Правила за грижа за драцената у дома на снимката и във видеото

Драцена във вътрешността на стаята Драцената се счита за растение от влажните тропици. Наречен храст, той може да расте в един дебел ствол с височина до 20 метра. Сред многото видове в културното развъждане при необичайни условия колко се използва. Както можете да видите на снимката, драцената ще благодари на домакинята с пищна корона за грижата у дома.

Цвете драцена, как да се грижим у дома

Драцена Маргината

При домашното отглеждане често се използват няколко вида от най-непретенциозните тропически растения, от които са получени около 40 сорта:

 1. Драцената е ароматна, растението цъфти при благоприятни условия дори в стаята.
 2. Драцена Госдеф има овални пъстри листа.
 3. Marginata dracaena, която има листа с червеникава граница и дълго голо стъбло.

Растения, наподобяващи палми, се отглеждат в просторни стаи с високи тавани. Dracaena Marginata е най-подходяща за тези цели, която може да достигне височина от три метра в затворено помещение.

Декоративна драцена SanderDracaena Sander е много декоративна. Може да се засади в един контейнер за няколко копия и да създаде художествени тъкания от стъблата.

Само здравословните растения обаче радват с красотата си. Ако започне изсушаване или деформация на листата, растението е обитавано от насекоми или то не получава достатъчно грижи, едва ли такъв образец ще радва окото. Преди да закупите драцена, трябва да проучите условията за нейното поддържане. Непретенциозна драцена може да се нарече спрямо други тропически растения. Тя толерира някои неудобства на съдържанието, но има фактори, които трябва да се имат предвид. Вижте също красиво растение снимка на традесканция!

Как правилно да се грижим за драцената

Когато се грижите за драцена, е необходимо да спазвате режима на поливанеОбичайните условия за отглеждане на всяко закрито цвете включват изискванията:

 • температурни условия;
 • осветление;
 • режим на поливане и хранене;
 • чернови;
 • особено в грижите за драцената.

Най-лесно е да създадете подходящи температурни условия за вечнозелените. Лятната температура 18-22 градуса в затворено помещение се създава естествено. Много офис сгради са климатизирани; лесно е да се създаде точната температура през лятото. Между другото, през лятото драцената може да бъде поставена в открития контур на лоджия или балкон.

Зимна температура 150 С е най-благоприятна за съдържанието. Жизнеспособността на Dracaena е в температурния диапазон от 5-27 градуса.

Растението драцена не обича твърде високите температуриКак да се грижим за драцената в саксия, ако тя не понася пряка слънчева светлина, но обича доброто осветление. Южният прозорец е табу за поставяне на растения. Специална стойка на разстояние един и половина метра от прозореца в горещ следобед ще предпази листата от изгаряния. Следите от изгаряния се виждат като тъмни точки на повърхността на листата; те остават през цялото време, когато листът седи върху ствола. Можете да помогнете за получаването на желания светлинен поток, като използвате изкуствено осветление. Драцените с пъстра зеленина се нуждаят от повече осветление.

Създаването на микроклимат от влажни тропици около цвете ще бъде най-важната задача за запазване на декоративността. Методи за зареждане с влага:

 • пръскане на листа от драцена;
 • поставяне на изпарители;
 • поливане.

Драцената обича редовното пръсканеКолкото по-висока е температурата в помещението, толкова повече грижи се нуждаят от растението. Можете да увеличите влажността в помещението, като използвате различни изпарители. Това могат да бъдат памперси на радиатори, разположен наблизо аквариум, тава с камъчета и мъх от сфагнум, когато влагата постепенно се изпарява във въздуха.

Въпреки това, редовното пръскане на растението с мека, утаена вода работи най-ефективно. Растението трябва периодично да си взема душ.

Веднага след като най-горният слой на почвата в саксията изсъхне през топлия сезон, е необходимо растението да се полива обилно. През зимата оставете почвата да изсъхне за една седмица, тъй като зимният период на поддръжка е опасен от гниещи корени в студена, влажна почва.

Златното правило за всички стайни растения - по-добре е да изсъхне, отколкото да се излива - е от значение за драцената.

