Маслиново дърво у дома - всички тайни на успешното отглеждане

Как да отглеждаме маслиново дърво у дома и възможно ли е изобщо? Миналата година бях на гости на стара приятелка, тя, разбира се, има по-голяма площ от къщата от моята. Какво е само изолираната лоджия, където приятел организира зимна градина. И гордостта на нейната голяма и разнообразна колекция е голямата маслинова дървесина. Веднага щом го видях, исках да го направя. И вчера получих колет от приятел - вкоренено стъбло. Какво да правя с него сега и как да се грижа за него?

маслиново дърво у дома Това растение ще ви донесе двойна полза: ще украси интериора с дебела, заоблена корона и ще ви зарадва с полезни плодове. Отглеждането на маслиново дърво у дома е дори по-лесно от отглеждането на маслиново дърво. Нещо повече, по-често това е единственият начин да се сдобиете с тази универсална култура. Маслините винаги са били топлолюбиви, така че по нашите географски ширини те не могат да бъдат засадени навсякъде, а само в най-топлите райони. Но от друга страна, винаги можете да вземете миниатюрна маслинова плантация точно в собствения си дом, ако е лек и топъл. Разбира се, в този случай не можете да разчитате на богата реколта, но можете да съберете няколко чаши вкусни маслини.

Характерни черти на културата

маслиново дърво

Маслиновото дърво принадлежи към семейство маслинови и е известно още като европейска маслина. При естествени условия маслините растат в горещото Средиземно море. И, подобно на много тропически култури, те също се справят добре като растение във вана. Освен това ще им бъде още по-удобно на закрито, особено през зимата, защото минус 5 ° C вече ще завърши с катастрофа за дървото.

В природата маслиновите дървета растат високи, но като стайна култура височината им не надвишава 2 м. И дори ако решите да оформите дърво, маслините също могат да растат като гъст разпръснат храст. Но те перфектно понасят подстригване и са лесни за оформяне. Можете дори да направите бонсай от маслиново дърво, особено след като гъстата вечнозелена корона изглежда прекрасно от много малки тесни листа.

Ако целта на отглеждането е да получите реколта, купете два разсада, момче и момиче. Маслините са бисексуални и се нуждаят от кръстосано опрашване.

Маслиново дърво у дома - какво е необходимо, за да го отгледате

условия за отглеждане на маслиновото дървоЗа да може една маслина да се чувства комфортно в саксия, тя трябва да бъде снабдена с топлина и светлина. Южната страна е най-подходящото място, особено за млади дървета. Възрастни екземпляри могат да се поставят до източните прозорци.

Температурата на закрито зависи от сезона:

  • през топлия период маслината се чувства добре при + 25 ° C, освен това можете да изнесете саксията навън през лятото;
  • през зимата дървото се нуждае от прохлада (не по-висока от плюс 12 ° C), особено за полагане на цветни пъпки.

Влажността на въздуха също е важна. Когато се държи на топло, трябва да се увеличава, а през зимата - само ако не е възможно да се запази маслината на хладно.

Как да се грижим за стая маслина

как да се грижим за стайни маслиниГрижата за маслиновото дърво не е особено трудна:

  1. Поливайте два пъти седмично.
  2. Пръскайте често.
  3. През пролетта подхранвайте 2 пъти месечно с азотни торове.
  4. През лятото добавете веднъж калий-фосфор подхранване.
  5. Оформете храста в желаната форма по време на пролетната резитба.
  6. Веднъж на 2 години пресаждайте растението в по-голяма саксия, за предпочитане глинена, така че корените да дишат.

Маслиновото дърво се размножава чрез резници или семена.Рязането е по-често, тъй като ви позволява да получите ново растение за кратко време.

Как да отглеждаме маслиново дърво у дома от семена

Градина

Къща

Оборудване