Ние отглеждаме екзотично дърво от личи на прозореца

дърво личи на перваза на прозореца Някои хора вярват, че отглеждането на екзотичен плод у дома е мечта. Дръзките градинари обаче нарушиха установения стереотип и получиха за награда сладко дърво от личи с уникалните си плодове. За да направите това, достатъчно е да разберете основните правила за отглеждане на растение и приятен чуждестранен гост ще се настани на прозореца.

Външни характеристики на дървото

дърво личи в градината

В естествени условия дървото се среща в Китай и Тайланд. Расте на височина до 30 метра и дава плодове, подобни на череши или малки сливи. Има и други имена за дървото, като:

 • „Райско грозде“;
 • „Плод на любовта“;
 • „Китайска череша“;
 • Лиги;
 • "Лиси";
 • „Китайска слива“.

младо дърво личиДървото на личи принадлежи към семейство Sapindovye и се отглежда перфектно у дома. В затворено пространство растението може да достигне 2,5 метра височина, което е напълно приемливо за стайно растение. На територията на Русия плодовете се отглеждат и в градини. Освен това е внимателно защитен от замръзване и сухи ветрове. Тези екстремни условия водят до загуба на зеленина и пукнатини в багажника и клоните.

дърво личи във ванаЛичи има продълговати месести листа с леко лъскав характер. Цветът е тъмно зелен. Основната жилка минава по центъра на плочата, от която има разклонения в различни посоки. Това "щамповане" се смята за връхната точка на задграничния гост. По форма листата наподобяват удължена елипса, спусната до основата на растението.

плод от личиЯйцевидният плод на дървото личи е малък, приблизително 4 см в диаметър. Навън те са покрити с пъпчиста кожа. Те имат вкус на плодове грозде или сливи, както е посочено от различните имена на дървото.

Екзотичният плод от личи се използва широко за лечение на различни сърдечни заболявания, проблеми със затлъстяването и хематопоеза.

Тайни за отглеждане на дома

костен личиТъй като растението има редица полезни свойства, мнозина го отглеждат като стайно растение. За това обаче трябва да се вземат предвид следните аспекти:

 • температура на въздуха в хола;
 • компетентен режим на поливане;
 • състав на почвата за засаждане.

изберете кост за отглежданеПроцесът на това как да отглеждате дърво от личи у дома започва с придобиването на самия плод. Зрелият плод се нарязва, като се отстранява костилката от него. След това се измива старателно и се засажда в подготвена почва.

Препоръчително е незабавно да спуснете камъка в почвата, тъй като той бързо губи своята кълняемост. За да постигнете крайната цел за отглеждане на дърво личи, най-добре е да използвате множество семена.

Когато костта вече е в земята, контейнерът е покрит с найлонов плик, за да се създаде оранжериен микроклимат. След това контейнерът се поставя на топло място и се очаква да се появят първите листа. Като правило, след 2 или 3 седмици, първата зеленина се издига от почвата. През този период филмът се отстранява, за да може растението да се развива активно. От май до началото на септември дървото личи трябва да поддържа правилния температурен режим, който не надвишава 35 градуса по Целзий.

Когато се появят първите издънки, стайната температура трябва да бъде в рамките на 25 градуса.

необходимо е да се спазва температурният режимСлед образуването на зелени издънки те трябва да се поливат умерено всеки ден. Така се създават условия, които наподобяват естествената среда, в която расте дървото личи. С течение на времето разсадът ще се издигне до 20 см над почвата. От този момент започва да се развива кореновата система на растението, което забавя растежа на земната част на плода.

За да могат корените да растат свободно в различни посоки, препоръчително е да се трансплантира разсадът в обемен контейнер.

Правила за внимателна грижа за екзотичните плодове

прибиране на реколтатаКогато дървото започне да пуска корени и да се издига над земята, трябва да му се осигури достатъчно светлина. Идеалното място за него е первазът на голям прозорец. Важно е растението да има достъп до осветление в продължение на 12 часа на ден. През зимата мъдрите градинари използват изкуствено осветление.

Домашната грижа за дървото личи предвижда компетентно поливане. Растението не обича екстремната суша, както и излишната влага. Затова е препоръчително постоянно да го наблюдавате. Ако влажността в къщата е ниска, разсадът трябва да се напръска с бутилка за пръскане. За това водата първо се защитава, за да я изчисти от големи примеси и да я доведе до стайна температура. В противен случай растението може да пострада.

личи при стайни условияВажно е да нахраните растението своевременно. Първият път това трябва да се направи 3 месеца след засаждането. За целта използвайте горна превръзка, богата на минерали. Следващата доза се прилага, когато дървото е на 1 година. След още една година, торове изсипва се в земята на всеки 2 месеца. Благодарение на компетентното хранене, в къщата ще расте великолепно дърво от личи, както е показано на предоставената снимка.

Растението се подрязва само през първите две години, за да му придаде красива форма. Впоследствие се отстраняват само изсушени клони или листа. Ако правите честа резитба, процесът на образуване на метличести съцветия се нарушава. Това означава, че плодовете няма да се появят скоро. Въпреки това много градинари се възхищават на дървото личи у дома. Може би си струва да се опитате да отгледате екзотично дърво и да се насладите на вкуса на задграничните плодове.

Трансплантация на личи - видео

Коментари
 1. Ксения

  Личито ми започва да цъфти на перваза на прозореца. Какво да правя с него по-нататък?))))

  • Олга

   Просто продължете да се грижите за него както преди. Това е доста рядко явление за стаен личи, което означава, че той харесва всичко. Ако имате късмет, плодовете ще залегнат, но повечето сортове няма да дадат плод без кръстосано опрашване.

  • Евгения

   И каква фирма има вашето личи?))) Мнозина се оплакват, че не цъфти, често зависи от производителя. От Агронова също започнах да цъфтя наскоро. Въпреки че дори не очаквах)

Градина

Къща

Оборудване