Как да организираме съхранението на зеленчуци в купчини и изкопи, за да запазим реколтата до пролетта

съхранение на зеленчуци в купчини и изкопи Събраната реколта обикновено се съхранява в оборудвани подземни етажи, мазета или изби. При липсата им много земеделски производители и градинари използват съхранение на зеленчуци в купчини и изкопи - "старомодният" метод, който е прост и ви позволява да запазите реколтата, без да губите вкус и пазарност.

Какво е купчина и изкоп

разлика между купчина и изкоп за съхранение на зеленчуци

Преди да прибегнете до полево съхранение на зеленчуци, трябва да помислите какво е купчината, какъв размер трябва да бъде и къде е най-добре да го поставите.

Бърт е удължен насип, наклонен от двете страни и покрит отгоре с пръст, слама или друг изолационен материал. Това е най-простият и най-разпространен начин за съхранение на картофи, зеле и кореноплодни зеленчуци. Burts могат да бъдат смлени и полуземни. В първия случай зеленчуците се изсипват върху равна повърхност, във втория се изсипват в специални ями.

съхраняване на зеленчуци в траншеиСъхранението на зеленчуци в земята също се извършва с помощта на траншеи. В този случай събраната реколта се полага в удължен, продълговати изкоп, който след това се изолира и покрива със защитен материал от влага. Основната разлика между изкопа и купчината е, че зеленчуците се съхраняват под нивото на земята, в купчината - над него.

Когато избирате най-добрия начин за съхранение на зеленчуци в купчини и изкопи, трябва да вземете предвид климатичните особености на определен регион. За южните райони с топла зима пилотите са по-подходящи; в северните райони със силни студове е по-добре да се използват окопи.

Избор на правилното място

местоположение на купчинатаЗа съхранение на зеленчуци в купчини и траншеи е необходимо да изберете правилното място за поставяне на хранилището. Най-добрият вариант би бил суха и издигната зона с ниско ниво на подпочвените води - най-малко 1,8-2 м от земната повърхност.

зеленчукова купчина в полетоНай-добре е да оборудвате хранилище за зеленчуци в зона с лек наклон - в този случай дъждовната вода бързо ще изтече и няма да се натрупва близо до купчина или изкоп.

Съоръженията за съхранение трябва да бъдат разположени по склона.

Въпреки факта, че купчината и изкопът са допълнително покрити с покривен материал, препоръчително е да изберете зона, която е защитена от течения. Много градинари подреждат купчини с дължина от север на юг. По този начин страните му ще бъдат защитени от северните ветрове.

Размери на купчини и изкопи

размери на яки и окопи

Преди да направите хранилище за зеленчуци, трябва да решите размера му. Смята се, че колкото по-студена е площта, толкова по-големи трябва да са купчините или окопите:

 1. Burt - оптималната ширина за южните райони е 1,2-1,4 m, за централните райони на Русия 1,8-2 m. Дължината на зеленчуковия насип е 8-11 m, височината е до 1,4-1,5 m.
 2. Тренч - в южните райони, удължението му е 8-10 м, дълбочината е до 60 см, ширината е 70-100 см. За централните райони на Русия параметрите леко се увеличават - дължина до 9-12 м, ширина , дълбочина до 90-100 см.

За Сибир е най-добре да се изгради съоръжение за съхранение на големи картофи - до 1,8-2 м ширина и до 1,4-1,6 м дълбочина.

Съхраняването на зеленчуци в купчини и изкопи започва с отметка

съхранение на зеленчуци в купчини и изкопиЗемните купчини се полагат директно върху земната повърхност. Преди да направите подслон от полуземен тип, трябва да изкопаете малка яма с дълбочина до 18-20 см. В такава яма положените зеленчуци понасят зимата много по-добре, тъй като са защитени от внезапни температурни промени.

Основни правила за полагане на реколта:

 1. За съхранение в купчини и изкопи се използват само висококачествени плодове без следи от гниене, развалените плодове няма да оцелеят до пролетта.
 2. Сламеният или леко навлажнен пясък трябва да се изсипва на дъното на ямата или изкопа.
 3. Освен това можете да използвате смърчови или борови клони - те предотвратяват развитието на гниене и изплашват гризачите.
 4. При липса на специален вентилация препоръчително е да поръсите зеленчуците с добре навлажнен пясък - слоят му трябва да е с дебелина поне 1-3 см.

