Преглед на най-непретенциозните дългоцъфтящи трайни насаждения за лятна резиденция и градина със снимка

Цъфтеж на непретенциозни трайни насаждения Дача не е само градински лехи, ягодоплодни храсти и овощни дървета. Многогодишните цветя помагат за създаването на красота на сайта. За градината непретенциозните дълго цъфтящи растения са незаменими, тъй като великолепна рамка за платно, създадена от труда на летен жител.

На начинаещите градинари може да изглежда, че разбиването на цветна градина и грижите за нея са твърде обезпокоителни. Но с правилния избор на култури, грижата за цветята няма да отнеме много време. Пъпките ще се отворят от ранна пролет до късна есен.

Прочетете също статията: божурови рози!

Най-непретенциозните многогодишни цветя за пролетта

Ранната пролет в средната лента не радва с цветове. Все още не са засети едногодишни цветя, дори и най-непретенциозните трайни насаждения за даване просто се показват от земята.

Наистина ли има растения, които са готови да цъфтят през първите топли дни? Да, зимуващите луковични култури са образували зачатъци на пъпки от есента. И в началото на пролетта, първите, които осветяват цветните лехи с всички нюанси на дъгата.

Минзухари

Групово засаждане на минзухари

Крокус венците от бели, сини, жълти и дори райета цветове се появяват практически изпод снега. Растенията с височина от 7 до 15 см цъфтят от март до май. Едва след изсъхването на цветята те се пенсионират. Засаждането на луковици се извършва в традиционните условия за пролетни луковични растения, от август до септември. Най-доброто място за минзухари е в добре осветени места или в полусянка. Например под короните на храсти или дървета, които още не са цъфнали.

Ярки цветя минзухари изглеждат страхотно в групови насаждения. Те образуват ефектни петна сред камъни, на алпийски пързалки или в цветни лехи. Единичните растения оживяват вида на пролетна морава.

Мускари

Мускари - миши зюмбюлОт април до почти края на май на цветните лехи се появяват ниски, от 10 до 20 см, стъбла, увенчани със съцветия от малки, камбановидни цветя. Това е мускари или миши зюмбюл. Скромно декоративно луковично растение с право може да бъде включено в списъка с непретенциозни цветя за летни вили и градини.

Засадете един ден много малки луковици един ден под върховете на градинските си дървета. Поставете под големи храсти от люляк или фалшив портокал. След това през годините ще наблюдавате очарователния цъфтеж на мускари. Всяка година ще има все повече и повече.

Можете да засадите обрасли буци мускари през юни, когато удължени линейни листа и сини или сини цветя избледняват.

Засаждането се извършва в края на лятото или в първите седмици на есента.

По време на периода на цъфтеж растенията се нуждаят от влага. Мускарите обаче ще натрупват сила в добре нагрята суха земя. Достойнството на тези непретенциозни многогодишни цветя - стабилен цъфтеж на едно място. Те са неизискващи в грижите и се съчетават добре с други иглики.

Пушкиния

Непретенциозни цветя от многогодишни ПушкинияЗелените буци Пушкиния със сини, бели и сини съцветия, издигащи се над листата, са невероятно красиви и свежи.

Този луковичен вид цъфти през април и май. Растенията с височина до 20 см обичат слънцето или леката полусянка. Изглежда страхотно при масови насаждения, както и в близост до иглики, средно големи сортове нарциси, издълбана зелена дицентра и зимуване под снега очитки.

Лалета

Пролетно цъфтящи сортови лалетаЛалето е не само най-често срещаните трайни насаждения в летните вили, но и най-непретенциозните цветя. Днес любителите на пролетните цветя имат на разположение стотици и хиляди великолепни сортове.Не всеки обаче знае, че тези градински растения принадлежат към няколко вида, различаващи се както по външен вид, така и по време на цъфтежа.

Умело избирайки сортове, само с помощта на лалета с височина от 10 до 50 см, можете да украсите сайта от цветни лехи до алпийската пързалка. Първите лалета започват да цъфтят през март, а най-новите сортове изсъхват в края на май.

Луковиците на лалета се засаждат през първата половина на есента в слънчеви райони с рохкава, богата на хранителни вещества почва.

По време на растежа и цъфтежа растенията се нуждаят от редовно поливане, което се спира през лятото, когато луковиците почиват.

Нискорастящи ботанически лалетаВидовете градински лалета реагират по различен начин на замръзване. В южните райони най-буйните сортове махала и лилия могат да се считат за непретенциозни растения за летни вили и градини. В северните райони обичайните лалета Greig, Gesner и Foster трябва да се изкопават ежегодно.

Ботаническите лалета или лалета Kaufman, които зимуват лесно във всеки климат, ще помогнат да ги замените.

Нарциси

Многоцветни нарцисиЗаедно с лалетата нарцисите се появяват в градинските лехи. Цъфтежът продължава от април до последните дни на май. Освен това цветята осветяват градината не само с ярки слънчеви нюанси, но и с изискан аромат.

