Как да изберем градински ножици: характеристики на инструментите и тяхното използване

как да изберем градински ножици Красивият сайт, който предизвиква възхищение и възторг, е резултат от внимателна и компетентна грижа. Ето защо, как да изберем градински ножици е от интерес за много начинаещи майстори. Всъщност дори малка тревна площ изисква постоянно внимание. Сред най-трудоемките процеси са редовното косене на тревата, подрязването на храсти и дървета, оформянето живи плетове... Но цялостната грижа за обекта не може да се извърши без използването на градински инструменти.

Специализираните магазини предлагат най-широката гама от инструменти, от които всеки градинар се нуждае. Използването им намалява разходите за усилия и време, улеснява максимално грижите за зелените площи. След това нека да разгледаме какво представляват градинските ножици и как да изберем правилната.

Характеристики на градинските ножици

качествен инструмент

Машинката за подстригване е ръчен инструмент, който се използва за намаляване на растежа. В продажба има богат избор от режещи инструменти. За да вземете решение за модела и да не се разочаровате от покупката, трябва да имате представа за видовете градински ножици.

В арсенала на опитен градинар, като правило, има няколко модела на такъв инструмент:

  1. Градински ножици. Имат 2 работещи остриета. Такива ножици се използват за рязане на цветя, трева, подрязване на меки части на растенията. Много хора ги бъркат със секатори. Те се различават от последните не само по надеждността на режещите остриета (ножиците са по-здрави), по предназначението си, но и по дължината на остриетата и дръжките.
  2. Секатори... Предназначен за резитба на тънки клони и беритба на грозде. Външно изглеждат като ножици, имат 2 остриета, но само едното от тях работи, второто е упорито. Може да се подсили с телескопични дръжки и механизъм с тресчотка.
  3. Loppers. Те се различават от ножиците за подрязване с дълги дръжки (до 90 см), които позволяват да се формира короната на млади дървета и високи храсти. Ако сайтът е обрамчен от голям брой живи плетове, изберете професионален инструмент. Дизайнът на големите режещи ножици улеснява ръцете.

Какво да търсите при избора

избор на градински ножициМашинки за подстригване на трева се справят с подстригването на тревата на малки тревни площи и трудно достъпни площи. косачки за трева (близо до цветни лехи, дървета, близо до огради). За предпочитане е да изберете модели с въртящ се механизъм, който ви позволява да регулирате ъгъла на остриетата.

Дължината на острието е важен параметър при избора на инструмент. Колкото по-дълги са металните остриета, толкова повече издънки могат да се режат едновременно. Градинските ножици с дълги дръжки и остриета обикновено се използват за подрязване на нискорастящи храсти и буйни дървета. Ножиците за подрязване с къси ножове се справят по-добре с прецизна резитба, когато трябва да се отстранят единични издънки или сухи клони.

Ножици с къдрав ръб държат издънката по-здраво по време на подрязването и предпазват остриетата от подхлъзване. Намотаните платна са незаменими за подрязване на катерещи се растения и иглолистни храсти. А ножиците с назъбени остриета могат да се справят по-лесно с големи, здрави издънки.

Дебелината на остриетата също има значение. Инструмент с тънки остриета е подходящ за работа с тревисти растения. Само дебели остриета могат ефективно да режат здрави клони.

Как да изберем градински ножици за големи площи

как да изберем градински ножици за голяма площЗа грижата за големи площи е препоръчително да се използват съвременни електрически, бензинови и акумулаторни модели инструменти. Те ви позволяват по-ефективно с по-малко усилия и време да завършите цялата необходима работа.

Електрически градински ножици

електрически градински ножициИдеалният спътник за подрязване на храсти, подстригване на жив плет, създаване на къдрави форми и градински скулптури от растения. Подрязването се извършва с нож с 2 реда назъбени остриета.

Преди да изберете електрически градински ножици, трябва да обърнете внимание на характеристики като:

  • мощност;
  • разстояние между зъбите;
  • дължина на ножа.

По разстоянието между зъбците можете да прецените максимално допустимата дебелина на клоните, които трябва да се режат. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-дебели клони можете да отрежете. Дължината на ножовете се избира в зависимост от сложността на работата. Големите метални платна бързо ще се справят с просто подрязване, а за къдрави подстригвания са необходими къси ножове. Сред недостатъците на електрическите градински ножици за храсти е необходимостта от свързване на такъв инструмент към електрическата мрежа и потенциалната опасност от нараняване.

Бензинови градински ножици

бензинови градински ножициТе са най-мощният инструмент в тази група. Те работят на електрически принцип. Единствената съществена разлика е енергийният източник. Такива ножици, за разлика от електрическите, могат да се използват във всяка отдалечена част на градината и при всяко време.

Преди да изберете газови градински ножици, трябва да обърнете внимание на мощността, дължината на ножа (гумите), ширината между зъбците и масата. Голямото тегло (средно 5 кг) е съществен недостатък на такъв инструмент. Тъй като по време на резитбата трябва да се държи на тегло с разперени ръце, той е по-подходящ за мъже градинари.

Управляваните с газ градински ножици са по-трудни за работа, изискват постоянно зареждане с гориво и генерират изгорели газове по време на работа.

Подрязването с такъв инструмент е придружено от силен шум и вибрации. За често използване е по-добре да изберете градински ножици за подрязване на храста с ергономични дръжки, които по време на работа ще намалят до минимум натоварването и ще компенсират вибрациите. Трябва да се помни за голямата мощност и нараняване от инструмента, стриктно спазвайте правилата за безопасност.

Акумулаторни ножици

акумулаторни градински ножициТакъв градински инструмент има много тясна посока - косене на трева на малка площ. Те са лесни и удобни за използване. Времето за работа зависи от капацитета на батерията и е средно 60 - 90 минути непрекъсната работа. За да избегнете принудителните прекъсвания, свързани с презареждането на батерията, се препоръчва да закупите резервна батерия. Особено забележителни са ножиците за трева с телескопична дръжка и въртящ се механизъм за режещите остриета.

Изберете правилните градински инструменти и поддръжката на градината ще ви донесе максимално удоволствие с минимум неприятности!

Ножици за жив плет - видео

Градина

Къща

Оборудване