Ние правим и инсталираме оранжерия с пеперуди на нашата лятна вила със собствените си ръце

парникова пеперуда го направи сам За да опитат първите зеленчуци и зеленчуци от тяхната градина в началото на пролетта, летните жители използват различни дизайни на оранжерии и малки оранжерии. Дори начинаещ градинар-любител може да направи и инсталира дизайн на оранжерия с пеперуди със собствените си ръце.

Какво е оранжерия за пеперуди

удобен оранжериен дизайн

За да изградите оранжерия за пеперуди със собствените си ръце, първо трябва да разберете какво е това. Това е обикновена оранжерия, само стените й се отварят нагоре и в отворено състояние изглежда като пеперуда. Когато стените са надолу, оранжерията прилича на обикновен пашкул.

Разбира се, повдигнатите стени не са направени, за да изглежда мини оранжерията като насекомо.

Такава структура има своите предимства.:

 1. Повдигащите се странични стени са много удобни.
 2. Когато оранжерията е отворена, в нея има максимум въздух и светлина.
 3. И дори най-малката оранжерия се използва с пълна сила - няма нужда да се правят пътеки за прохода или отделен вход, от всички страни растенията могат да бъдат обработени, без да проникват в самата конструкция.

Можете да си купите такава оранжерия в готов вид, просто трябва да я съберете на вашия сайт. Въпреки това майсторите твърдят, че е възможно да направите такава сграда сами, без много трудности. Необходими са ви само желание и увереност във вашите способности.

парникова пеперуда в селската градинаПо правило оранжерията от поликарбонатна пеперуда, направена от собствените си ръце, се прави едноскатна или фронтон. Наклонена към оранжерия е конструкция, при която се отваря само едната странична стена. Това е удобно, когато оранжерията е малка, малка. Добре е в него да се отглеждат ниски цветя и разсад, които не се страхуват от измръзване.

Фронтонната оранжерия вече е голяма конструкция. Тук се отварят две странични стени и всяка странична стена е фиксирана със ограничители. Добре е да отглеждате пъпеши и нощници в такава оранжерия.

Размери на бъдещата оранжерия и чертежи

оранжерийна рисунка пеперуда с размериКогато правите оранжерия за пеперуди със собствените си ръце, има едно важно предимство - конструкцията може да бъде направена в необходимия размер. Размерите се избират тези, които са най-подходящи, единственото ограничение е размерите на материалите. Така например, когато такава мини-оранжерия е направена от карбонат, размерът на оранжерията на пеперудата е обвързан с размера на карбонатния лист.парникови закопчалки пеперуда

Също така трябва да се вземе предвид колко удобно ще бъде да се обработва всяко растение, засадено в оранжерия. Тоест размерът на компилация не трябва да създава проблеми и неудобства.

Опитните градинари вярват, че малка оранжерия може да бъде 2х4, това е оптималният размер.

Но тъй като производителят на карбонат произвежда листове с дължина 6 и дори 13 метра, големи оранжерии могат да бъдат направени с такъв размер. Най-важните документи за строителството са чертежи на оранжерията на пеперудите. Първо трябва да се свършат и вие ще трябва да ги направите сами.рязане на поликарбонатни листове

Първо трябва да изчислите всичко до сантиметър на хартия. Тук трябва да се вземат предвид размерите на самата конструкция, размерите на материалите, методите на закрепване, размерът на отделните части, местоположението, върху коя основа ще бъде поставена оранжерията.парникова пеперуда с различна дължина

Чертежите трябва да показват от какво ще бъде направена оранжерията - греди, полу дъги или склонове.

Дървена пеперуда оранжерия

Направи си сам дървена пеперуда от оранжерияПо правило такава оранжерия се оказва малка, тъй като най-дългата дъска е 3 метра (припомнете, че ширината на поликарбоната е 2 м). Оттук и размерът.

Но най-често градинарите се опитват да направят мини оранжерия от материали, които са под ръка. Дървени блокове с различни размери, останки от други сгради, материал от непознати дървесни видове.

Всеки решава за себе си, но трайна, нова и надеждна оранжерия е най-добре да се направи от нови материали, специално закупени за това. Така че, например, боров блок е най-подходящ за такава мини-оранжерия.

Трябва да се има предвид, че дебелите дъски ще бъдат твърде тежки за лека и малка конструкция. Да, и по време на инсталацията със сигурност ще има трудности.

Всеки майстор сам избира материала, който е удобен за структурата. Трябва само да си припомним, че за структурата на рамката можете да използвате не най-скъпата и дори дървена дървесина, неравна дъска също ще отиде тук.

Поради факта, че решетките са изключително трудни за огъване, оранжерии от бар се получават с прав фронтон. Тук страничните стени ще бъдат свързани с обикновени мебелни панти.

Планът за действие е както следва:

 1. Направете рамка от пръчка (2x1,5, h –1 метър).
 2. Отстъпете на 4 см от ръба и монтирайте прътите под ъгъл от 45 градуса (те трябва да се свържат в горната точка под този ъгъл).
 3. Между центровете в горната част е инсталирана напречна греда.

Цялата конструкция е закрепена с самонарезни винтове.

Направи си сам парникова пеперуда от полипропиленови тръби

парникова пеперуда от полипропиленови тръбиОранжерия от PVC тръби е много икономично и удобно решение. Тръбите не са скъпи, с тях се работи лесно и служат много дълго.

Преди да закупите тръби, трябва да решите какъв диаметър трябва да се вземе материалът:

 1. От една страна, дебелата тръба е по-добра, защото тогава цялата конструкция ще бъде по-надеждна.
 2. Но от друга страна ще бъде изключително трудно да се работи с тръба с този диаметър.
 3. Ето защо опитни майстори съветват да се използват тръби с диаметър 25 mm.

След закупуването на тръбите можете да продължите.

Ето как да направите оранжерия от поликарбонатна пеперуда със собствените си ръце:

 1. Първата стъпка е да нарежете тръбите на парчета с необходимия размер.
 2. Прикрепете тези секции с поялник към твърда основа.
 3. Правят се две големи дъги (за тях се вземат големи участъци от тръби), те трябва да бъдат монтирани към вече подготвената част.
 4. За да се задържат „крилата“ на пеперудата, отгоре е монтирана тръба (3-4 см в диаметър).
 5. Половин дъги са създадени от парчета пластмаса (те са просто огънати).
 6. След това трябва да свържете тръбите, така че да получите две еднакви странични стени.
 7. Всичко това е прикрепено към рамката (тук ще са необходими панти).

Прикрепването на филм или поликарбонат към самата конструкция не е лесна задача. Ето защо, за удобство е по-добре да използвате специални крепежни елементи за пластмаса (това са дъги, които закрепват самите дъги и поликарбонат с самонарезни винтове).

Оранжерия от оформена тръба

парникова пеперуда отворенаМожете също да направите оранжерия от профил. За това се избират тръби, които не са твърде дебели, за да не се претегля цялата конструкция. Малки тръби също не си струва да се вземат - те няма да осигурят надеждност, оранжерията няма да бъде стабилна. По-добре е профилът да е 20х40 мм.

инсталирана оранжерияИзработва се метална рамка и към горната напречна профилна тръба се заваряват малки гаражни панти. След това с помощта на самонарезни винтове поликарбонатът се завинтва към рамката.

За да получите половин дъга, имате нужда от специален инструмент за огъване на профил.

Без него профилът няма да се огъне. Но можете да направите оранжерия с прав покрив, както в дървена оранжерия.

Ние правим оранжерия за пеперуди със собствените си ръце само за един ден - видео

Градина

Къща

Оборудване