Как да направите цветна леха от камъни и да украсите градина със собствените си ръце със стил

как да направите цветно легло от камъни Каменната цветна градина е ярка и оригинална декорация на личен парцел, която неизменно привлича вниманието. Има няколко прости начина да направите цветно легло от камъни със собствените си ръце. Такива достъпни и необичайни опции за декоративен дизайн на цветна градина ще направят пейзажа по-благороден, ще подчертаят оригиналния и индивидуален стил.

Избор на материал

цветно легло-кошница от камъни

Основните предимства на декорирането на цветна леха с камъни са наличието на използваните суровини, лекота на изпълнение и издръжливост. Преди да направите цветна градина от камъни, трябва да решите най-подходящия материал.

За тази цел можете да използвате както естествени камъни, така и различни тухли, бетонни блокове, изляти със собствените си ръце:

 1. Варовик - този материал има пореста структура, което го прави крехък. Но поради оригиналните перлено сиви или розови нюанси, той често се използва за декоративна декорация на цветни лехи.варовиково легло
 2. Вулканичен туф - има голямо разнообразие от цветове, висока якост и издръжливост.вулканичен туф
 3. Пясъчникът е един от най-често срещаните и достъпни материали за подреждане на цветни лехи в страната. Има интересна пореста структура и широка цветова палитра.цветно легло от пясъчник
 4. Шисти - този траен материал често се използва за направата на високи каменни легла. Шиферът се отличава със своята надеждност и естетическа привлекателност; сред недостатъците е високата му цена.легло от шисти
 5. Гранитът е външно привлекателен материал, който е устойчив на отрицателни метеорологични условия. Но преди да направите цветни лехи от камъни, трябва да вземете предвид, че гранитът може да увеличи киселинността на почвата, което е нежелателно за някои растения.гранит за подреждане на цветни лехи
 6. Кварцитът е интересен вариант за декориране на цветно легло с лъскава повърхност, която отразява слънчевите лъчи и широка гама от цветове.използване на кварцит
 7. Камъчетата са малки камъни за цветно легло, които се считат за най-достъпната и бюджетна опция за декориране на селска цветна градина.използване на камъчета

Естествените и изкуствени камъни за цветни лехи имат свои предимства. Естествените материали се отличават със своята здравина, надеждност, дълъг експлоатационен живот, екологичност, наличност и визуална привлекателност.

Изкуствените материали донякъде отстъпват на естествените - под въздействието на валежите, слънчевата светлина и отрицателните метеорологични условия те губят естетическата си привлекателност и започват да се влошават.

Разновидности на каменни легла

Красиви цветни лехи в селска къща от камъни могат да бъдат направени в различни версии. Всеки от тях има свои собствени характеристики и техники на производство.

едноетажно цветно легло от камъниНай-лесният и прост вариант е едноетажно цветно легло, което представлява малко парче земя, заобиколено от камъни. Те могат да бъдат разположени на слоеве, в един или повече редове. Най-често тези цветни лехи се правят под формата на геометрични фигури - кръг, овал, квадрат или ромб.

високо цветно легло от камъниВисокото цветно легло е стилен и оригинален вариант за дизайн, който е чудесен за малки площи. Такава цветна градина се състои от няколко нива, което създава допълнителна площ за засаждане на декоративни растения.

Това решение е чудесно за райони с лоша почва. Това прави възможно отглеждането на култури със специални изисквания за качеството на почвата.Но високото цветно легло има и няколко недостатъка - необходимостта от ясно предварително планиране, сложността на производството и бързото изсъхване на почвата.

цветно легло габионГабион е цветно легло от естествен камък, покрито между два реда метална мрежа. Използвайки тази технология, можете да създадете цветна градина с всякакъв размер и форма, характеризираща се със здравина и добра въздухопропускливост.

оригинално цветно легло арабескаArabesque - оригиналната версия на цветното легло, използвано за ниско растящи култури. В този случай камъните за цветната градина са подредени под формата на пеперуди, цветя, букви, животни или различни други фигури.

цветна леха от големи камъниГолемите каменни легла могат да бъдат сложни и многостепенни. Различни японски каменни градини, алпийски пързалки са сложни конструкции, които, ако са правилно планирани и изпълнени, ще се превърнат в цветна декорация на всяка градина или местност.