В зависимост от сорта, растенията достигат височина от 30 до 60 см. Цветята могат да бъдат единични или двойни, с къса или дълга корона. Нарцисите предпочитат райони с рохкава, плодородна почва. Те растат добре на слънце и под короните, които се отварят по това време. Основното е, че почвата, в която са засадени луковиците през есента, не трябва да бъде пренаситена с влага.

Нарцисите са дълго цъфтящи, непретенциозни градински цветя, които успешно се използват в смесени насаждения с лалета, бадан, градински сортове папрати, дицентър и други растения. Нарцисите от няколко години се чувстват чудесно на едно място. Израствайки, те образуват много плътни бучки. Те се засаждат след увяхване на листата, тоест в началото на лятото.

Презимуващите луковични култури изглеждат сякаш „от нищото“ през пролетта, са непретенциозни и ярки. Освен това, тяхната зеленина не може да запази декоративност за дълго време. Тя умира, излагайки мястото в цветното легло. Градинарят трябва предварително да се погрижи за засаждането на редица „заместващи“ култури. Например храсти на божури, многогодишни макове или аквилегия.

Зеленика

Цъфтяща многогодишна зеленикаЕдно е да вземете дълго цъфтящи трайни насаждения и непретенциозни цветя за градина на слънце. Друго е да се намерят едни и същи растения както за открити, така и за сенчести площи.

Няма толкова много градински култури, устойчиви на сянка - зеленика е отличен пример за една от тях. Растение за земно покритие или малки храсти джудже цъфтят в разгара на пролетта и се разпространяват бързо, като се вкореняват без затруднения при контакт със земята.

Разнообразен сорт зеленикаЗеленчуковите сортове създават ефектни бучки свежа зеленина, забелязани във всички нюанси на синьо, бяло, розово и лилаво. На разположение на градинарите, екземпляри с прости и махрови венци, гладка и пъстра зеленина.

Дицентър

Dicenter разбито сърцеМного декоративни растения са свързани с романтични легенди. Не е изключение - дицентър, която благодарение на подобна история е по-известна не с истинското си име, а като „разбито сърце“.

Благодарение на мощните коренища на дицентрата толерира зимни студове без загуби. Листата, умиращи през есента, се издигат над земята с пристигането на топлина. При различните сортове достига височина от 30 до 100 см. През май грандиозно растение е покрито с бели, розови или двуцветни венчета от причудливи, с форма на сърце, събрани в кисти. Цъфтежът продължава около месец. Освен това, под прозрачната сянка на младата зеленина, увисналите съцветия на непретенциозно растение за лятна резиденция и градина изглеждат по-ярки и продължават по-дълго.

Дицентрата ще бъде незаменима на цветна леха в близост до иглики и нарциси, мускари, папрати и декоративни сортове лук.

Цъфтящото растение е достойно за възхищение при едно засаждане и след изсъхването на съцветията ще се превърне в отличен фон за други цветя.

Момина сълза

съцветие на момина сълзаКласически пролетни цветни лехи - гора момина сълзацъфти през май. Благодарение на пълзящите коренища, растенията зимуват. През пролетта на цветните лехи първо се появяват кожени листа, навити в плътни тръби, след което над разгънатите розетки се издигат дръжки с височина до 30 см. Всяко съцветие съдържа от 6 до 20 бели или розови, ароматни камбани. Цъфтежът продължава до началото на лятото и след това на мястото на цветята се появяват червени заоблени плодове.

Предимството на тези непретенциозни градински трайни насаждения е цветя, които не губят красотата си на слънце и на сянка, способността да растат на едно място до 10 години.

Купена

цъфтяща купенаВ гората, до бучките на момина сълза, можете да видите изящни купинови растения. Цъфти от май до юни, многогодишното растение не е толкова ярко, колкото другите пролетни цветя.

Но в сенчести райони, в близост до иглолистни дървета и храсти, култура с височина от 30 до 80 см с увиснали бели или зеленикави камбанки е просто незаменима.

Брунър

Разнообразен брунерМай е месецът на най-ярката зеленина и необичайно буйния цъфтеж на градинските трайни насаждения.

По това време под короните на дърветата, в близост до пътеки и езера, под защитата на стени и огради се появяват сини цветя Brunner. Растения с височина от 30 до 50 см, с декоративна заострена сърцевидна зеленина, предпочита да се засели в полусянка, където има достатъчно влага и храна за буйни широколистни розетки и съцветия, извисяващи се над тях.

Нежните сини непретенциозни градински цветя оживяват най-сенчестите ъгли, не изискват специални грижи, благодарение на атрактивната, често пъстра зеленина, те защитават декоративността дълго време и могат да се справят без трансплантация в продължение на много години.

При благоприятни условия брънърът расте отлично и се размножава чрез разделяне на храста.

Лято, красиви и непретенциозни цветя за даване

Ярки, бързо растящи едногодишни растения в рамките на 1-2 месеца след засяване на цветни лехи в най-невероятните цветове. Но есента идва и растенията завършват краткия си живот. Следващата пролет летен жител започва с подбора на едногодишни, декоративни култури, сеитба и грижи за млади разсад. Това отнема много ценно време, което би могло да бъде посветено на разсад на зеленчуци, грижа за плодови и горски насаждения.