Водата за напояване трябва да се пропуска през въглен филтър. В краен случай въгленът може да бъде хвърлен във водата по време на утаяването. Торовете за драцена могат да се използват универсални, но съдържанието на следи от флуорид е неприемливо. През лятото растението се храни всяка седмица, през зимата - веднъж месечно.

Теченията са вредни за растението. Драцената обича чистия въздух. Следователно проветряването трябва да се извършва редовно, без излишни украшения.

Обновяването на растенията се извършва чрез отрязване на коронатаТова се случва, при недостатъчна светлина, растението се изпъва ненужно. Може би багажникът е гол, белязан от паднали преди това листа. Това се случва, защото смяната на листата е естествена за драцената. За да съкратите растението и да го накарате да се разклони, трябва да отрежете върха със стъбло с дължина 10-15 см. След това поставете растението на тъмно място и не поливайте, докато върху него не се появят нови листа. Това ще бъде разклоняване на цвете подновяване.

Отрязаното стъбло на драцена се използва за размножаване на растенияОтрязаната част може да се използва за размножаване на драцена. Отворените секции винаги се поръсват с натрошени въглища или се обработват с градинска смола.

Присаждането на възрастно растение при грижа за драцената у дома се счита за основното условие за правилна поддръжка. В този случай е изпълнено условието за избор на правилния капацитет. За растение от 40 см е необходима саксия с диаметър 15 см.

Драцената се трансплантира веднъж годишноМладите растения се трансплантират ежегодно през пролетта. Почвата се купува като за палмово дърво. Необходим е дренажен слой. Поливането на растението след трансплантация е необходимо, можете да използвате торене, стимулиращо растежа на корените.

Условия на цъфтеж на драцена у дома

При спазване на всички условия за поддържане на цъфтежа на драцената. Ароматната драцена е особено ароматна. Цветята се развиват дълго време, повече от година в пазвите на листата, но след това четката изпълва стаята с аромат. Само 12 години по-късно, граничеща драцена може да подари жълти цветя, донасяйки аромат на мед в стаята.

Драцената може да цъфти с подходящи грижиЦъфтежът у дома е рядко явление. По-често трябва да съзерцавате просто красива здрава зеленина.

Драцена болести и вредители

Драцената оставя върховете сухиКак да се грижим за драцената у дома, ако върховете на листата започнат да изсъхват? Този проблем е на първо място. Листата стават грозни, декоративността на цветето е нарушена:

 1. Сухият въздух най-често причинява изсъхване на върховете на чаршафите.
 2. Недостатъчното поливане провокира изсушаване на листните пластинки.
 3. Проектът и продължителната експозиция при температура на въздуха под 15 градуса ще доведат до същия ефект.

Сухият въздух през лятото при горещо време ще провокира появата на паяк. По листата се появяват жълти прободни следи, по-късно те се сливат в жълтеникавост. На гърба на растението се появява паяжина, в която се роят микроскопични насекоми. Можете да спасите цветето първо като го измиете под душа, по-късно като го обработите два пъти с Fitoverm след половин месец.

Появата на мащабни насекоми върху драцената може да доведе до смъртта на растениетоДрацената е обичана от насекомото, което бързо се разпространява по стъблото и листата, довеждайки растението до смърт. Ако вредителите са единични, можете да ги премахнете чрез измиване, като добавите водка към сапунения разтвор. Ако инфекцията е силна, трябва да използвате Actellik.

Брашнестата буба се отстранява чрез измиване на растението със сапунена вода. Но трябва да се помни, че вредителите атакуват отслабено растение. Следователно не е достатъчно да премахнете насекоми, трябва да намерите причина, поради която те са стартирали. След унищожаване на вредителите по растението е необходимо да се обработи перваза на прозореца и зоната, прилежаща към цветето. Можете да разберете правилата за грижа за драцената у дома от видеото.

