Как да направите качулка в изба правилно и без грешки

как да направите качулка в изба правилно Помещенията, в които се съхраняват зимни запаси, не могат да функционират без редовна обмяна на въздух. Следователно, въпросът за това как правилно да направите качулка в избата трябва да бъде решен предварително, така че по време на събирането на въздуха в магазина за зеленчуци да се хареса със стабилна сухота и чистота. Само в този случай внимателно събраните подаръци от лятото ще могат да издържат до новия сезон без признаци на повреда и разпад.

Какво заплашва липсата на обмен на въздух в зоните за съхранение на храни

липса на вентилация

За съжаление, не всеки пестелив собственик пита дали е необходима вентилация в избата и разбира значението на създаването на подходящ микроклимат в подземната килера. В края на краищата многобройните навеси, беседки, селски къщи изобщо не се нуждаят от допълнителни разходи за вентилация.

Защо да харчите пари за отделна качулка в мазето, която не се посещава толкова често? Отговорът е прост и очевиден: в лошо проветриво помещение влажността неизбежно се повишава и гнилостните микроорганизми започват да се развиват бързо, способни да превърнат екологично чистите продукти в неприятно миришещи отпадъци за кратко време.

Според хранителните технолози правилно оборудваната качулка в избата трябва да осигурява следните условия:

 • влажност на въздуха в рамките на 85–90%;
 • температура от –1 до 4 ° С;
 • липса на резки спадове на тези параметри.

При съдържание на влага под 75%, кореноплодните култури изсъхват и се свиват, 100% заплашва да образува конденз и последващо увреждане на продуктите.

Поддържането на стабилна температура се постига до голяма степен чрез достатъчно задълбочаване на магазина за зеленчуци в земята и компетентна изолация, която предотвратява замръзването на избата при силни студове и прекомерно нагряване в жегата.

Видове вентилационни системи

добре проветрена избаДвижението на въздуха в една стая винаги е подчинено на законите на физиката. Познавайки ги, лесно е да си представите как правилно да направите абсорбатор в изба, за да премахнете излишната влага.

Собственикът има три възможности за организиране на вентилация:

 1. Вентилационната система гарантира минимален обмен на въздух и се състои от няколко дупки в сутерена на сградата. Въздухът е поставен на най-малко 0,3 м от нивото на почвата и е покрит с решетки от гризачи и дребни животни. За регулиране на температурата отворите са оборудвани с клапани. Подреждането дори на такъв прост отвор в избата решава проблема с краткосрочното съхранение на зеленчуци или препарати.въздушна система
 2. Естествената вентилация се състои от две тръби, монтирани на различни височини. По-тежкият студен въздух влиза в стаята през дълга тръба, която достига почти до нивото на пода, а по-лекият топъл въздух се издига и излиза през къса изпускателна тръба. В лесен случай може да има една тръба. Това е най-простият начин за изграждане на аспиратор в мазе със собствените ви ръце. Движението на въздуха в този случай се случва с колебания на вътрешното и външното налягане.естествена вентилация
 3. Принудителната вентилация осигурява най-добрата вентилация и е в състояние да поддържа стабилни стойности на температурата и влажността. Това се постига чрез инсталиране на един или повече вентилатори.принудителна вентилация в избата

Работещ вентилатор създава разредена атмосфера, в резултат на което стаята бързо се изпълва с чист въздух от улицата.

Кога е достатъчна естествената екстракция?

естествено течениеОсновната причина за липсата на принудителна захранваща и изпускателна вентилация в избата е невъзможността за доставка на електричество. Ако магазинът за зеленчуци е малък и запасите в него се поставят свободно, няма какво да се притеснявате - две тръби с различна височина ще осигурят нормален микроклимат и безопасност на продуктите.

Обширна изба, разделена на секции, трябва да бъде оборудвана с изпускателни и захранващи тръби на няколко места. Тяхното местоположение трябва да бъде обмислено, така че да се изключи продължителната стагнация на въздуха в далечни кътчета. Именно в тях плесента ще започне да се размножава и да се разпространява в целия магазин.

При изчисляване на броя на тръбите се спазва правилото: за всеки квадратен метър от мазето трябва да има поне 26 квадратни метра. см от площта на напречното сечение на вентилационния канал.

Диаметърът на тръбата се изчислява, както следва:

 • измерете площта на пода в кв. метри;
 • полученото число се умножава по 26;
 • продуктът се разделя на числото π, тогава се намира квадратът. коренът и резултатът се разделят на 2.

Изпускателната тръба може да бъде с 10–12% по-голяма от диаметъра на входа.

За вентилационното устройство се използват пластмаса, дърво, неръждаема стомана или поцинкована стомана. Азбестовите тръби не трябва да се използват - минералните частици могат да причинят алергии, рак и други здравословни проблеми.

Принудителната вентилация ще реши всички проблеми с висока влажност

принудителна вентилация в избатаЕдна проста и безпроблемна система от две тръби с различна височина почти никога не се проваля, но все пак може да се появи нужда от допълнителни разходи.

