Тайни на отглеждането на сортове домати от Самара за богата реколта

Самарски домат Сортът домати Самара е обичан от много летни жители и градинари. Популярността му се дължи на ранното му узряване, отличен вкус и висока устойчивост на тютюнева мозайка и други болести по доматите. Плодовете от сорта Самара са универсални, те са еднакво вкусни в прясна и консервирана форма, идеални за приготвяне на салати, сосове и сокове.

Сортове домати Самара - отличителни черти

високодоходен сорт домати

Самара е хибриден сорт домати, който е устойчив на фузариум, тютюнева мозайка и други заболявания. Включен в Държавния регистър като сорт, подходящ за отглеждане в оранжерии и парници, както и под филмово убежище на открито.

Характеристика и описание на сорта домати Самара:

 1. Храстите са неопределени, достигайки 180-220 см височина. Растението се нуждае от жартиера до вертикална опора или решетка, както и от прищипване.
 2. Хибридът принадлежи към ранното узряване, за пълна зрялост на плодовете ще са необходими не повече от 95-105 дни.
 3. Листните плочи са средни по размер, тъмнозелени на цвят, с лек матов цвят.
 4. Зрелите плодове имат чиста заоблена форма, покрита с плътна, лъскава кожа с яркочервен цвят. Поради своята плътност, доматите се съхраняват дълго време и не се влошават при продължително транспортиране.
 5. Средното тегло на един плод е 110-120 г. Пулпът е твърд и месест, с малко количество сок и семена.Самарски плодове
 6. Добив от домати в Самара - до 4-5 кг от един храст.
 7. Сериозен недостатък на сорта се счита за ниска устойчивост на замръзване, поради което в Русия той се отглежда най-често в оранжерии или под филмов заслон.

Домат Самара принадлежи към хибридни сортове и следователно за отглеждането му ще е необходимо да се купуват нови семена ежегодно, тъй като в отглежданите плодове семената не запазват сортови характеристики.

Отглеждане на разсад от домати Самара

отглеждане на разсад от домати от сорта самара
Домати разсад в саксии на закрито

Отглеждането на домати в Самара започва с закупуване на семенен материал, подготовка на контейнера и почва за разсад. Най-добре е семената да се купуват от специализиран градинарски магазин и да не се доверяват на продавачите на пазара. Можете да посеете семена за разсад в края на февруари или първата половина на март.

След покупката семената на доматите трябва да бъдат подготвени за засаждане. За целта ги изсипете в кърпа или марля и ги поставете в слаб содов разтвор за един ден.

Не забравяйте за втвърдяване на посадъчния материал - за да укрепите имунитета на семенния материал, поставете го в топлина за 24 часа, а след това в хладилника за 6-8 часа.

Подготовка на почвата и контейнери

приготвяне на хранителна смес за разсадКато хранителен субстрат за отглеждане на разсад от домати в Самара можете да използвате смес от хумус, торф, дървени стърготини, дървесна пепел... Задължително е да се добави вермикулит или агроперлит - те предотвратяват стагнацията на влагата в почвата и осигуряват нейната ронливост.

пълнене на чаши с пръстСъщо така, за засаждане на разсад, трябва да подготвите контейнери. Най-добре е да използвате обикновени пластмасови чаши, от които порасналите разсад могат лесно да бъдат отстранени. Ако желаете, можете да използвате торфени таблетки или малки саксии за цветя.

Засяване на семена от домати

Семена от домати СамараПреди да сеете семена от сортове домати Самара, е необходимо контейнерите да се напълнят с подготвения субстрат до около половината.

След това можете да започнете кацане:

 • направете малки вдлъбнатини по повърхността на почвата и разнесете семената;
 • поръсете отгоре с тънък слой пръст;
 • натиснете леко и изсипете върху загрята вода;
 • поставете чашките със семена на перваза на прозореца или на друго топло и осветено място;
 • осигурете разсад с температура на въздуха не по-ниска от + 23 ° С.

Разсад от домати СамараПървото поливане на семената трябва да се извърши 9-10 дни след сеитбата. След това разсадът трябва да се навлажнява всяка седмица, но влагата в почвата не трябва да се застоява. Сортът Самара е чувствителен към излишната влага, което нарушава имунитета му.

грижа за разсад от доматиРазсадът на домати се нуждае от подхранване. За тази цел можете да използвате Епин или други стимуланти на растежа. За да приготвите подхранване, ще ви трябват ½ ампула на 2 литра вода. Използвайте разтвор за пръскане на разсад - той ускорява растежа им, увеличава устойчивостта към болести и температурни крайности и подобрява добивите.

Трансфер на постоянно място

пресаждане на разсад от доматиСлед появата на първия истински лист, разсадът от домати трябва да се потопи в отделни контейнери. По време на бране е препоръчително да се прилага сложен минерален тор.

Когато почвата се затопли достатъчно, доматите могат да бъдат трансплантирани на постоянно място. Преди да засадите растението в оранжерията, почвата трябва да бъде изкопана. Разстоянието между дупките за засаждане е най-малко 35-50 cm.

Трябва да се има предвид, че това е високо растение, следователно близо до всяка дупка инсталирайте дървено колче за по-нататъшно обвързване на храста. След пресаждането на разсада го залейте обилно с утаена вода със стайна температура.

Грижа за домати Самара

грижа за домати самара в оранжериятаГрижата за доматите от Самара се състои от стандартни агротехнически мерки - овлажняване, разхлабване, борба с плевелите, болести и насекоми.

Основни правила за грижи:

 1. Доматите от Самара трябва да се поливат на всеки 6-7 дни, като се използва утаена вода със стайна температура. Овлажняването е желателно след разхлабване. Всеки храст ще изисква поне 500 мл вода.поливане на домати в оранжерия
 2. Разрохкването на почвата е съществена част от грижите за доматите. Помага за премахване на втвърдената кора от повърхността на почвата и подобряване на снабдяването с кислород в кореновата система на растението. Разхлабете леглата с домати, за предпочитане на всеки 7-8 дни.разрохкване на почвата
 3. Когато се отглежда на закрито, проветрявайте оранжерията всеки ден. Характеризира се с висока температура и влажност, което е вредно за сорта Самара.
 4. Хибридният сорт домати се нуждае от редовно подхранване - както органично, така и сложно минерално. Сред органичните вещества най-добрият вариант ще бъде дървесна пепел, каша, инфузия на дрожди или коприва.хранене домати Самара

Самара е хибриден сорт домати, който се превърна в любим сред много летни жители и градинари. Отличава се с кратък период на узряване, непретенциозни грижи и висок добив. вкусни плодовеПоради отличния си вкус, узрелите домати се консумират пресни, а също така се използват за приготвяне на зеленчукови ястия, сосове, сокове и зимни препарати.

Сортове домати Самара в лятната си вила - видео

Градина

Къща

Оборудване