Бъз Aurea - декоративно дървесно растение с годни за консумация плодове

бъз ауреа Ако дивият бъз расте сам и украсява само гори и полета, то сортовите му сортове се използват широко в ландшафтния дизайн. Бъзът Aurea е един от най-любимите сортове сред градинарите поради интересния си лимонов цвят на листата. Освен това, за разлика от повечето растителни видове, той има висока устойчивост на замръзване и плодовете могат да се ядат.

Как изглежда растението: характерни черти

Като представител на дървото черен бъз, Aurea расте под формата на мощен храст или дори малко дърво. Височината му достига максимум 3 м, а короната е като купол. Декоративността на едно дърво започва още с кората му. Централните издънки са покрити с тъмнокафява кора, докато младите клони имат светлозелена кора. На клоните има противоположни перални листа, големи, разделени на 6 дяла. Дължината им може да достигне 25 см, а краищата на листната плоча са украсени с малки зъбчета. Листата са оцветени в наситен лимоненожълт цвят и го запазват през целия сезон. Само до есента те потъмняват малко и се появява зелен оттенък.

В началото на лятото на лимоновата корона започват да цъфтят нежни бежови съцветия - метли, състоящи се от малки цветя. В началото на септември узряват черни плодове с лилав оттенък.

Плодовете от бъз Aurea са годни за консумация. Можете да готвите от тях компоти конфитюри, вино, сок. Те обаче са вързани само на двегодишни издънки. Това трябва да се вземе предвид при подрязването на дърво.

Бъз Aurea: отглеждане и грижи

Една от най-непретенциозните култури, бъзът не изисква много внимание, но с право може да заема най-видното място в градината. По-добре е да го засадите на добре осветено място, където буйно дърво ще разкрие целия си декоративен ефект. В полусенчест ъгъл няма да цъфти толкова обилно, освен това издънките ще започнат да се разтягат.

Грижата за красиво и здраво дърво не е трудна и включва процедури, общоприети за всички култури:

  1. Поливане. Ако лятото глези с дъжд, няма нужда от него - естествените валежи ще са достатъчни за растението. При сухо време трябва да поливате бъза обилно поне веднъж седмично, особено през периода на цъфтеж. Бъзът има средна устойчивост на суша и поради липса на влага плодовете стават по-малки, а короната по-рядко.
  2. Подрязване. Ако целта е не само да се възхищавате на великолепната декоративна зеленина и обилен цъфтеж, но и да получите реколта, трябва да я отрежете правилно. На възрастно дърво издънките трябва да се оставят не по-стари от 3 години, а на всеки от тях - няколко двугодишни клона. На тях ще бъдат вързани бъдещите плодове. Издънките на 4 и повече години не само ще дадат лоша реколта, но и ще изглеждат грозни. Този сорт има тенденция да излага клони с възрастта поради голямото разстояние между междувъзлията.

Бъз Aurea може да се отглежда не само на юг. В средната лента също расте добре и зимува добре. Дървото издържа на студове до минус 30 °, но ако замръзне, бързо се възстановява.

Как правилно да отрежете бъза Aurea - видео

Градина

Къща

Оборудване