Грижа за драцена у дома във видео

Коментари
 1. ЛЕНА

  ЗДРАВЕТЕ! ДАВАМ ДРАЦЕНА, 1 МЕТЪР ВИСОЧИНА, НО НЕГО ХОРАТА, ПОСТАВЕНИ С ЧИСТ АЛКОХОЛ (НЕ ЗНАМ КАК Е ИЗЧЕЗНАЛ) - РАСТЕНИЕТО УМРЕ КАК ДА ЛЕКУВА БЪРЗИ МОЛЯ, БЛАГОДАРЯ ВИ БЛАГОДАРЯ!

  • Натали

   Необходимо е незабавно да трансплантирате растението в нова почва, като старателно измиете корените. Отстранете незабавно всички повредени корени, а останалите обработете с корена. Ако имате късмет, растението ще се възстанови.

 2. Хелена

  Добър ден. Драцената в нашия офис е висока около 1м. Листата започнаха да почерняват - отрязват лошите. Как да поддържаме растението и как да избегнем това в бъдеще?

 3. Ирина

  Добър ден! Взех драцена от приятели, тя беше много удължена, багажникът беше тънък и плешив. Растението е старо, трансплантирано преди 2 години, но нищо не се е променило много (

  • Натали

   Вашата драцена трябва спешно да бъде отрязана. Така че можете да направите старо растение красиво и да получите резници за отглеждане на нови екземпляри. Отрежете всяко стъбло, което идва от земята. Най-добре е да правите това на различна височина. Покрийте секциите с активен въглен или дървесна пепел. След известно време, точно под разфасовките, пъпките ще започнат да растат, като постепенно ще се превърнат в буйна шапка. Вкоренете отрязаните върхове и засадете.

 4. Оксана

  Здравейте, младите листа падат (изсъхват) при моето цвете, а екстремните се рушат. Поливане 1 път на 6 дни. Каква може да е причината и как да се спести? благодаря

  • Олга

   И вредителите не се виждат случайно? Разгледайте листата, особено долната страна. Също така увяхването може да бъде предизвикано от течение. При тежки случаи причината е гниенето на корените. Бих извадил цвете от саксията и ще видя какво има с корените си, ако гният. Между другото, вредителите могат да се заселят там, изяждайки растението отвътре.

 5. Виктория

  Здравейте! Съпругът ми даде драцена преди седмица, аз я трансплантирах преди 2 дни и листата започнаха да изсъхват, кажете ми какво може да бъде с нея?

  • Олга

   Може би това е просто реакция на трансплантацията, или кореновата система е била нарушена в процеса. Наблюдавайте цветето известно време.

   • Олга

    Здравейте, кажете ми какво да правя! Наскоро купих голяма драцена, донесох я вкъщи, след две седмици листата й започнаха да пожълтяват. Поливам го с утаена вода веднъж седмично.

    • Олга

     Това може да е след стрес, защото драцената е живяла в магазин при различни условия. Там влажността обикновено е по-висока, отколкото в апартаментите. След преместване на ново място на пребиваване цветето се адаптира към новите условия на задържане през първите няколко седмици. По това време листата може да пожълтеят, но скоро всичко ще се получи.
     Друга причина може да бъде транспортната почва. В него няма хранителни вещества, а растенията се хранят в магазините благодарение на торове, които се добавят към водата. Щях да изчакам още една седмица и ако пожълтяването не спре, бих го трансплантирал в свеж и хранителен субстрат.

 6. Анастасия

  Здравейте! Кажете ми, моля, иначе не знам какво да правя! Вчера със съпруга ми купихме малка драцена - висока е 30 см. На рафта в магазина имаше перфектен - листата бяха вдигнати нагоре. Къщата ни беше далеч от магазина, от който купихме драцената. Навън беше студено, мраз. Донесоха у дома - долните листа на драцената започнаха да падат. Днес я погледнах - тя има и други листа, дори които в центъра започнаха да висят и листата изглеждаха счупени. Какво да правя с него, кажете ми, моля? Тя започва да изсъхва и да умира, може би след като бъде транспортирана в студа и да я спаси повече или все пак ще се възстанови? Благодаря ви предварително!

  • Олга

   Може би по време на транспортирането драцената замръзна.Не го изхвърляйте, дайте на цветето време да се опомни - дори ако листата изхвърлят всичко, винаги има шанс кореновата система да не умре и цветето да пусне нови издънки. При пълна загуба на листа можете да опитате да отрежете върха, като в същото време ще стимулирате разклоняването.