Дългоцъфтящият специално подбран за градината ще ви помогне да спестите време и усилия трайни насаждения, непретенциозни цветя, които цъфтят през различни сезони и не се нуждаят от старателна грижа. Въпреки че цъфтят едва през втората половина на лятото или през втората година, те живеят на едно място няколко години без трансплантация.

Лятото е най-плодородното време за цъфтящите растения. Невероятен брой видове са готови да подарят своите цветя на летния жител. Основното нещо е да изберете от тях онези растения, които с право могат да бъдат наречени некапризни и красиви.

Аквилегия

аквигелияКогато в края на май в градината цъфтят късни лалета и нарциси, декоративната зеленина на аквилегията или каптажите започва да се издига над земята. Капризните камбани на това, едно от най-непретенциозните трайни насаждения за даване, както нататък снимка на цветя, разкрити на високи изправени дръжки.

Цъфтежът почти без прекъсване продължава от края на май до септември. И дори без цветя, растенията не губят своя чар. Листата им придобиват лилави и лилави тонове до есента. В зависимост от сорта, аквилегията може да нарасне от 30 до 80 см височина. всичко трайни насаждения Този вид расте добре както на сянка, така и на открити площи. Както подсказва името, водосборният басейн обожава влагата. Въпреки това, дори при липса на поливане, той е в състояние да намери вода благодарение на мощните си коренищни коренища. Аквилегията расте най-добре на леки дренирани почви.

Цветята се появяват през втората година от живота. Зрелите растения могат да бъдат разделени. Това може да се направи в началото на пролетта или есента.

При благоприятни условия аквилегията се размножава чрез самозасяване. Само този метод не позволява да се запазят свойствата на хибридни и сортови екземпляри. Разсадът най-често е с лилав или розов цвят. Те могат да се превърнат в вид плевел, ако неузрелите семенни шушулки не бъдат отстранени навреме или цветните лехи бъдат плевени.

Бански

банскиЛюбимият от много летни жители също принадлежи към влаголюбивите непретенциозни градински цветя. бански.

Неговите жълти или оранжеви цветя се отварят през май и при редовно поливане изчезват едва през втората половина на лятото. Растението, високо от 50 до 90 см, е достатъчно забележимо, за да води в групови насаждения в близост резервоари и в сенчестите ъгли на градината. Високите цветни стъбла ще бъдат в безопасност до оградите и декоративните храсти.

Араби

арабисВъпреки че цъфтежът на арабис започва през втората половина на пролетта, това непретенциозно многогодишно растение с право може да се счита за лятно, тъй като цъфтежът му приключва до самата слана.

Бяло-зелена декоративна листа от арабисПочвено или пълзящо растение със стъбла с дължина от 20 до 30 см, полето за засаждане бързо образува плътни, подобни на възглавници завеси, покрити с гроздове от малки бели, розови или лилави цветя.
Подстригването помага за удължаване на цъфтежа и поддържане на формата на насажденията. Арабис се чувства най-добре на открити места с лека, аерирана почва. Тази култура с пъстра зеленина е незаменима за декорация бордюри, пързалки и други части на градината.

Дороникум

Съцветие-кошница от жълт дороникумНа кръстопътя на пролетта и лятото много коренищни трайни насаждения поемат щафетата на цъфтежа в луковичните растения. Не е изключение - ярък дороникум с големи жълти съцветия-кошници, напомнящи на лайка. Цветята се отварят на изправени, голи или листни стъбла с височина 30–80 см. Непретенциозните цветя за вили и градини се засаждат на слънце или в прозрачна сянка, но не под корони на дървета.

Растенията Doronicum обичат влагата, за да я запазят в почвата под светло зелена зеленина, почвата се мулчира.

Когато цъфтежът приключи, зелените също изсъхват. За да се скрие празнината, образувана в цветното легло, ще помогнат декоративни папрати, завеси от нивяник и аквилегия, с които Doronicum е перфектно комбиниран.

Астилба

астилбаУдивително е как един многогодишен вид може да озари цялата градина. Многобройни сортове астилбацъфти от юни до септември. Буйните съцветия, които са гроздовидни или подобни на метлицата, не са единствената украса на това растение. Издълбана на сянка издълбана зеленина астилба не по-малко оживява сайта. За да направите това, просто трябва навреме да отрежете дръжките с мъртви съцветия.
В зависимост от сорта и вида, височината на растенията варира от 40 до 120 см. Астилбата цъфти по-добре при редовно овлажняване на почвата, но те не обичат застоялата влага. В градинските насаждения тези красиви и непретенциозни цветя за вили изглеждат страхотно на фона на иглолистни дървета, а самите те ще бъдат луксозна рамка за маломерни растения.

Здравец

градински здравецМного сортове градински трайни насаждения са потомци на диви видове, които могат да бъдат намерени буквално зад оградата на лятната вила.

От май до края на лятото цъфтежът е удивително треперещ здравец... Венците от всички розови, лилави, люлякови и сини нюанси, изолирани или събрани в съцветия, са краткотрайни. Цял ден и на мястото на изсъхнало цвете се появява нов.

