Тревиста тревна ливадна опашка с необичайни свойства в селско цветно легло

ливадна лисича опашка Ливадната лисича опашка е представител на семейството на зърнените култури. Формите на живот на зърнените култури са много разнообразни. Сред тях има не само треви, но и храсти. На науката са известни повече от 45 вида. Ливада (Alopecúrus praténsis) е един от 20-те сорта, които растат в Русия.

Многогодишно описание

трева многогодишна лисича опашка поляна

Можете да започнете запознанството си с трайни насаждения с подробно описание на това как изглежда лисича опашка:

 1. Височината на растенията варира от 50 см до 110 см. Бушът има генеративни и скъсени издънки.храст от лисича опашка
 2. Стъблото е право, гладко, тънко. Има екземпляри с удебеляване в долната част или извити във формата на коляно.
 3. Коренището е късо, пълзящо, влакнесто. Прониква дълбоко в почвата до 1 m.
 4. Листата са тесни, дълги до 25 см, широки около 8 см. Боядисани в тъмно зелено. Съставните части на листата са мембранна обвивка, език с дължина 2,5 мм с късо опушване и тясна листна периста. Младите издънки имат сгънати листа.
 5. Спикелите са пухкави, едноцветни, плоски с къси ости. Класът е дълъг 6 см. Люспи със заострени върхове, ронят се заедно със семената.
 6. Съцветието е цилиндрична метлица. Веретенообразни и продълговати, дълги до 12 см. Интересен факт - зърнената култура получи името си поради появата на съцветията. По време на цъфтежа те са покрити с голям брой оранжеви тичинки и приличат на опашка на лисица.
 7. Цветето има силна ос и две заострени люспи, които са почти бели.ливадна лисича опашка цъфти
 8. Плодът е дългоносик. Формата на плода е сплескана, яйцевидна, с дължина 5-8 мм.
 9. Семената са плоски, с малки твърди тръни, много леки. Узрява през юли. Теглото на 1000 семена е 0,3 g.семена от лисича опашка

Ливадната лисича опашка цъфти през юни, продължителността на цъфтежа е 13-17 дни. Смята се за сутрешна зърнена закуска. Цъфти ежедневно от 4 до 8 сутринта.

Плододаване от втората година от живота, се отнася до ранно узряване на зърнени култури. На възраст до 10 -15 години расте в тревистото растение. Първата година расте много бавно, през следващите години се развива много активно. Типът на развитие е пролетта и зимата.

Районът на разпространение на ливадната опашка

лисича опашка в природатаВъпреки факта, че родната земя на зърнените култури е Северна Европа, тя може да се намери във всяка част на света. Единственият климат, който не подхожда на трайните насаждения, е тропическият. Но на горски поляни, влажни ливади, блата и сухи земи многогодишното расте красиво. Може да се намери по пясъчните брегове на водоеми и реки, край пътищата.

С голямо натрупване на лисича опашка храсти образуват гъсталаци.

Растението предпочита рохкави плодородни торфени блата или глинеста почва. Развива се добре във влажни места, понася продължително наводняване (до 1,5 месеца). Но постоянният застой на вода, суша и солени почви за ливадната опашка са напълно неподходящи. Доминира в билките, перфектно съжителства с пшенична трева пълзяща, синя трева, полска трева.

Състав и полезни свойства на зърнените култури

растение с уникален съставБез изброяване на полезните свойства, описанието на ливадната опашка ще бъде непълно.

Учените са установили, че 1 кг трева съдържа:

 • протеин 25 g;
 • 0,23 захранваща единица;
 • калций 3 g;
 • каротин 70 mg;
 • фосфор 0,7 g;
 • флавоноиди.

Богатият състав на ливадната опашка послужи като начало за изследване на фармакологичните му свойства. Според заключението на немски учени, растението дава аналгетичен ефект при лечението на заболявания с ревматичен характер.Наличието на флавоноиди позволява да се използва за укрепване на стените на капилярите и кръвоносните съдове. Каротинът възстановява зрението и повишава имунния статус на организма.

Поленът на растението се използва лечебно за направата на алергени.

Приложение в различни индустрии

ливадна лисича опашка цъфтиСлавата и популярността на лисича опашка може да се обясни с използването й в различни сфери на човешкия живот.

В допълнение към лечебните свойства, лисича опашка има и много предимства:

 • добра зимна издръжливост;
 • висока хранителна стойност;
 • способността за бързо израстване обратно след косене;
 • устойчивост на продължително преовлажняване.

В селското стопанство се използва в сеитбооборота като предшественик за зеленчуци и зърнени култури.

Ливадната лисича опашка се съхранява около 10 години, семената - до 4 години.

Многогодишно като храна

лисича опашка на пасищетоОсновният критерий за ползите от зърнените култури за добитъка е ранната им зрялост. Също така билката съдържа много витамини и минерали, необходими на животните. Ливадната опашка има висок капацитет за хранене, лесно се усвоява. Затова се счита за една от най-добрите зърнени култури. Културата се засява на пасища, в комбинация с власатка, синя трева, тимотей трева, перушина, метличина. Резултатът е висококачествено сено на ниво селективни култури.

Беритбата започва в началото на цъфтежа на лисича опашка, използвана за хранене на говеда.

Ливадна опашка в народни рецепти

лечебен чайСпециалистите по традиционна медицина също знаят кой е лисича опашка. Продуктите на многогодишна основа се използват външно и вътрешно. Отварите са най-ефективни при лечение на проблеми на пикочно-половата система. полезен бульонЗа облекчаване на болки в ставите и мускулите, прилагайте превръзки или вани с добавка на инфузия. При грип, настинка, дерматит, билкови обвивки са показани. Лисича опашка е полезна за укрепване на кръвоносната система и повишаване на имунния статус.

Използване в ландшафтен дизайн

озеленяванеС помощта на обикновено тревисто многогодишно растение можете да създадете оригинални композиции. Зърнените култури се вписват добре в различни стилове.

цветна лехаЛисича опашка се засажда на цветни лехи, край градински пътеки и езера, в близост до беседки и тераси. Те се използват за украса на алпинеуми, алпийски пързалки, сенчести градини и създаване на тревни площи.

алпинеумОсновните предимства на растението са непретенциозността и декоративността. На поляната зоните с ярки метлици създават драматичен контраст. Има и друго свойство на растението, което дизайнерите често използват. Това е различен цвят на листата, в зависимост от мястото, където расте. На слънце листата имат жълтеникав оттенък, на полусянка - зеленикави. Листата на вените се съчетават добре с берберис или упорити. градински композиции

Ливадната опашка може да бъде класифицирана като универсална зърнена култура. Многогодишното растение дава не само гъсто тревисто растение, но също така служи като декорация за площите. Отглеждането не изисква много усилия и резултатът винаги е отличен във всяка индустрия.

Деликатес от ливадна лисича опашка в диетата на папагал - видео

Градина

Къща

Оборудване