 7. Мария

  Здравейте. Моята широколистна драцена е много удължена, стволът е гол, листата са навити и пожълтяват, върховете на листата изсъхват. Какво да правя??? Имаше такава красавица и сега тя изобщо не е щастлива. Възможно ли е да се засади някакво цвете върху него, за да се създаде обем?

  • Олга

   Листата на драцената обикновено живеят около 2 години и след това започват да изсъхват и постепенно падат, което води до излагане на багажника. Очевидно имате растение за възрастни и те трябва да се пресаждат на всеки три години. Но ако всички листа изсъхнат и почернеят на върховете, може да е имало проблеми с поливането. Широколистните драцени се нуждаят от влага повече от видовете с тесни листа, освен това те не обичат сухия въздух, от който върховете изсъхват. Ще бъде по-добре да трансплантирате храста и можете да го подмладите веднага, като отрежете и вкорените върха, ако голият ствол е твърде дълъг. След такава процедура цветето отново ще бъде буйно и красиво.

 8. Татяна

  Здравейте, как да отделя такъв процес на драцена? Той е станал по-висок от основното цвете и стволовете отдолу са свързани.

  • Натали

   Защо да отделяме толкова добър процес. Можете да създадете красива двустепенна композиция, като отрежете върха на главата малко над основния багажник. След известно време на мястото на изрязване се образуват 2-3 клона. Ако все пак решите да се разделите, съществува риск да загубите цялото растение.

 9. Сергей

  Здравейте, имам пожар и всички листа са изгорели, основният багажник е непокътнат, а процесите са покрити с бръчки, очевидно изсъхнали. Пресадени в нова саксия, корените са непокътнати. Какво да направя след това? Да съкратите изводите или да намалите напълно багажника до тях?

  • Натали

   Започнете с издънките. Отрежете постепенно, докато се появи живо стъбло. След това подхранвайте растението, за да расте листната маса.

 10. Катрин

  Добър ден! Не знам какво да правя! Това растение е в офиса! листата непрекъснато потъмняват, какво да направя как да спася! Може да ми каже как се нарича правилно и какви характеристики на грижите. Благодаря !!!

  • Олга

   Това е една от разновидностите на драцената. Съдейки по снимката и дългия багажник, растението вече е доста старо. Въпреки че вече се бяха опитали да го оформят веднъж (можете да видите отсечения връх на ствола, от който расте нов клон с листа), драцената не пожела да се разклони и отново даде една пъпка. Освен това резитбата беше извършена твърде късно: с възрастта долните листа на стъблото падат и там вече не растат нови, поради което се образува толкова дълго, голо стъбло. Всъщност цветето е много красиво и чрез правилна резитба е напълно възможно да се образува компактна, буйна форма. Бих подмладил драцената, като отрязах и вкорених младия връх, защото нищо не може да се направи с нея в тази форма. И с течение на времето, когато новото растение се разтегне малко, ще е необходимо отново да отрежете върха и след това върху него ще се появят няколко пъпки. Повече информация за грижата за драцената можете да намерите тук https://ivilla.decorexpro.com/pravila-ukhoda-za-dracenoy-doma/.

 11. Наталия

  Тя трансплантира драцена, земята се оказа с глисти, след година тя започна да изчезва и да се руши.Тя трансплантира, след като изми корените, иконите продължават да избледняват. Как да реанимирам?

 12. Яна

  Купих си драцена от този тип.Листата започнаха да пожълтяват, пресаждаха се от малка саксия в по-просторна.Имаше много корени, трябваше ли да отрежа някои от тях и да ги изплакна?