есенна зеленина здравецКогато сезонът на цъфтеж приключи, градината не е празна благодарение на декоративно нарязаната зеленина на здравец. До есента е боядисан в ярко златисти, оранжеви и лилави тонове и съживява избледнели цветни лехи и хълмове чак до снега.

Височината на най-непретенциозните многогодишни цветя за летни вили, в зависимост от вида, варира от 10 см до метър. Всички растения са непретенциозни и не налагат специални изисквания към почвата; те растат на светлина и под короните.

Loosestrife

Loosestrife съцветиеАко има място в градината за пълзящо многогодишно растение, или е необходимо да засадите високо растение с ярки цветя и същите декоративни листа, отговорът може да бъде един - ресничка (снимка)!

Как е възможно? Говорим за различни видове рейки, еднакво непретенциозни и подходящи за декориране на парцел.

В зависимост от сорта и вида, цветята, които лесно се адаптират към различни условия, имат височина от 20 до 80 cm.

Пълзящо разнообразие от разпръснатиЗа сенчести ъгли и частична сянка е идеална монетарна или ливадна ребра с дълги легнали стъбла, покрити с монети подобни заоблени листа.Тази култура е незаменима до резервоар, във влажни райони, които успешно се възраждат от светло зелена зеленина и жълти цветя.

Вербейник пъстърЗа украса на цветни лехи, миксбордери и скалисти хълмове се използват изправени видове ребра със зелена или пъстра зеленина и жълти цветя, образуващи ефектни шиповидни съцветия в горната част на стъблото. Всички свободни стрифери са непретенциозни, перфектно понася слана и рядко се влияят от вредители.

Многогодишен метличина

Съцветия от многогодишен метличинаЕдногодишните метлички сравнително наскоро се преместиха от поляната в градината. Те бяха последвани от техните многогодишни роднини. Цъфтящи от юни до септември, растенията образуват грандиозно, благодарение на издълбаната, богата зелена зеленина на завеси с височина от 40 см до метър.

Едно от най-непретенциозните многогодишни цветя за вили, метлиците растат добре както на слънце, така и на полусянка. Те не налагат специални изисквания към почвата, те се разбират добре с други култури и ще бъдат отличен фон за божури, метличина, маломерни цъфтящи и декоративни широколистни растения в цветни лехи.

Днес градинарите разполагат със сортове многогодишни метличина с цветя от виолетово-розово, люляково, лилаво и бяло. Едроглавата метличина има пухкави цветя с оригиналния жълт цвят.

Турски карамфил

Ярки турски карамфилови шапкиПрез юни се разкриват многоцветните капачки на турския карамфил. Ярките цветя с назъбени венчелистчета са много малки, но събрани в плътни съцветия, те перфектно ще съживят лятната вила, ще създадат лятно настроение и ще оцветят цветните лехи във всички нюанси от бяло до наситено лилаво.

Отличителна черта на растението е цъфтежът, който продължава до септември, възможността за самозасяване и невероятни цветови комбинации. Височината на турски карамфил, в зависимост от сорта, варира от 40 до 60 сантиметра. Растенията показват максимална декоративност на светлина или в полусянка, ако са засадени до декоративни листни култури.

Лупин

лупина

Лупин не само принадлежат към най-непретенциозните градински цветя. Само тази многогодишна култура може да цъфти на цял обект. През първата половина на юни се появяват сини, бели, розови, лилави и двуцветни класовидни съцветия, а след това през втората половина на лятото започва повторно цъфтеж.

Растенията с височина до един метър цъфтят пищно на слънце, не обичат твърде оплодените почви и благодарение на мощното си коренище са в състояние да оцелеят в условия на дефицит на влага. В градината лупинът е идеален съсед за метличина, цветна аквилегия, многогодишни макове.

Мак

Многогодишен мак при групово засажданеПо великолепието на цъфтежа многогодишните макове могат да се сравняват само с божури... Само едно растение с венци от алено, розово, бяло и лилаво оцветяване е достатъчно, за да промени облика на най-незабележимия ъгъл на градината.

Въпреки екзотичния външен вид, маковете са напълно непретенциозни. Те не се страхуват от измръзване, растат отлично на всякаква почва и понасят суша без загуби. Но те реагират негативно на прекомерната влага. След като се засели на мястото, с помощта на много малки семена, макът може да се утаи сам, създавайки впечатляващи бучки от гъсто мъхеста издълбана зеленина.

Ириси

цъфтящи ирисиВ света има повече от сто вида ириси, много от които се използват активно като декоративни растения. Цъфтежът на градинските сортове започва на границата на пролетта и лятото и продължава до средата на юли.

С разлика в цвета, размера, местообитанието, тези многогодишни коренищни растения са свързани с появата на заострени мечовидни листа, събрани в сплескани гроздове, както и грациозната форма на цветята. Въпреки че венците ириси, отварящи се за един ден или малко повече, не могат да бъдат наречени дълготрайни, растенията амия цъфтят обилно и дълго време благодарение на многото едновременно издигащи се дръжки.

