Как да изградим оранжерия със собствените си ръце

направи си сам парник за хляб Климатът в Русия не се характеризира с дълга и стабилна топлина, поради което е обичайно да се отглежда значителна част от реколтата в оранжерии. Вградената в парка за хляб „направи си сам“ оранжерия ще стане надежден помощник при отглеждането на зеленчуци във всяка лятна вила от Сибир до Краснодарския край.

Дизайнерски характеристики, разновидности, предимства и недостатъци

дизайнерски характеристики

Такава оранжерия се нарича "Хлябна кошница" поради начина, по който се отваря. Второто име е оранжерията на Федоров. За разлика от стандартната оранжерия, където входовете са разположени в краищата, дългите страни се издигат и падат в „кошчето за хляб“. Повдигнатата стена осигурява лесен достъп до цялата повърхност на леглото.

Кошчето за хляб в оранжерията има няколко разновидности:

 • само едната половина се отваря, втората е глуха;
 • и двете части са подвижно фиксирани и се издигат;
 • стените са издигнати над земята, образувайки високо легло.

отворена оранжерияоранжерийна кутия за хляб със собствените си ръце затворениПървият вариант е малко по-лесен за производство, но предполага достъп само от едната страна. Опростеният дизайн е за предпочитане за тесни легла или в хладен, ветровит климат, където не е необходима вентилация от край до край. На такива места оранжерията е инсталирана с отварящата се страна на юг.

Две повдигащи части ви позволяват да се приближите до „кутията за хляб“ от двете страни, така че леглото под нея може да бъде разширено. Изцяло отварящият се дизайн е изгоден в южните райони - в горещ следобед и двете крила могат да се повдигнат, фиксират и да се изтегли покриващ материал, за да се предпазят растенията от изгарящото слънце.

отглеждане на зеленчуци в оранжерияВ оранжерията на Федоров, построена със собствените му ръце и според собствения му размер, те отглеждат всякакви ниски зеленчукови или ягодоплодни култури - сладки чушки, патладжани, ниско растящи домати, храст аспержи, зеле разсад, физалис, ранна зеленина. В северните райони с кратко лято в оранжерия, тиквичките, репичките и ниските рано узряващи домати ще имат време да узреят.

Градинският кош за хляб се състои от почти същите плюсове:

 • напълно работещо вътрешно пространство, което не заема пътеки;
 • лекото тегло ви позволява да прехвърлите на друго място;
 • няма нужда да се разглобява за зимата;
 • лесно се проветрява.

Недостатъците на оранжерията на хлебната кутия включват невъзможността за засаждане на високи растения и необходимостта от наблюдение на състоянието на движещия се механизъм. От време на време трябва да се почиства от замърсявания и да се смазва.

Направи си сам парник за хляб - етапи от строителството

изграждане на оранжерийно кошче за хлябИзграждането на нова къща за растения няма да бъде трудно, ако си представите мислено нейната структура - две четвърти от цилиндър, изрязани, вложени един в друг и фиксирани върху рамка. Вътрешната част се различава от външната по по-малки размери.

Колкото по-голяма е разликата между частите, толкова по-голяма е разликата между тях. По-малка празнина ще направи сградата по-херметична, а по-голямата ще подобри циркулацията на въздуха в нея.

Чертеж с размерите на оранжерия за кош за хляб трябва да бъде запасен предварително, за да се изчисли и закупи необходимото количество строителни материали, да се намери подходящо място на обекта и да се направи фундамент.

За да направите оранжерия, която се отваря от едната страна и е с размери 2x1,2x0,6, ще ви трябва:

 • оформена тръба 20х20х1,5 с обща дължина 19 м;
 • поликарбонатен лист 2,1х3 м;
 • болтове, гайки, самонарезни винтове с термо шайби, грунд и боя за метал.

Необходими инструменти:

 • заваръчна машина;
 • ъглошлайф (шлайф);
 • пробивна машина;
 • отвертка или отвертка.

Ако сградата ще стои върху фундамент, е необходимо допълнително да се запасите с цимент, чакъл, пясък и кофражни дъски.

Избор на място в сайта

избор на място за оранжерияДори новият поликарбонат частично блокира слънчевите лъчи, така че за да построите оранжерия "кош за хляб" със собствените си ръце, трябва да изберете място, което не е засенчено от сгради или дървета. Ако такова място е проблематично, трябва да изберете такова, което е добре осветено през първата половина на деня. Сутрин растенията произвеждат хлорофил по-активно.

Лекият наклон за оранжерия не е ужасен, но при силни промени в котата ще трябва да похарчите пари за изграждане на фундамент.

Ако цялата площ е под наклон, поставете оранжерията в горните точки. В низините въздухът се затопля по-зле.

Фондация

лентово полагане на фундаментТипичните чертежи на оранжерия за кош за хляб обикновено не предвиждат инсталиране върху фундамент. Това е лека и относително гъвкава конструкция, която не страда от замръзване и размразяване на земята.

Основата е необходима само в два случая:

 • високо ниво на подземни води, изтичащи на повърхността по време на наводнение;
 • местоположението на обекта на склона.

