Домашна шнекова лопата за частна къща

лопата за шнек За да почистите снега в близост до верандата, е достатъчна обикновена лопата, но за по-голяма площ ви е необходима шнекова лопата.

Намалява разходите за труд и значително спестява време, тъй като е снабден с винтов механизъм под формата на пръчка със здрав винт по надлъжната ос. Шнекът хваща снега, разчупва кората и я хвърля настрани.

Лопата за шнек - видове и описание

видове шнекови лопати

Въпреки разнообразието от модели, инструментите са сходни по принцип на действие и структура на механизма.

Модернизираната пехота е:

 1. Едностепенна - с 1 работещ механизъм, снабдена със спирално навит кръгъл нож. Когато барабанът се върти, те улавят снега и го подават към остриетата, които изтласкват масата през изходната втулка.
 2. Двустепенна - в допълнение към шнека, той е снабден с ротор, който допълнително разхлабва снежната маса, така че да може да бъде изтласкан от въздушния поток през изходящия канал.

Лопатите за шнек по тип задвижване се разделят на:

 1. Ръчни инструменти, подобни на остъргващото острие. Те са оборудвани със спирално острие, което се задвижва от човешки сили на натискане.
 2. Електрически инструменти с електрически двигател или с вътрешно горене. В същото време излъчването на сняг достига 12-15 м, но това вече не са шнекови лопати в буквалния смисъл на думата, а по-скоро средство за малка механизация или теглич за мини трактор, мотоблок.

Последните се разделят според вида на движението:

 1. На колела или ски. Те се задействат от човешките усилия.
 2. Самоходно - на колела или релси. Тук човек контролира устройството с помощта на дръжка.

При работа с обикновена гребло, голямо натоварване действа върху раменете и гърба. Особено когато снежната зона е голяма. С помощта на ръчна лопатна лопата работата може значително да се улесни.

Лопата FORTE QI-JY-50

Лопата FORTE QI-JY-50Корпусът на плуга е направен от трайна пластмаса с работна ширина 0,6 м. Към него е прикрепен шнек, чието въртене започва, когато операторът го избута. При достатъчно ниска сила производителността на инструмента е доста висока.

Но той е ефективен само в случай на наскоро паднала снежна покривка с височина до 15 см, която все още не е имала време да се изпече.Висок слой с инфузия няма да бъде овладян от шнека - той просто ще заседне.

Занаятчиите от хората са се приспособили към тази ситуация. Те закрепват допълнително стъргало пред шнека на височина 15 см, което остъргва горната кора. Следващото острие премахва останалото.

Когато работите с инструмента, трябва да изберете оптималния ъгъл на наклон на тялото, така че металната част да не влиза в контакт със земята.

Направи си сам лопата за сняг

практичен и удобен инструмент

Инструментът може да бъде направен в 2 версии - ръчен и механизиран. Първият ще изисква:

 1. Направете полукръгла камера за събиране на сняг от поцинкована стомана, в горната част, по-близо до един от ръбовете, изрежете отвор за изходната тръба. Страните трябва да са достатъчно здрави, за да държат шахтата - тръба или пръчка с диаметър или повече от 2 см. Те могат да бъдат направени от влагоустойчив шперплат или ПХБ.
 2. Заварете ленти към вала, върху които ще бъдат прикрепени остриета от плътна гума или ламарина.
 3. Закрепете главините към страничните стени.
 4. Оборудвайте вала с лагери.
 5. Поставете готовия шнек.
 6. Инсталирайте изходната тръба.
 7. Прикрепете дръжка.

Лопатата за сняг с шнек може да се счита за завършена.

Каучукът на греблото ще се побере от транспортната лента.

Когато правите шнека, трябва да поддържате еднакво разстояние между лопатките (спирална стъпка) и да изберете правилната посока на въртене.

Ако инсталирате самоделна лопата със шнек на колела, тогава снегопочистването ще стане по-ефективно. Той може също да бъде адаптиран към мотоблок и да механизира процеса.

Направи си сам механизиран инструмент

производство на електроинструментиОсновата на агрегата е рамка, заварена от ъгъл или тръба - самият механизъм ще се държи върху него. Рамката е инсталирана на колела или пътеки - те могат да бъдат направени от бар и обшити с тънък ламарина, пластмаса, или можете да използвате маркуч за поливане с голям диаметър, като го отрежете по дължина.

На рамата е монтиран двигател от мотоблок или двигател с мощност 5-6 kW, обороти - до 1500. Задвижването се извършва от верижен редуктор с помощта на велосипедни зъбни колела.

Шнекът е направен от тръба, 4 метални остриета с такъв размер, че те могат да се въртят свободно, без да докосват стените на снегоприемника. В центъра на тръбата е заварена плоча, която служи като лопата за издигане на снежната маса. Две остриета трябва да бъдат насочени в една посока, две в обратна посока, една към друга.

производство на винтовеКутията е изработена от 2 мм ламарина. От него могат да се правят и остриета. Шахтата се вкарва в отворите отстрани на кутията и се свързва със звездичка.

В центъра на снегоприемника е направена дюза (отворът трябва да съвпада с хвърлящото острие), а към нея - разклонителна тръба, върху която е поставена втулка за отклоняване на масата встрани. Готовата конструкция е фиксирана върху рамка с колела или ски.

задвижвана шнекова лопатаДръжката е заварена, двигателят е закрепен с болтове, на вала е поставена звездичка или ролка, изтеглен е колан или верижно задвижване

Направи си сам двуетапен шнек за сняг

рисуванеПроизводството на тази единица е доста сложно. Често се използва като дюза за мотоблок. Наличието на ротор с лопатки подобрява улавянето на снежната маса и увеличава разстоянието на хвърлянето му до 13-15 m през втулката.

Сглобява се винтова снегоринка, както в предишния случай, след това ротор, чийто корпус е направен от цилиндър, например газов цилиндър. След това се свързва с кутията за снегорини в областта на дюзата. Роторът е сглобен от вал с лагери и работно колело с лопатки съгласно схемата по-долу.

закрепване на приставката към мотоблокаНа мотоблока завършената дюза е прикрепена към скобата на рамката, задвижването се извършва с ремъци и ролки.

Скоростта на мотоблока със снегорин трябва да бъде 2-4 км / ч. Скоростта на въртене на шнека ще определи разстоянието, от което се хвърля снежната маса.

Препоръчително е да се изработи такава сложна конструкция в случаите, когато големи площи трябва да се почистват ежегодно.

Лопата чудо - видео

Градина

Къща

Оборудване