Рецепта за приготвяне на гъсто сладко от ягоди за 5 минути

дебела ягодова сладка рецепта Домашното сладко от ягоди е вкусен и ароматен деликатес, обичан от възрастни и деца заради плътния си, прозрачен сироп и цели, сочни плодове. Рецептата за гъсто сладко от ягоди може да бъде трудна за приготвяне, тъй като консистенцията на лакомството често е твърде тънка. В такива случаи се използват различни сгъстители за храна - quittin, пектин, агар-агар, които позволяват да се получи гъсто сладко с наситен вкус на ягода и уникален аромат.

Начини за уплътняване на сладкото

дебело ягодово сладко

Плътното ягодово сладко има богата, желеобразна консистенция. Този деликатес може да се разстила върху хрупкави препечени филийки или кифлички, използва се за сандвич буйни бисквити, слоести сладкиши, като пълнеж за различни рула, пайове и други сладкиши.

От печените изделия изтича твърде течен пълнеж, което прави тестото за печене „мокро“ и влажно. Специалните гелообразуващи добавки помагат да се коригира ситуацията - те могат да бъдат както естествени, така и индустриални.ароматен дебел десерт

За уплътняване на ягодово сладко използвайте:

 1. Quittin е естествен сгъстител, съдържащ пектин. Притежава отлични желиращи свойства, като помага за приготвянето на вкусно и плътно сладко за 5 минути.
 2. Пектинът запазва плодовете непокътнати, подчертавайки богатия им аромат на горски плодове и яркия ягодов цвят.
 3. Агар-агар - този сгъстител не променя цвета и аромата на сладкото, помага да се получи плътна консистенция, без да се губи вкусът на пресните плодове.

Нишестето също е сгъстител, но рядко се използва.

Рецепти за гъсто сладко от ягоди с нишесте не са популярни, тъй като влошава вкуса на сладкото, поради което по време на приготвянето му трябва да се добавят повече захар и лимонена киселина.

Рецепта за гъсто сладко от ягоди с Quittin

рецепта за дебело ягодово сладко с квитинСгъстителят Quittin конфитюр съдържа естествен пектин, поради което той не само бързо уплътнява зрънцето, но и задържа почти всички полезни вещества в него. Ягодите не губят вкуса и аромата си и ще трябва да отделите минимум време и усилия за приготвяне на лакомство.

Състав:

 • ягоди - 4 кг;
 • quittin (или пектин) - 2 сашета;
 • гранулирана захар - 2,3-2,5 кг.

изплакнати ягодиПодредете ягодите, обелете листата и изплакнете с течаща вода.

смесете ягоди със захарИзсипете в широка купа и смесете със захар, за да покрие напълно плодовете. По желание добавете няколко листа от прясна мента.

сварете сладко от ягодиОставете ягодите за една нощ, сутрин добавете необходимото количество Quittin към зрънцето маса. Разбъркайте всичко добре и поставете на слаб огън, оставете да заври и оставете да къкри 5 минути.

напълнете бурканите със сладкоСлед това веднага изсипете готовото ягодово сладко в стерилизирани стъклени буркани и запечатайте с калаени капаци. Обърнете бурканите с главата надолу, увийте ги в топла кърпа или одеяло и оставете да се охладят напълно, след което ги прехвърлете в килера, мазето или друго място за по-нататъшно съхранение.

Плътно сладко с цели плодове

рецепта за дебело ягодово сладко от цели плодовеЯгодовото сладко с цели плодове е не само вкусно, но и вкусно. Такъв деликатес ще се превърне в украшение на всяко чаено парти. Рецептата за дебело ягодово сладко с цели плодове е много проста - необходими са ви само плодове и гранулирана захар. За да добавите приятна цитрусова киселина към десерта, можете да добавите няколко резенчета лимон, оранжево или лимонена киселина.

Състав:

 • ягоди - 5 кг;
 • гранулирана захар - 3,8-4 кг;
 • лимони - 1 бр;
 • лимонена киселина - ½ ч.л.

пригответе ягодиСортирайте добре ягодите, отстранете дръжките и изплакнете под течаща вода.

поръсете плодовете със захарИзсипете плодовете в широк леген, редувайки се на слоеве със захар. Оставете ги да се влеят 6-8 часа, в идеалния случай за една нощ.

сварете сладкотоСлед това поставете купа с ягоди на малък огън, изчакайте да заври, веднага извадете и оставете настрана. Сладкото трябва да се охлади поне 5-7 часа.

Когато плодовете са напълно охладени, поставете ги на котлона и кипете отново. Protomit за около 4-5 минути, като не забравяйте да отстраните бялата пяна от повърхността на конфитюра. Но опитайте се да направите това много внимателно, без да повредите цели ягодови плодове. Свалете конфитюра от огъня и го оставете да се охлади отново.

След това поставете охладеното лакомство за трети път на слаб огън, оставете да заври и добавете лимонена киселина и лимонов сок към плодовете. Сварете лакомството за 4-6 минути и веднага го опаковайте в чисти, стерилизирани буркани.

Рецепта за гъсто сладко от ягоди с агар агар

рецепта за дебело ягодово сладко с агар агарМного рецепти за гъсто сладко от ягоди използват агар агар като сгъстител. Такъв деликатес с вискозна, желеобразна консистенция е идеален за пълнене на рула, пайове, палачинки, кексчета и други печени изделия.

Състав:

 • ягодови плодове - 2 кг;
 • гранулирана захар - 1,3-1,4 кг;
 • вода - 100 мл;
 • агар-агар - 3-4 ч.ч.

измийте и сортирайте плодоветеИзсипете сортираните, измити и изсушени ягоди в купа на блендера и накълцайте до пюре.накълцайте ягоди

Изсипете приготвената маса в тенджера и добавете гранулирана захар.смесете ягодово пюре със захар

Поставете тенджерата със сместа от горски плодове на слаб огън. Оставете да заври при непрекъснато бъркане, докато захарните зърна се разтворят напълно. Оставете сладкото да къкри за 10-13 минути.

гответе сладко от агар-агарРазредете агарния агар отделно с затоплена вода и изсипете в ягодово сладко. Protome на слаб огън за още 4-6 минути, за да се сгъсти зрънце масата и се изсипва в предварително стерилизирани буркани.

Завийте веднага с тенекиени капаци и обърнете с главата надолу, покрийте с топло одеяло и оставете за няколко часа. След пълно охлаждане пренесете ягодовото сладко на хладно място за по-нататъшно съхранение.

Ягодовото сладко е удивително вкусен и ароматен деликатес. Може да се използва като самостоятелен десерт в допълнение към пиенето на чай. Използвайте като пълнеж за пухкави пайове, палачинки, рула, кифли и други печени изделия. С помощта на естествени сгъстители можете не само да получите сладко с плътна консистенция, но и да запазите в него всички полезни вещества на пресните плодове.

Видео рецепта за гъсто сладко от ягоди за зимата

https://www.youtube.com/watch?v=vd4YvSdjhw4

Градина

Къща

Оборудване