Как да направите цветна леха от камъни - избор на място

избор на място за цветна лехаНа първо място, преди да направите цветни лехи от камъни, трябва да вземете решение за тяхното местоположение. Помислете за формата на цветната градина - овалните или правоъгълни композиции са най-подходящи на открити площи, където могат да се разглеждат. Кръглите цветни лехи изглеждат добре под стените на къщата.

алпийска пързалкаГабионът най-често се поставя по протежение на ограда или стени, а алпийска пързалка или арабеска ще се превърне в ярка декорация при подреждане на открита поляна с минимална разлика във височината. Високо цветно легло изглежда най-хармонично в централната част на обекта, а алпинеумът перфектно ще се впише в ландшафтния дизайн на плоска, открита площ.

Подреждане на цветни лехи от камъни

как да направите цветно легло от камъниПодреждането на каменни лехи започва след цялостно почистване на територията на бъдещата цветна градина и, ако е необходимо, изравняване на обекта.

Техника на цветна градина:

 1. Преди да създадете правоъгълно цветно легло, трябва да се направи предварителна маркировка с помощта на колчета с опънато въже.
 2. Ако допълнително се монтират широки бордюри, вътрешният и външният ръб също се правят по канапа.
 3. Когато подреждате кръгло или овално цветно легло, издърпайте въже между две колчета, чиято дължина съответства на радиуса на бъдещата цветна градина. Поставете едно колче в центъра и нарисувайте необходимия кръг с втория щифт.
 4. След маркиране на контурите можете да започнете да полагате материала. Камъните се поставят дълбоко по периметъра на конструкцията.
 5. За максимална здравина на конструкцията камъните са най-добре подредени в няколко слоя.

За здравина и стабилност всички конструктивни елементи трябва да бъдат фиксирани с лепило или циментов разтвор.

Как да направите цветна леха от камъни с граница

процесът на създаване на цветна лехаЗа да подредите цветно легло с граница, трябва да изкопаете изкоп за основата по периметъра на цветната градина. Дълбочината му трябва да бъде най-малко 28-38 см - зависи от размера на камъните, които ще бъдат инсталирани върху него.

След това подредете дъното на изкопа с найлоново фолио или покривен филц. Отгоре изсипете слой пясък. Напълнете с покривен материал с циментова смес и изсипете пясък върху 1/3 от изкопа и го натъпкайте старателно.

Когато бетонната основа се втвърди, първо поставете големите блокове, а след това по-малките. Запълнете останалите празнини между елементите с бетон. За максимална здравина и надеждност на конструкцията можете да добавите малко чакъл или трошен камък. Поредица от малки дупки, останали в долното ниво на конструкцията, ще осигурят добра вентилация.

кръгло цветно легло от камъниНаземната част на конструкцията трябва да бъде направена с лек наклон навътре. За нейната украса се използват малки павета с приблизително еднакъв размер. За да подобрите естетическата привлекателност на цветната градина, запечатайте останалите празнини с разтвор отвътре. Отстранете горния слой на почвата от повърхността на конструкцията, запълнете дренаж и покрийте със слой плодородна почва. 3-4 дни след слягането на земята можете да започнете да засаждате растения.

Тухлено цветно легло

тухлено цветно легло на охлювИзползването на тухли е най-лесният и лесен начин за украса на цветна градина.

Подреждането на цветна леха се извършва на няколко етапа.:

 • маркирайте бъдещата цветна градина с колчета и канап;
 • изкопайте изкоп с дълбочина 23-25 ​​см по планираната траектория;
 • изсипете слой фин чакъл и пясък с дебелина 8-12 см на дъното на канавката;
 • изсипете обилно с вода, набийте и изравнете;
 • за да фиксирате сигурно тухлата, използвайте циментов разтвор, приготвен в съотношение 1: 3;
 • след това извършете класическото полагане на тухли с припокриване на следващия ред от половината от дъното;
 • не забравяйте да проверите ъгъла на наклон и плоскостта с нивото на сградата.

Засипването със земя се извършва не по-рано от 24 часа след полагане на тухлата. Това гарантира здравината и надеждността на конструкцията.

красива цветна леха от камъни на сайтаЦветно легло от камък е красив и ярък акцент на всеки ландшафтен дизайн. Можете да оборудвате каменна цветна градина със собствените си ръце, като използвате прости, надеждни и достъпни материали. Такова цветно легло със сигурност ще се превърне в декорация на личния парцел, ще подчертае неговия оригинален и индивидуален стил.

Как да направите цветно легло от естествени камъни - видео

Градина

Къща

Оборудване