  • Олга

   Това не е драцена, а бокарни. За особената форма на багажника се нарича още дланта на бутилката. Тази бутилка има способността да съхранява влага.Пожълтяването на листата може да се дължи на излишната влага, защото трябва внимателно да поливате цветето. Саксията за бокарнеята трябва да е широка, но не много дълбока (саксия), тъй като нейната коренова система е плитка. Що се отнася до подрязването и изплакването на корените, здравите корени не трябва да се подрязват и обработват. Бушът се трансплантира по метода на трансбордиране. Но ако по време на трансплантацията забележите изгнили корени, тогава премахването на всички „лоши“ корени, измиването и третирането с фунгицид е просто задължително. Прочетете повече за грижата за цветята тук https://ivilla.decorexpro.com/ukhod-za-bokarneey-v-domashnikh-usloviyakh/.

 13. Инеса

  Присадени с максимално възможната бучка. Поливам го. След трансплантацията беше много по-добре: те изсъхват ден след ден. Какво да правя??? Благодаря!

  • Олга

   Може би корените все още са били повредени. Или го пълните и започвате да гниете. Опитайте да регулирате поливането. Можете да го разлеете със стимулатор на растежа и да поставите торбичката върху короната за първи път, но в нея направете дупки, за да може въздухът да навлиза на малки порции.

 14. Виктор

  Здравейте, кажете ми, моля, краищата на листата започнаха да изсъхват на драцената. Каква може да е причината

  • Инеса

   Олга, благодаря ти!
   Очевидно тя е наляла ((((. Можете да разберете: защо имате нужда от достъп на въздух на малки порции? Тенджерата твърде голяма ли е за нея?
   Благодаря.

   • Олга

    Може би саксията е малко голяма, но не бих дръпнал храста напред-назад без спешна нужда. Просто се опитайте да не наводнявате, така че земята да има време да изсъхне. Дано има дренажни дупки. А дупките в чантата ще попречат на събирането на кондензат - не е нужно да проветрявате, в противен случай изведнъж ще забравите ...

  • Олга

   Причините могат да бъдат много. Погледнете тук https://ivilla.decorexpro.com/pochemu-sokhnut-konchiki-listev-draceny/... Тук са описани подробно различни ситуации, може би ще намерите сами.

 15. Татяна

  Дадоха ми резници от драцена Сандер. Моля, кажете ми да ги сложа в земята веднага, или е по-добре да ги сложа във водата и да изчакам корените

  • Натали

   И двата метода работят добре. Лично аз предпочитам незабавно да засадя в хранителна почва, като използвам третиране на корени. Поставям дръжката под прозрачна торбичка или колба. Очаквам появата на 1-2 нови листа. Свалям капачката и се грижа за новото растение.

 16. Si

  Моля, кажете ми името на това цвете и как да се грижа за него. Благодаря ви предварително.

 17. Маргарита

  Купих си драцена, след няколко дни три процеса на багажника паднаха. Слагам ги в отделни саксии. Изглежда, че расте добре, но листата са увити, защо? И как да създадете нещо, което би било ствол, в противен случай расте с храст

  • Олга

   Може би не са изчезнали напразно, но е имало някаква болест. Третирайте с фунгицид за всеки случай. Що се отнася до формацията, почти всички драцени растат произволно в един ствол. Можете да ги накарате да се разклонят и да направят корона, като отрежете върха.

 18. Кристина

  Добър вечер! Драцената изхвърли всички листа и върховете на багажника изсъхнаха, можете ли да го спасите по някакъв начин или не?

  • Олга

   Все още не съм виждал толкова дебели корени в драцената ... Палмата се разболя, за което свидетелстват петна и пукнатини по стъблата. Опитайте да презасадите, като промените почвата на прясна с фунгицидно третиране. Може да се наложи да отрежете корените, ако са изгнили. Бих отрязал стъблата, оставяйки не повече от ¼ от тяхната височина. И още нещо: там, където има вилица на стария багажник, изглежда има и пукнатини, или е просто снимка. За всеки случай можете да изкорените стъблото, но чисто, без следи от повреди. Може би всичко ще се получи, но ако времето бъде загубено и драцената умре, ще остане поне нова.