В градината ирисите са предпочитани от светли или едва засенчени места с лека, рохкава почва.

По време на вегетацията и цъфтежа растенията се нуждаят от редовна влага в почвата. Но трябва внимателно да се намесите в развитието на завесата. Разрохкването и плевенето могат да засегнат мощни коренища близо до повърхността.

Цветоносните издънки на ирисите се издигат на 40–80 см над земята.Бели, жълти, розови, лилави, кремави, сини или светлосини цветя са идеални за декориране на градината и са идеални за изрязване.

Нивяник

нивяникЛайките, заедно с метлиците, традиционно се считат за символ на руските открити пространства. Градинските сортове на маргаритката са същата лайка, само много по-голяма и изразителна. Простите и двойни съцветия-кошници са увенчани с изправени стъбла с височина от 30 до 100 cm.

В градината растението явор предпочита да расте на открити, добре осветени места с рохкава, богата на хранителни вещества, но не твърде лека почва. Растението реагира на липсата на влага и органични вещества с цветя, които се свиват с времето и бързото изсъхване на кошниците.

Nivyanik с фантастични венчелистчета Real NeatЛимонената трева се размножава чрез семена, разделяне на възрастни буци, а също и чрез самопосяване. Това трябва да се вземе предвид, ако всички култури имат ясно определени граници в цветни лехи и миксбордове. За най-буйния цъфтеж е препоръчително да се разделя розетката на маргаритката на всеки няколко години.

Тери форма на нивяникНай-добрите съседи за една от най-непретенциозните трайни насаждения, за да дарят, както е на снимката, цветя лупина, гипсофила, ярки макове и камбани. Белите съцветия изглеждат страхотно на фона на издълбана зеленина и метличина, до декоративни зърнени култури и лук.

Звънец

камбанка с голям цвятНяма да е трудно дори за начинаещи да отглеждат камбани в страната. Растенията са непретенциозни, устойчиви на болести и вредители, зимуват добре без подслон. Единственото нещо, което пречи на многогодишното растение, е излишъкът от влага и плътна, слабо дренирана почва.

В природата има много видове камбани с прости, полу- и двойни цветя. Те се предлагат в бяло, синьо, люляк, розово и тъмно лилаво. Растенията са високи от 20 до 120 см. В зависимост от вида и формата, те намират своето място на пързалки и като част от групови насаждения с метличина, пиретрум, буйни божури и строги зърнени култури.

Запас-роза

хавлиена розаЛесно понасяща суша, с луксозна декоративна зеленина и гроздовидни пъпки запас-роза с право може да се счита за кралица на крайградската зона. Растенията с височина до 2 метра са сред най-големите в руските градини. Те се издигат над други цветя и дори плодни храсти.

Запасните рози или слези могат лесно да създадат жива стена или да се превърнат в центъра на буйно цветно легло. Красивите, непретенциозни цветя за летни вили растат на леки, добре дренирани почви, размножават се чрез семена, включително самозасяване. Но преместването на голямо растение на друго място ще бъде проблематично. Трансплантацията е затруднена от мощни дълги коренища, увреждане, което води до отслабване и дори смърт на слез.

Прости и двойни, бели, жълти, розови и червени, винени и яркочервени цветя върху мощни изправени стъбла се използват за украса на жив плет и стени, в цветни лехи и в цветни лехикато фонови растения. Груповите насаждения от слези от различни нюанси са невероятно красиви. Пред тях можете да засадите едни и същи непретенциозни флокси, камбани, декоративни форми на лук, метличина и маломерни сортове спиреи, както и всички флаери.

Пикантно-ароматни непретенциозни трайни насаждения за летни вили

Цветница с монарда, зърнени култури и лофантИзбирайки дълго цъфтящи, непретенциозни цветя за градината, не трябва да се пренебрегват растенията, които са по-популярни като пикантни, лечебни или ароматни билки. Освен това много от тях по нищо не отстъпват на цъфтящите трайни насаждения. Техните цветя ще украсяват цветни лехи и могат да се използват за рязане.

Днес много градове са на разположение на градинарите. мента, маточина, коча билка. На сайта, ако желаете, можете да засадите исоп, мащерка и дори лавандула. Тези растения изглеждат чудесно в отделно, "фармацевтично" легло. Лесно е обаче да си ги представите като част от миксбордър, в цветна леха в селски стил или под формата на безплатни завеси близо до жив плет или стена на къща.

Непретенциозните и здрави трайни насаждения, благодарение на буйната зеленина, са декоративни от пролетта до сланата. И по време на цъфтежа те привличат много пчели и други опрашващи насекоми.

Риган

риганРиганът е местен жител на европейската част на Русия. Растението е познато на мнозина с характерния аромат на зеленина и розово-люлякови шапки на съцветия.Предпочита да се заселва на открити, добре осветени места с лека почва. В природата риганът може да се види на поляни и горски ръбове, в дъбови гори и на сухи ливади.

Първите зеленчуци от риган се появяват през март, буквално изпод снега. До юни растението образува буйна шапка от гъсто листни издънки с височина от 20 до 50 сантиметра. И месец по-късно стъблата с нежни съцветия-кошници се издигат над зелените.