Това се случва в следните случаи:

 • изключително слабата естествена циркулация на въздуха в избата се дължи на особеностите на терена;
 • високите подпочвени води драстично увеличават съдържанието на влага в магазина за зеленчуци по време на топенето на снега;
 • мазето има значителна площ, но неговият дизайн не позволява монтиране на достатъчен брой вентилационни канали;
 • стаята се използва не само за съхранение на провизии - в мазето е лесно да се оборудва фитнес зала, допълнителна всекидневна, складово помещение или друга помощна стая.

Ако се планира мазето да се направи жилищно, вече не е възможно да се направи без принудителна вентилация - натрупването на въглероден диоксид неусетно и бързо води до смърт или сериозни здравословни проблеми!

Как правилно да направите качулка в избата под къщата

празнокак да направите качулка в избата Местоположението, размерът и дълбочината на мазето се изчисляват на етапа на проектиране на къщата. Ямата на зеленчуковия магазин се изкопава и подът се бетонира едновременно с изливането основа, в които вече трябва да бъдат предвидени отвори за въздух. При полагане на електричество е необходимо да се вземат предвид линиите за осветление, монтаж на вентилатори и друго климатично оборудване: сензори, метеорологични станции, релета и автоматични устройства.

Всички електрически съоръжения трябва да бъдат надеждно изолирани и да имат подходяща степен на защита срещу влага. Отличен вариант би бил използването на мрежа с напрежение 36 V.

При изграждането на подземно складово помещение трябва да се обърне специално внимание на хидроизолацията. В бъдеще това ще помогне за намаляване на разходите за вентилация и санитарни работи за унищожаване на мухъл и вредни насекоми - дървесни въшки, двурепи, многоножки.

Всмукателните и изпускателните тръби трябва да са разположени на възможно най-голямо разстояние един от друг, така че свежият въздух да тече през стаята. Входът не трябва да се намира непосредствено до продукта - при силни студове това може да доведе до замръзване на зеленчуците. За да се предотврати образуването на конденз, входящата тръба е изолирана с пяна гума. Вентилационните канали се полагат без излишни огъвания, свивания и разширения, за да не се намали сцеплението.

Как да изберем вентилатор

избор на вентилаторПазарът предлага три вида устройства - аксиални, канални и центробежни. За монтаж в мазета се използват аксиални и канални.Центробежните растения се отличават с високата си мощност и размери и се използват в промишлеността и големите селскостопански предприятия.

Аксиалните са лесни за инсталиране, универсални и ефективни. Каналните канали са инсталирани във въздуховоди и са оборудвани със сензори за влажност и автоматично изключване.

На изпускателната тръба е монтирано устройство от всякакъв вид, така че работното колело да изтегля въздуха навън, създавайки разредена атмосфера.

За какво е дефлектор?

инсталиране на дефлекторПри липса на мрежа за принудителна вентилация енергията от вятъра може да помогне.

За целта на аспиратора от избата е монтиран дефлектор, който се състои от три основни елемента:

 • дифузьорът има чести проходни отвори и приляга над изхода;
 • капачката предпазва цялото устройство от валежи и малки отломки;
 • тялото свързва частите със скоби.

Принципът на действие на дефлектора се състои в намаляване на въздушните потоци от дифузора и изтегляне на въздушни маси в тръбата, в която се създава разредена атмосфера. Това създава допълнителна тяга, която ускорява вентилацията.

Правилно инсталираният дефлектор увеличава ефективността на цялата система с 15–20% и значително намалява вероятността от обратна тяга.

Някои модели дефлектори са оборудвани със защитна мрежа, която улавя прах и насекоми, но може да отслаби сцеплението. За да се увеличи вентилационният капацитет, мрежата може да бъде премахната.

За подреждане на качулката в мазето са подходящи евтини пластмасови или поцинковани модели. Керамичните или медни дефлектори са скъпи, но те служат като стилна и статусна декорация.

Автоматичен контрол на климата в избата

психрометричен хигрометърНай-простото устройство, което помага за наблюдение на въздушните показатели, е психрометричен хигрометър. Той има две скали и показва относителна влажност и температура. За избата трябва да изберете устройство с температурна скала от 0 до 25 ° C.

Метеорологична станция с дистанционен сензор ще ви позволи да проверите състоянието на съхранението директно от дома.

Когато избирате метеорологична станция, трябва да обърнете внимание на дължината на проводника. Разстоянието трябва да бъде измерено от пода на избата до мястото, където ще бъде разположено самото устройство, или да изберете безжичен модел.

Ако магазинът за зеленчуци се намира отделно от къщата и към него се подава светлина, най-доброто решение ще бъде инсталирането на сензори за влага и температура, които работят в автоматичен режим. Когато показанията са извън посочения диапазон, клапаните автоматично се отварят или затварят. Вентилаторите се включват или изключват, бързо връщайки микроклимата към нормалното.

Автоматизацията в този случай ви позволява да решавате два проблема едновременно:

 • как да направите качулка в избата правилно;
 • забравете за проблема с лошата безопасност на събраната реколта.

Как правилно да направите качулка в избата под къщата - видео

Градина

Къща

Оборудване