Как да изградите красива и надеждна ограда от габион със собствените си ръце

направи си сам габион ограда Сигурната ограда около селска къща е важен елемент за защита на частната собственост. Не е изненадващо защо много хора изграждат ограда от габиони със собствените си ръце, като използват естествени материали. Известният Леонардо да Винчи беше първият, който предложи запълване на мрежести конструкции с камъни. По-късно тази технология е използвана от строителите при полагане на основите на катедралата Сан Марко в Италия. Дълго време на бойните полета бяха издигнати мрежести огради. Те също са били използвани за укрепване на крайбрежните райони и склонове за защита на градовете и селата от наводнения, предизвикани от урагани.

Плюсове и видове конструкции

надеждна защита на сайта

Gabion е мощна мрежеста структура, пълна с различни твърди материали.

В зависимост от предпочитанията, използвайте:

 • камък;
 • разфасовки от дърво;
 • счупена тухла;
 • стъклени блокове;
 • парчета плочки или шисти.

Когато изграждат ограда от габиони със собствените си ръце, те използват различни технологии. Благодарение на това те получават оригинална и стилна декорация на крайградската зона. Има редица предимства на мрежестата каменна конструкция.направи си сам габион ограда

Ето само няколко фактора.:

 • високо ниво на якост;
 • ниска цена;
 • бързина и лекота на строителство;
 • трайност;
 • устойчивост на промени в температурата и влажността.трайна структура

В допълнение, оградата е издигната без изливане на основата. Секциите са инсталирани под всякакъв ъгъл, така че оградата е идеална за релефен терен. Дизайнът се вписва чудесно във всеки ландшафтен дизайн на територията.

В зависимост от конфигурацията на каменната ограда в мрежата има:

 • хоризонтални (матраци Reno ");
 • вертикално ("Jumbo кутии");
 • цилиндрична.

различни габионни дизайниЗа изграждането на огради, разбира се, се използват вертикални кутии. Те са направени от парчета тел, които са заварени заедно. Цилиндричната версия на габиона служи като декоративен елемент на цялата ограда. Обикновено се използва за изграждане на междинни опори. Друго предимство на габионната ограда е възможността за подреждане на ниши в нея градински мебели... При желание горният слой на конструкцията е покрит с плодородна почва. Цветята и храстите джуджета чудесно се вкореняват в него.

Мрежата за конструкцията е направена от заварена армировка или усукана шестоъгълна тел.

Изграждаме ограда от габиони със собствените си ръце

изграждаме ограда от габиони със собствените си ръцеЯсното разбиране на работната схема е ключът към успеха на всеки проект. Подготовката на необходимите инструменти и материали е от първостепенно значение.инструменти за работа

За изграждането на ограда от габиони ще ви трябва:

 • рулетка;
 • шнур за маркиране;
 • лопата;
 • чук;
 • монтиране;
 • ниво;
 • клещи или клещи;
 • ножици за метал;
 • тел скоби;
 • стоманени щифтове за фиксиране на конструкцията;
 • геотекстил.

Освен това са необходими работни обувки и ръкавици. Ако желаете, можете да подготвите заваръчна машина за свързване на секциите. Въпреки това, благодарение на обичайните скоби, структурата придобива необходимата степен на пластичност.

Решетка

мрежа за габиониКогато комплектът от инструменти е сглобен, преминете към избора на секционни елементи. Готовите оградни мрежи от габион се продават свободно в специализирани магазини. Ако има желание и възможност, те се правят самостоятелно. Това ще изисква заварена или усукана мрежа със и без покритие.Дебелината на прътите трябва да бъде от 2 до 8 мм, а размерът на окото трябва да бъде с 20% по-малък от пълнежния материал.

Всички заварени елементи за предпочитане трябва да бъдат обработени с маслена боя, за да се предпази конструкцията от корозия.

Пълнител

естествен пълнителЗа създаване на стилна ограда се използват материали с различни цветове, размери и форми. Помага да проявите креативност и да дадете воля на въображението си. Особено внимание се обръща на текстурата на пълнителните елементи и климатичните условия на мястото на пребиваване.