 19. Катрин

  Здравейте!
  Помогнете за спасяването на Драцена!
  Драцената е закупена и трансплантирана през юни 2018 г. и препоръчана като сянка, обичаща растението (стоеше в стая от северната страна). Цяло лято бавно нарастваше нагоре, но върховете на листата вече започваха да изсъхват малко. Пръска се всеки ден, полива се, докато изсъхне.Как дойде есента, може би защото дневните часове намаляха, може би защото стана по-студено, въпреки че може постепенно да се стига до това, но драцената започна да умира. Започва да полива през ден, дори по-рядко. Сега драцената има два напълно изгнили стълба, земята изсъхва дълго време (прехвърля се в по-светло помещение, но също и от северната страна на къщата), листата изсъхват. Моля, помогнете с два въпроса:

  1. Как да премахнете правилно два напълно изгнили стълба с минимални усилия? Моля, обърнете внимание, че дървото е огромно, тежко и не мога да го извадя от корена.
  2. Какво трябва да поправя в грижите за спасяване на растението? Мога да го преместя в стая от южната страна, където земята най-вероятно ще изсъхне по-бързо. Четох, че изобщо не е нужно да го пръскате. На какво да вярвам? Снимката все още показва бели точки, като плесен, какво да правя с това?

  Благодаря Ви предварително за отговора!

  • Олга

   Разбира се, снимката не се вижда много ясно, но тези бели петна са по-скоро като насекоми. Бих дарил саксията, ако храстът е трудно да се премахне просто. Ако изгние и почвата не изсъхне дълго време, проблемите с кореновата система са неизбежни. Плюс вредители, те могат да живеят в земята. Трябва да смените почвата и да изследвате корените. Вероятно и те гният. Болните стъбла трябва да се режат до жива тъкан и да се поръсват с въглен. Изгнилите корени също се подрязват, а цветето се третира с фунгицид. Лекарството Гуапсин се е доказало добре - ефективно е при болести, а също така се отървава от вредители. Листата могат допълнително да се измият със зелен сапун.
   Що се отнася до грижите, драцените обичат влажен въздух, така че все още трябва да пръскате, но без фанатизъм. Поливането трябва да е умерено, през зимата веднъж седмично е достатъчно. Драцената не се нуждае от южния прозорец, там ще бъде твърде светло, освен на масата близо до прозореца. За сравнение мога да ви разкажа за наблюдения на моето цвете. Докато беше малка, тя растеше прекрасно на северния прозорец, поливаше се по-често през лятото, през зимата беше влажна за една седмица. Сега храстът на прозореца вече не се побира, тя го спусна на пода в същата северна стая - по този начин младите листа озаряваха, което означава, че има малко светлина. Тя прекара лятото на улицата, на верандата - после го пръскаше всеки ден, през зимата понякога изтривам листата. Ето прищявка. Така че, ако вашата драцена е нараснала красиво на едно и също място, това означава, че всичко й е подхождало и въпросът тук не е къде стои. Може би просто е прелято - лекувайте го.

 20. Топа

  Можете ли да ми кажете какъв вид растение ми дадоха?

  • Олга

   Прилича на стайна палма, може би една от разновидностите на юка или драцена, трудно ми е да кажа със сигурност

 21. Дария

  Здравейте, дадохме цветето в това състояние (снимка), какво да правим с него? как да спестя?

  • Олга

   От снимката не е много ясно, но според мен долната част на вашата драцена е все още жива. Но върхът го няма. Подрежете стъблата, докато достигнете частта под напрежение. Може би само долният основен багажник ще бъде жив и тези два върха ще трябва да бъдат премахнати. Всичко е наред, драцената стартира добре страничните пъпки и ще се възстанови. Не забравяйте да поръсите счукания въглен върху разфасовките. Бих сменил земята. Въпреки че е нежелателно да се извършва пресаждане и резитба едновременно, тъй като тя изчезва ... Може би корените там гният. Ако имате изгнили корени, ще трябва да разлеете фунгицида. И още нещо: поставете целофанови торбички върху изрязаните върхове, за да създадете парников ефект. Когато бъбреците се събудят, те могат да бъдат отстранени.

   • Дария

    Отрязах горните стволове, но докоснах багажника близо до земята и той е мек. А разфасовките са мокри и почернели ... Може би можете да отрежете някое цяло стъбло и то да пусне корени?

