Инструкции за употреба на хербицида Pivot - какво трябва да знаете, когато работите с лекарството

инструкции за употреба на хербицид Pivot Pivot е високоефективен и бързодействащ химичен препарат за борба с едногодишни многогодишни житни плевели, включително карантинни. Инструкции за употреба на хербицида Pivot препоръчва използването му за защита на бобови растения - грах, соя, лупина и люцерна. За да получите бързи резултати в борбата с плевелите, трябва стриктно да следвате инструкциите, както и разпоредбите за използване на хербицида.

Състав и форма на освобождаване на хербицид Pivot

форма на освобождаване на хербициден пивот

Pivot е селективен хербицид. Той засяга само плевелите и не причинява вреда на културните насаждения. Pivot се счита за универсален препарат, еднакво ефективен при унищожаването на едногодишни и многогодишни зърнени култури, както и на двусемеделни плевели.

Основната активна съставка в хербицида е имазетапир, който принадлежи към химическата група на имидазолиноните. Именно тази активна съставка инхибира растежа на плевелите, което води до тяхната смърт.

Основата се предлага под формата на концентрат, който се разтваря във вода. Хербицидният агент е опакован в 10 литрови пластмасови кутии. 1 препарат съдържа 100 ml от активната съставка имазетапир.

Механизъм на действие и ползи

правила за използване на хербициден пивотСпоред инструкциите за употреба на хербицида Pivot, ефектът му започва в рамките на 3-5 часа след третирането на бобовите растения. Въпреки липсата на външни признаци, растежът на плевелите спира, химикалът прониква в листата и корените на растението и се пренася през всичките му тъкани.

След третиране с хербицид, плевелите започват да отмират точки на растеж, хлороза на младата зеленина, инхибиране на растежа и постепенно отмиране. Последицата от хербицида Pivot е пълната смърт на плевелите, която настъпва 20-35 дни след третирането на насажденията.

Основните предимства на хербицида Pivot:

 1. Способни да унищожат напълно възможно най-широката гама от двусемеделни, едногодишни и многогодишни житни плевели, включително карантинни.
 2. За смъртта на плевелите е достатъчно да се извърши еднократна обработка на бобовите растения с хербицид през вегетационния период.
 3. Показва бързо действие и висока ефективност при ниски нива на консумация.
 4. Характеризира се с минимална летливост, поради което остава дълго време в клетките и тъканите на растението.
 5. Предназначен е за използване по различни начини - както за внасяне в почвата, така и за преработвателни предприятия.
 6. Показва висока устойчивост на атмосферни валежи.

Хербицидът Pivot се използва за лечение на насаждения от соя, лупина, грах, люцерна. Това лекарство помага да се отървете от плевели като калмари, четина, амброзия, горски, горчица, мутра, див овес, розов трън, бяло блато, пилешко просо.

Инструкции за употреба на хербицид Pivot

приложение на хербицидния пивот върху културиИнструкциите за употреба на хербицида Pivot посочват методите за неговото използване - лекарството може да се използва с еднаква ефективност за обработка на бобови растения преди сеитба, преди поникване и след поникване.

Особености на употребата на хербицида:

 1. В случай на нанасяне преди поникване, Pivot образува тънко защитно покритие на повърхността на почвата, предотвратявайки поникването на плевелите.
 2. Ако обработката с хербицид се извършва след появата на плевели, трябва да се уверите, че те имат не повече от 3-4 листа.
 3. Работният разтвор трябва да се приготви непосредствено преди употреба, той не трябва да се съхранява, тъй като в този случай хербицидната ефективност намалява.
 4. Когато приготвяте работния разтвор, напълнете половината обем вода в резервоара, добавете необходимото количество хербицид Pivot и разбъркайте добре. След това добавете останалата вода и разбъркайте отново.
 5. Останалият хербициден разтвор не трябва да се излива върху земята или във водно тяло, а пивотът се изхвърля в съответствие с изискванията за безопасност, посочени в неговите инструкции.

Най-добре е да обработвате растенията рано сутрин или късно вечерта, при топло и спокойно време.

Норма на приложение на хербицид Pivot

пивотна степен на консумация на хербициди

Нормата на консумация на хербицидния препарат Pivot зависи от вида на конкретната култивирана култура:

 1. Соя - скоростта на приложение на хербицидния агент е 0,4-0,8 литра, в зависимост от броя на плевелите. Пръскането може да се извърши преди сеитбата на соята, преди поникването или на етапа на 2-3 листа. Нормата на разход на работния разтвор е до 250-400 литра на хектар.
 2. Лупин - нормата на нанасяне на концентрата е от 0,4 до 0,6 литра. Пръскането на посевите е най-добре да се извърши на етапа, когато се появят 4-5 истински листа. Разходът на работния разтвор е в рамките на 300-400 литра на хектар.
 3. Люцерна - обработката на реколтата трябва да се извършва 8-10 дни след първото изрязване. За 1 хектар насаждения ще са необходими 200-350 литра работен разтвор.

В случай на предсеитбена обработка, хербицидът Pivot трябва да бъде вграден в почвата на дълбочина 4-6 см. При извършване на обработка преди поникване, докато се появят издънките, лекарството също е вложено в почвата, но с помощта на брана.

Хербицидът Pivot не се препоръчва да се използва повече от 1 път на вегетационен период.

Специални инструкции при работа с хербицид

лекарство с ниска токсичностPivot е хербицид с ниска токсичност.

При работа с химикал се използват стандартни мерки за безопасност:

 • защитни очила;
 • респиратор;
 • дебели ръкавици;
 • затворено облекло.

поле след третиране с хербициден пивотКогато преработвате растения, не пушете, не яжте и не пийте вода. След приключване на работата, всички открити области на тялото трябва да се измият с топла вода и сапун или да се изкъпе, а дрехите да се измият.

Pivot не вреди на животни, риби и полезни насекоми. Следователно, този хербициден препарат може да се използва в близост до пчелин или езерце.

Pivot е универсален и ефективен бързодействащ хербицид. Предназначен е за унищожаване на двусемеделни, едногодишни и многогодишни житни плевели. Включително карантина в полетата на соя, грах, лупина и люцерна. Ако се спазват инструкциите, още първото приложение на хербицида ще отърве култивираните насаждения от плевели.

Инструкции за употреба на хербицид Pivot върху люцерна - видео

Градина

Къща

Оборудване