Подходящ за сухи региони:

 • черупка;
 • гипс;
 • варовик;
 • пясъчник;
 • камък.

В по-влажни райони е по-добре да използвате мрамор, базалт, гранит, трошен камък. Тези материали са устойчиви на капризите на природата. Дори след десетилетия те запазват естествените си характеристики.

Инсталационни работи

монтаж на заварени конструкцииПреди да започнете да изграждате каменна ограда в решетка със собствените си ръце, подгответе сайта. Той се почиства внимателно от отломки и се изравнява. Ако по пътя се срещнат дървета или храсти, те се отстраняват заедно с кореновата система. На получената територия се правят маркировки на бъдещата структура. За целта използвайте въдица или тънка струна.

На следващия етап се отстранява част от плодородната почва и се изкопават траншеи, дълбоки около 10 см. Дъното и част от повърхността са покрити с геотекстил. Благодарение на това оградата е защитена от покълването на плевели.

монтаж на заварени конструкцииСлед това преминете към инсталирането на монтажните стълбове. Те се поставят на разстояние 2 м един от друг. Около една трета от опората е заровена в земята. Отгоре се излива с бетон и се оставя за поне 2 дни. Но как правилно да инсталирате габиони, така че те надеждно да защитават територията на селска къща?

Придържайки се към инструкциите стъпка по стъпка:

 1. Основните части на бъдещата ограда се измерват и изрязват.
 2. Издърпайте мрежата върху вертикални опори.
 3. Елементите са фиксирани с цинкова закопчалка.
 4. Готовата мрежа се обработва с антикорозионно средство.

Когато конструкцията изсъхне, те започват да я запълват. Избраният материал се полага на плътни слоеве. Ако кутията е твърде широка, тогава вътрешността е покрита с пясък или фин чакъл.

За да се предотврати разширяването на конструкцията, на всеки 25 cm се инсталира вътрешна връзка от мрежести „контейнери“. Задържащ щит е поставен от предната страна на конструкцията.

габиони, пълни с камъниВъншните стени са облицовани с големи пълнителни елементи. Горната топка на габиона е покрита с мрежа. За висока ограда се използват кутии от усукана мрежа. Малките секции се инсталират на нива, като ги поставят една върху друга. В резултат на това основата за следващия "етаж" ще бъде "покривът" на предишния раздел.

Вътре в габионите се извършват различни комуникации за подаване на електричество или вода.

Стил и естетическа красота

красива оградаОсновната характеристика на оградите от мрежести камъни е максималната защита на територията от "наводнението". Той се инсталира дори близо до естествени или изкуствени резервоари. Гъвкавата структура на конструкцията дава възможност за създаване на различни дизайнерски форми.

разделяне на зони на сайта с помощта на габиониГрадинарите използват габиони за изграждане на огради за овошки и цветя. В хълмистите райони те подреждат фонтани, алеи или стъпала. А територията със стръмен склон е превърната в уютни тераси. Ако е необходимо, се издигат габиони за фиксиране на цветни лехи. Благодарение на това зоната на задния двор винаги има стилен външен вид. Освен това, след като са нарязали мрежата на части, те правят всякакви скулптури. Те са пълни със счупено стъкло или цветни камъни.ограждане на тераси

С помощта на прорези и ниши, обикновена ограда се превръща в архитектурен "ансамбъл" с пейки и маси. Използва се и за зониране на сайта. В една част те правят детска площадка. А в другата - кът за приемане на гости и барбекю.

И така, разгледахме как да създадем ограда от габион със собствените си ръце, следвайки проста схема. Първо се подготвят набор от инструменти и сайт. След това се избират мрежести кутии и пълнител.На следващия етап се монтират здрави опори, издърпват се мрежите, нанася се избраният материал. Ако желаете, създайте стилен ландшафтен дизайн.

Ние правим ограда от габиони със собствените си ръце - видео

Градина

Къща

Оборудване