Пясъкът в изкопа се използва за абсорбиране на излишната влага и топлина. А също и за предотвратяване на гниене на кореноплодни култури и разпространение на инфекции в магазина за зеленчуци.

Необходимо е внимателно да се следи съдържанието на влага в пясъка. Твърде сухо ще извлече влагата от зеленчуците, което ще ги направи летаргични и изсъхнали. Можете да го вземете в дланта на ръката си. Пясъкът не трябва да се рони на зърна, но също така капки влага не трябва да се открояват.

Подслон за съхранение на зеленчуци

приют за зеленчукови магазиниЗеленчуците се изсипват в стек по цялата дължина на купчината. Най-горният слой кореноплодни култури трябва да бъде покрит със слама. Но не трябва да се поръсва директно върху зеленчуците, тъй като това ще доведе до тяхното бързо увяхване. На първо място, картофите, цвеклото, морковите и бялото зеле трябва да се поръсят със слой пръст или пясък с дебелина 4-6 cm.

приюти за съхранениеПокриването на реколтата със слама се извършва на два етапа. Първият слой помага на плодовете да се охлаждат постепенно, така че трябва да са достатъчно тънки. Вторият слой трябва да се излива само когато температурата на въздуха падне до около -3 ° C. Кореноплодните култури не трябва да се покриват твърде рано, в този случай те няма да имат време да се охладят. Но не можете да се двоумите - в този случай те бързо ще замръзнат.

Опции за подслон за прибиране на реколтата:

 1. Слама и почва на слоеве от 50 cm за картофени клубени и 30 cm за зелеви глави.
 2. Първият слой пръст с дебелина 50 см (за глави зеле 30 см), отгоре е слой от дървени стърготини.
 3. Първият слой пръст е 45 см, след това слой слама е 30 см и същия слой пръст.

При подслон на зеленчуков магазин е необходимо да се вземат предвид климатичните особености на региона. За южните райони слоят покривен материал трябва да е с 5-8 см по-тънък. За сибирските райони и Урал - с 18-20 см по-дебел.

Сламата за купчината и капака на изкопа трябва да е абсолютно суха. Поддържането му влажно не само ще предпази зеленчуците от замръзване. В същото време това ще увеличи нивото на влага вътре в магазина за зеленчуци.

Методи за вентилация на купчини

вентилация на купчиниКогато се организира вентилация в купчина или изкоп, зеленчуците се съхраняват много по-дълго, без да губят продаваемост и вкус. Един от най-простите и често срещани начини е подреждането на канала за доставка. Помага за проникването на чист въздух в магазина за зеленчуци и за отстраняването на влажен и топъл въздух от него.вентилация

Как се прави канал за доставка:

 1. Изкопайте ров на повърхността на земята (за купчината) или на дъното на изкопа. Тя трябва да минава по центъра си по основата и да излиза извън нейните граници.
 2. Дълбочината и ширината на браздата за картофени клубени и кореноплодни култури трябва да бъдат 25-30 cm, за зелеви глави най-малко 35-45 cm.
 3. Покрийте изкопаната канавка с дървена решетка отгоре, в противен случай реколтата ще падне вътре.
 4. В краищата на канала монтирайте вертикални тръби за проникване на чист въздух. Покрийте външните им отвори с козирки, за да ги предпазите от валежи.
 5. Дизайнът може да се подобри с пластмасови тръби, като се изгради изпускателен канал от тях.
 6. Поставете пластмасовата тръба с диаметър 15-20 см в изправено положение. Долният му край трябва да е над реколтата. А горният минава през заслона и се издига над него с около 50 см.
 7. Поставете такива пластмасови изпускателни канали на разстояние най-малко 3-4 м един от друг. Покрийте също горните дупки от валежи с козирки.

Поставянето на зеленчуци в купчини и изкопи е прост и често срещан начин за запазване на реколтата до пролетта, без да се губят вкусовите и ползите за здравето.Такива зеленчукови магазини могат да бъдат построени бързо и евтино в лятна вила.

Успешно съхранение на зеленчуци в купчини и траншеи - видео

Градина

Къща

Оборудване