Цялата въздушна част на растението, невероятно почитана във Франция, Италия и САЩ, има пикантен аромат.

Тук риганът се отглежда като естествена подправка за:

 • сосове;
 • салати;
 • тестени изделия;
 • птиче месо;
 • печени продукти, по-специално пица.

Чаят с билки и риган цветя е не по-малко вкусен. Събирането на риган или риган се извършва от юли до октомври, докато многогодишното цъфти.

Тревистите храсти от риган, обсипани с цветя, са великолепни в компанията на метличина, лупина, рудбекия, облаци от розово-бяла гипсофила и зърнени култури.

Лофант

Анасон лофантЛофант или мултиформе с лилаво-лилави или бели класовидни съцветия е едно от най-забележимите лечебни и декоративни многогодишни растения. В градината културата може лесно да обитава най-светлите райони. Не изпитва дискомфорт дори на самото слънце и зимува добре. Още от ранната пролет той демонстрира на всички първите зелени с лилав или синкав оттенък.

Лофант е толкова непретенциозен, че расте и цъфти не само при липса на влага, но и върху бедни почви. Той се нуждае от прости грижи и малко внимание. Непретенциозно растение щедро ще сподели с летния жител ароматен аромат, напомнящ на анасон или женско биле, трева. Той е богат на етерични масла и е полезен при настинки, заболявания на храносмилателната и отделителната система.

В градината ефектни съцветия на лофант няма да останат незабелязани нито от хората, нито от пчелите. Растението, което цъфти от юни до края на лятото, е подходящо за декориране на предни градини и лесно понася рязането.

Монарда

Монарда в градинатаМонарда с бели, розови, лилави и лилави съцветия също е обитател на слънчеви, защитени от вятъра ъгли на градината с лека почва.

За декоративни цели това ароматно многогодишно растение се засажда до други подобни растения, както и в близост до кореопсис и рудбекия, нивяник и закърнели едногодишни растения, за които монард с височина до метър ще бъде луксозен фон.

Интересна комбинация от това растение с едногодишно делфиниум, сини и бели камбанки с големи цветя, каменни култури и други култури, което ви позволява да имитирате ъгъл на дива поляна в градината.

През летните вили често можете да намерите лимонена монарда. Неговата зеленина по време на периода на цъфтеж, т.е. от юли до септември, натрупва много етерични масла, близки до тези на маточина, исоп, базилика и други пикантни вкусови и лечебни растения от тяхното семейство Ясноткови.

Непретенциозни есенни цветя: дълго цъфтящи трайни насаждения за градината

С настъпването на септември есента става по-бърза и по-бърза. Но е рано да се разделим с красотата на градината. Докато снегът падне, градинският здравец се учудва с играта на ярки цветове. Бадан се облича в лилави тонове. На пързалките и бордюрите каменните култури са изненадващи с причудливи форми. В градината има и много непретенциозни градински трайни насаждения.

Флокс

phlox paniculataЕдна от най-ярките „звезди“ на есенното цветно легло е флокс... Тези растения зимуват добре в повечето региони, образувайки зелени бучки през пролетта. Те цъфтят през втората половина на лятото, почти до октомври, запазвайки невероятно разнообразие от цветове и разкош на съцветия.

В зависимост от вида и сорта, флоксите ще бъдат незаменими на алпийски пързалки и традиционни цветни лехи. Те са идеални в близост до малки водни тела и в близост до сгради. Техните високи растения са идеални за декорация по всяко време на годината.

флокс субулатенДнес списъкът с опитомени флокси включва повече от четири дузини вида, сред които само флоксът на Дръмонд е годишен. Всички други пълзящи, храстовидни, полулегнали форми със стъбла с височина от 20 до 150 см са готови да се заселят в градината на любител на декоративни и непретенциозни многогодишни цветя в продължение на много години.

Многогодишни астри

Многогодишни астерни съцветия-кошнициГодишните астри са постоянни лидери в списъка на градинските вилни къщи и градини.Обаче за вярно или многогодишни астри често и незаслужено забравени.

От август до снега тези растения цъфтят, осветявайки цялата област с проблясъци от сини, бели, розови, лилави нюанси. Има повече от 200 вида многогодишни астри, различаващи се по размер, начин на живот и форма. Алпийската астра е много малка. Неговите съцветия-кошници са разположени върху тревисти изправени стъбла, наподобяващи познатата лайка. А в италианския сорт - формата на тревист, гъсто листен храст, изцяло покрит със средно големи цветя. Освен това всички видове са изключително декоративни и не са капризни.

Височината на многогодишните астри варира от 20 сантиметра до един и половина метра. Цветята могат да бъдат не само от различни цветове, но прости и двойни. Тези трайни насаждения образуват гъсти тъмнозелени бучки от пролетта. През лятото те лесно понасят излишната светлина и дефицита на влага. И през есента те напълно трансформират градината.

Буш многогодишна астра в разцветХрастовите форми се поддават на оформяне, с тяхна помощ можете да създадете гъсти живи граници и живописни групи с други есенни растения.