Да се ​​изгради проста лентов фундамент изкопайте изкоп с ширина 20–25 cm и дълбочина до 40 cm. Дъното е изравнено, покрито със слой пясък, трамбовано. На леки свободно течащи почви се прави кофраж (на плътни влажни глини можете да го направите и без него). След това бетонът се излива, след втвърдяване, покрива се с филм и се оставя за 2-3 седмици до пълно втвърдяване.

Едновременно с изливането на основата, в бетона са вградени крепежни елементи за рамката на оранжерията. Той се потапя в невтвърден разтвор, оставяйки на повърхността работещ елемент - скоба, фиби или скоба.

Ако парцелът е сух и равен и не искате да поставяте оранжерията директно на земята, осигурете основа от лента в чертежа на оранжерийния "кош за хляб". За да се предотврати гниенето, дървото се импрегнира с биозащита, сушилно масло или обработка.оранжерия готова за инсталиране

Друга практична възможност за фиксиране на оранжерия върху градинско легло са дъги, които са удължени в ъглите. Те се вкопават в земята до поликарбонат. Този дизайн е евтин и издръжлив.

Кадър

производство на крайни частиИзграждането на рамката започва с крайните части. От 4 тръбни секции с размери 2х600 мм и 2х570 мм са заварени 2 прави ъгли.

Дължината на дъгите се измерва по формулата за обиколката - 2πR. Резултатът се разделя на 4, тъй като дъгата заема четвърт от кръга. В нашия случай ще ви трябват 3 дъги с дължина 942,5 мм и 3 дъги с дължина 894,9 мм. За да превърнете прав сегмент от тръба в дъга, имате нужда от огъване на тръба.с помощта на тръбен огъвател

Можете да използвате най-простото домашно приспособление от два вала, разположени свободно по осите и един здраво закрепен към дръжката. Разстоянието между шахтите се избира така, че тръбата, преминаваща между тях, да се огъва под желания ъгъл.самоделно устройство за огъване на тръби

Към външната част се заваряват дълги дъги, а към вътрешната - скъсени.

След това се отрязват 2 тръби от 2000 мм и 2 от 1940 мм.рязане на тръби

Секциите са заварени заедно според фигурата:оранжерийна рамкова заварка

След заваряване по-малката част се пробва с по-голямата - те трябва да се впишат една в друга, без да се докосват, точно според размерите на оранжерийните чертежи на „хлебната кутия“. В върховете на правите ъгли в краищата с бормашина се пробиват отвори с диаметър 8,5 мм за закрепване на частите. Заварената рамка се почиства от котлен камък, грундира и боядисва с метален състав.

Покриване на рамката с поликарбонат

Лист от поликарбонат се изрязва със строителен нож по следната схема:рязане на поликарбонатен лист

Те се завинтват към рамката, започвайки от страничните части. От вътрешната страна поликарбонатът е прикрепен с самонарезни винтове с пресоваща шайба, за външната страна е подходящ покрив. След това поликарбонатът се завинтва към надлъжните страни. Покритието трябва да покрива краищата на страничните стени, така че влагата да не попада в материала.

За оранжерия, в която ще растат разсад, изберете поликарбонат със защитен слой от ултравиолетово лъчение. При такъв подслон младите растения не страдат от слънчево изгаряне.

Външната и вътрешната част са свързани с междина, чиято ширина е фиксирана с шайби.От вътрешната страна към болта се завинтват две гайки, така че уредът да не се разхлаби по време на работа.сигурна фиксация

В центъра на дългите страни са монтирани 1-2 резета, за да се фиксира горното положение на отварящата се част.

Ако пролуката е твърде широка, прикрепете лента от каучук с подходящ размер по горния ръб на по-голямата част. Той ще затвори празнината и ще почисти поликарбоната по време на отварянето на крилото.

ушита от поликарбонат рамкаКонструкцията се монтира върху основата и се закрепва в няколко точки с анкерни болтове или други предвидени крепежни елементи:закрепване на кошчето за парников хляб към основата

На това, изграждането на оранжерия "кутия за хляб" със собствените си ръце може да се счита за завършено.

Практически съвети за употреба

Няколко „народни трика“ ще помогнат за увеличаване на функционалността и използваемостта на новата сграда:

 1. Подреждането на топло легло ще създаде естествено нагряване на почвата и ще ви позволи да засадите по-рано култури. За да направите това, вътре в оранжерията, почвата се изважда на два щика на лопата и се покрива с малки клони, зеленина, компост.
 2. Ако четките са прикрепени към рамката на неотварящата се част, поликарбонатът ще се почиства при всяко отваряне на крилото.
 3. Отвореното крило трябва да бъде фиксирано с резе или резе, така че под порива на вятъра да не пада спонтанно и да не удря ръцете ви.

Ако предоставите изброените тънкости, всички въпроси за това как да направите оранжерия "хлебница" със собствените си ръце ще бъдат изчерпани и ще бъде удобно и безопасно да го използвате.

Супер оранжерийна кутия за хляб със собствените си ръце - видео

Градина

Къща

Оборудване