  • Олга

   Ако багажникът е мек, значи е изгнил и няма да има смисъл от него. Може да се вкоренява със стъблени резници, ако намерите жива част.

 22. Надежда

  Моля, кажете ми какво да направя за моята драцена. Тя е над 10 години. Тя беше висока с гол багажник. Рискувах, съкратих го. На един крак имаше 3 клона. Скоро имаше издънки 7. Но вече повече от два месеца те не се движат. Растежът замръзна и сякаш не умира. И през цялото време има бял цвят на повърхността на земята. Заливам го с утаена вода. Не често, страхувам се да преливам. Саксията е голяма. При текущата височина на разстоянието от 40 см, диаметърът и височината на саксията са 27x20cm. Кореновата система е голяма. Земя в саксия за палми. Но този бял цвят ...

  • Олга

   Бял цвят може да означава или плесен, или сол. Съдейки по снимката, във вашия случай това е сухо цъфтеж, което означава, че най-вероятно проблемът е във водата. Той е твърде твърд и солите излизат на повърхността. Това често се случва, но като правило това не засяга особено общото развитие на растенията. Трансплантирайте или просто периодично сменяйте горния слой на почвата. И спирането на растежа на палмата може да бъде свързано със зимния период, когато има малко слънце. Сега е моментът да нахраните храста и да стимулирате по-нататъшния му растеж.

 23. Денис

  Добър ден!
  При преместването на офиса колегите искаха да изхвърлят драцената, която отдавна бяха „отписани“. Прибра я вкъщи, трансплантира я. Драчаенка току-що се оживи, позеленя. Сега си помислих да го разклоня, но така и не го направих. Моля, кажете ми дали действията ми ще съсипят растението и на какво разстояние от земята е по-добре да го подрежете?
  Благодаря!

  • Олга

   Бих отрязал в точката, където стъблото започва да се извива. Не се страхувайте, това няма да навреди на драцената, освен това ще стане по-великолепно. И отсеченият връх може да бъде вкоренен. Просто го съкратете малко и просто го засадете в саксия. Дори не е нужно да го покривате - драцената пониква добре, тествана е на личен опит. И не забравяйте да поръсите разреза с натрошен активен въглен.

   • Денис

    Много благодаря!

 24. Хелена

  Здравейте! Кажете ми как да спася драцената !!! всичко беше наред: порасна пухкаво, изглеждаше напоено правилно и стоеше на същото място.Преди два месеца листата започнаха да изсъхват и да отпадат направо от ствола. .. Реших да трансплантирам, нямаше изгнили корени, паразитите също не забелязах.Трансплантацията не помогна, трябваше да отрежа едно стъбло днес, защото всички листа почти изчезнаха.Помогнете да спасите моето малко! !!

  • Олга

   Погледнете я ... Опитайте се да я третирате с фунгицид. Ако е възможно, можете да отрежете и изкорените върха, за да не загубите изобщо цветето.

 25. Кристина

  Здравейте, моля, кажете ми защо само клоните на цветето се простират в не целия ствол и листа само в самия връх, а почти всички клони са голи и много тънки, високи

  • Олга

   Ако драцената има опънати клони, това означава, че й липсва осветление. Нещо повече, просто младите гъвкави върхове започват да се разтягат в търсене на слънцето. Самият централен багажник се лигнифицира с възрастта, така че това не му се случва. Но фактът, че той губи зеленина, е естествен феномен и характерен за драцената. Следователно трябва да се изреже и оформи. В противен случай ще имате тънка дълга пръчка с кок на върха на главата си.
   Опитайте се да започнете да го правите сега, особено след като пролетта е на двора - идеалното време за резитба. Обърнете внимание на височината на стария багажник, който искате да запазите, и намалете останалото. Поръсете разреза с натрошен активен въглен и го увийте с найлонов плик, за да поддържате въздуха влажен. След известно време пъпките ще се събудят отгоре и страничните клони ще се появят при драцената. Просто не скривайте гърнето отново на тъмно място, в противен случай този ще се разтегне. Между другото, можете да засадите млади отрязани върхове.

Градина

Къща

Оборудване