Единственият недостатък на многогодишните астри е присъщ на много многогодишни култури. Растението, което се вкоренява в градината, започва да се размножава неконтролируемо, бързо овладявайки нови територии. За да не се превърне преди това цветното цветно легло в „царство“ на астри, ще трябва да наблюдавате заселването на храста и редовно да премахвате издънките.

Всяко от 30-те описани декоративни растения може да претендира за титлата на най-непретенциозното многогодишно цвете за лятна резиденция. Всички те са красиви и невероятни по свой начин. Всъщност списъкът с некапризни култури, изискващи минимално внимание и щедро споделящи красотата си, не е три дузини, а много повече. Човек трябва само да се огледа, забележи и пренесе интересно растение в градината. Предварително изберете подходящо място и квартал за цветето.

Каним ви, скъпи читатели, да споделите информация за любимите си многогодишни растения.

Покривни многогодишни цветя в градината - видео

Коментари
 1. Катерина

  Някои от снимките не съвпадат с имената на цветовете!

  • Натали

   Моля, посочете грешките на автора, ако забележите неточност и разполагате с правилната информация.

 2. Катерина

  например, снимка на Euphorbia marginata или булка е добавена под описанието на арабис.

  • Натали

   Ти грешиш. Картината наистина е един от видовете араби. Това е арабисът на Фердинанд - всички листа имат един и същи цвят. В остриестата млечка долните листа са с по-тъмен цвят, а горните са почти бели с малко количество зелено. Сред горните листа се развиват малки цветчета. Растенията наистина си приличат, но са напълно различни.

   • Юлия

    В статията има много двугодишни растения, което не съвпада със заглавието на статията. Като цяло, добър избор на непретенциозни цветове.

    • Натали

     Да, авторът на статията е подбрал точно такива растения и е трудно да не се съглася с него. В крайна сметка двугодишните растения също принадлежат към трайни насаждения, а не към едногодишна категория растения. Лично на моя сайт много биеналета растат до 5-6 години. Не ги отглеждам специално, но се справят отлично повече от две години.

 3. Ilfir

  Здравейте, това растение расте в моята градина, жена ми дори го добавя към чая, но не знаем КОЙ е ??? Не го намерих в мрежата, попаднах на вашия сайт, ще помогнете ли ??? благодаря

 4. Лейсан

  Добър ден! Помогнете да идентифицирате растението. Благодаря.

  • Олга

   Колкото и да е странно, но това е божур, наречен тънколист или теснолист. Популярно е наричано гарван, а освен това е и цвете от Червената книга. Цъфти около 1,5 седмици, обича слънцето и не понася кисела почва.Размножава се чрез деления или семена. Семената могат да се засяват преди зимата, но деленките могат да се вземат от възрастни храсти на възраст над 5 години и да се засаждат по-добре през пролетта.

  • Надежда

   Това е див божур.

 5. Вика

  кажи ми името

  • Натали

   Прекрасна улична юка, която реши да ви зарадва с цъфтежа си.

 6. Ирена

  И кажете ми моля.Какви са тези прекрасни бордови растения? Често ги виждам в градски цветни лехи. Много искам цветна леха в провинцията.
  Не знам името

 7. Галина

  кажи ми какво е, не е флокс ???

 8. Татяна

  Тези бургундски растения са разновидност на Coleus (Coleus Bluma). На този сайт има и информация за него:
  https://ivilla.decorexpro.com/posadka-koleusa-v-otkrytyj-grunt/

 9. Хелена

  На вашата снимка е хесперис, нощната нощ на Матрона.

 10. Оксана

  Помогнете да идентифицирате растението

  • Олга

   Това е тревисто многогодишно растение от семейство поречи, наречено brunner. Сортът се нарича едролистен брунер. Вирее до максимум 0,5 м височина, цъфти през пролетта в продължение на месец, понякога отново през есента. Расте добре, но на едно място може да расте до 15 години без трансплантация. Има висока зимна издръжливост, но страда от сухо лято. Сянка - и влаголюбива.

 11. Катрин

  Здравейте! Можете ли да ми кажете какъв вид цвете е и защо листата му се озаряват отгоре и постепенно слизат надолу? И какво можете да направите по въпроса? За съжаление забравих името.

 12. Ирина

  Кажи ми името на това цвете

  • Олга

   Може би Вероника? ...

 13. Веста

  Здравейте! Моля, кажете ми името на растението.

 14. Татяна

  как се казва това цвете?

  • Олга

   Прилича на декоративен ароматен тютюн ...

  • Хелена

   Според мен това е сапунерка.

 15. Олга

  Благодаря ви много с помощта на вашия сайт намерих отговора какви цветя ми подариха. Оказва се Голяма цветна капка и Doronikum.

 16. Денис

  Каква е тази красота? Моля, кажете ми, моля

  • Натали

   Бяла хортензия.

 17. Денис

  Благодаря ти много! Вие сте професионалисти във вашата област. Продължавай така! Късмет!

 18. Аня

  Кажете ми, ще живее ли Брунър в Далечния север? Искам да я посадя в дача в Мурманск.

