете предвид няколко важни препоръки:

 • Поръсете цели или нарязани билки върху сух лист за печене;
 • подредете листа за печене с лист хартия, така че зелените да не влизат в контакт с метала;
 • суха рукола при температура не по-висока от + 45-50 ° С;
 • вратата на фурната трябва да е отворена - това е необходимо за изпаряване на влагата;
 • обръщайте от време на време зелените, отделяйки лепкавите листа.

За да се разпредели равномерно останалата влага в растението, препоръчително е руколата да се изсуши на няколко етапа, с почивка от 1-1,5 часа.

Сушене в електрическа сушилня

електрическа сушена руколаЕлектрическата сушилня, предназначена за сушене на плодове и зеленчуци, може да се използва и за приготвяне на рукола. Това устройство не само изсушава зеленчуците бързо и равномерно, но и задържа в себе си максимум полезни вещества.

Руколата е най-добре да се суши при температура не по-висока от + 30 ° C. Това ще отнеме до 10-12 часа. За да може зеленината да изсъхне равномерно, тя трябва да се постави в електрическата сушилня на малки части.

Руколата е пикантна билка, която придава интересен вкус на горчива горчица на ястията. Простите и достъпни начини за прибиране на реколтата през зимата ще помогнат за запазването на богатия вкус, яркия аромат и полезните свойства на руколата.

Как да запазим рукола суха през зимата - видео

Градина

Къща

Оборудване