  • Натали

   На снимката е изобразен едролистен брънър Огледало. За зимата се нуждае от мулчиране или подслон, за да оцелее при силен студ. Brunner Siberian е по-добре адаптиран към суровите условия.

 19. Лариса

  Помогнете да идентифицирате името на това цвете. Започнах миналата година и тази година го зарадвах с цъфтежа си

 20. вадим

  Здравейте, моля, кажете ми какви цветя могат да бъдат засадени, които не са високи, красиви, многогодишни и непретенциозни на гроба? За да направите цветята красиви. Ако е възможно, прикачете снимка и името на цветето. Изпратете няколко опции, за да можете да изберете. Благодаря ви много предварително.

 21. Хелена

  добър ден, кажи ми как се казва цветето с малки бели цветчета

  • Татяна

   това е гипсофила

 22. Алла

  Кой е това?

  • Олга

   Според мен тютюнът ви е разцъфнал.

 23. Маша

  Кажи ми името на цветето .. Благодаря ти.

  • Олга

   Много, много подобен на олеандър - вечнозелен храст, който расте в градината в топли райони. На улицата може да достигне прилични размери - до 5 м височина. Изискващо осветление, зимуването на открито при по-малко от 10 градуса на замръзване няма да оцелее. Сушата понася добре, но само краткосрочно. След цъфтежа се нуждае от резитба, за да стимулира образуването на нови пъпки и издънки. Прочетете повече за грижата за олеандър тук https://ivilla.decorexpro.com/osobennosti-ukhoda-za-oleandrom/.

 24. Динара

  Олга, съжалявам, но бихте ли ми помогнали малко с идентифицирането на „домашния любимец“.

  • Олга

   Прилича на саксифраж. Цъфна ли при теб? Кога и как?

 25. Динара

  Олга, благодаря ти много за бързия отговор. Дадоха ни го миналата година, казаха „някакъв мъх“ 🙂 тук не цъфна. Сега разгледах снимките в интернет - да, наистина е така! Отново много благодаря 🙂

 26. Антонина

  Можете ли да ми кажете какво е това цвете? През септември-октомври малките съцветия се зачервяват. Непретенциозен. Лесно се разделя за трансплантация

  • Натали

   Това е голям седум. Друго растение се нарича седум.

 27. Хелена

  Здравейте! Помогнете да разберете за какъв вид трайно растение става дума

 28. Марина

  Кажи ми какъв вид цвете? Благодаря ви предварително

  • Натали

   Газания. Растението се отглежда като едногодишно. Ако, когато температурата на въздуха падне до +10, пресадите растението в саксия и го внесете в стаята, тогава растението ще ви радва със своите цветя почти до Нова година.

 29. Кристина

  Моля, кажете ми как се нарича тази красота

  • Юлия

   това е едногодишна георгина

 30. Лена

  Моля, кажете ми, много е необходимо. Какви са тези бели закърнели цветя, на снимката вдясно! ? Благодаря много предварително.

  • Олга

   Жалко, не можете да видите кои листа. И така, отдалеч цветята много приличат на карпатските камбани.

 31. Ана

  Кажете ми, моля, купих семена от далии "Забавни момчета" Ако ги засея с разсад, ще нараснат ли възли следващата година? Неразбираем съвет в интернет. И възможно ли е да започнете да отглеждате всички трайни насаждения от семена първоначално? Много съм ви благодарен предварително.

  • Олга

   Всички растения, както многогодишни, така и едногодишни, могат да се отглеждат в разсад. За първите това е чудесна възможност да цъфтят още в годината на сеитба. Що се отнася до "Веселите момчета", те най-често се отглеждат като едногодишни поради факта, че замръзват през зимата. Независимо от начина на засаждане (чрез разсад или на открито), те образуват нодули още през текущия сезон и ще цъфтят и това лято. Само засаждането на вече отгледани разсад на цветна леха ще доближи цъфтежа с няколко седмици. Ако посеете семената веднага на цветна леха, тогава цъфтежът, съответно, ще дойде по-късно.
   Но през есента или ще трябва да съберете семената и да ги посеете отново през следващата година, или да изкопаете клубените и да запазите до пролетта. По някакъв начин също се опитах да ги отглеждам с разсад, но вероятно купих семената с лошо качество. Така че нищо не излезе. Мисля, че ще бъде по-безопасно да си купите грудка през пролетта, ако има такава възможност. Така поне ще бъде ясно, че е жив, а грудките на далията се вкореняват със сигурност по-добре, отколкото поникват семената.

 32. Ана

  Зададох въпроса по-горе. Благодаря. Вашите снимки са невероятни.

 33. Тамара

  Добър ден! кажи ми как се нарича това цвете. Той е многогодишен.

  • Олга

   Много красиво цвете, но никога не съм виждал това. Може би някой има? Отговорете и помогнете да идентифицирате непознатия.

 34. Юлия

  Олга, кажи ми, моля, името на цветето. Не можем да го намерим никъде.

  • Олга

   Трябва да погледна снимката ...

Градина

Къща

Оборудване