В ландшафтния дизайн на лятната вила използваме татарския клен

зъбен камък от клен Татарският клен е особено устойчив на променящите се капризи на природата. Лесно понася суша, не се страхува от продължителни дъждове, студове и силен вятър. Поради това културата често се засажда на градските площади и паркове. Това обаче не означава, че татарският клен няма да пусне корени на територията на селска къща. Нека разгледаме по-отблизо уникално растение.

Скромен дълъг черен дроб без недостатък

Татарски клен в природата

Подробно описание на татарския клен често започва с местообитанието му.

В естествената си среда се среща на територията:

 • източна и централна Европа;
 • Мала Азия;
 • Далекоизточната част на Сибир.

Татарски клен в пейзажаКултурата расте в широколистни гори, по бреговете на реките и по малки склонове. Възрастта му достига 100 години, а при внимателни грижи срокът се увеличава 2 пъти. Татарският клен е дърво с височина до 12 м или разпростиращ се многостебелен храст. Наричат ​​го още почернен заради необичайния си цвят на кората.

широколистно растениеКултурата принадлежи към широколистни растения. Повърхността на ствола и клоните му е покрита с гладка сиво-кафява кора. Съдържа много фини тъмни вдлъбнатини, които се напукват с течение на времето. Тънки, леко опушени клони, имат вдигнати белези и тъмночервени пъпки. Всички те са покрити с обикновена зеленина, която е подредена в обратен ред.

форма на листаРъбовете на плочите могат да бъдат плътни или да се състоят от 2-5 остриета. Те са с овална или делтовидна форма. Дължината може да бъде от 5 до 11 см. Външната част на листа е оцветена в наситено зелено, а гърбът е малко по-светъл. Вените са „украсени“ с миниатюрни вили. През есента плочите придобиват огненочервен оттенък, след което безвъзвратно „умират“.

Татарски клен в разцветПрез пролетта сред буйната зеленина се появяват бяло-зелени цветя с алено оцветяване. Диаметърът на пъпките е максимум 8 мм. Те излъчват ароматен аромат, така че привличат много насекоми, включително пчели. Цветята се държат на дълги дръжки и се събират в буйна щитовидна метлица. Периодът на цъфтеж продължава около 2-3 седмици.

Татарски кленПлодовете на татарския клен са миниатюрни лъвчета. Състои се от 2 половини, всяка с дължина от 2 до 2,5 см. Плочите са разположени под остър ъгъл и са оцветени в зелено или наситено червено. През есента те придобиват кафеникав тон. След като напълно узреят, семената остават на дървото през целия сезон.

Растението цъфти 14 дни по-рано от своите „сродници“, но цъфти по-късно от всички останали.

Как да засадите татарски клен на сайта

характеристики на отглеждането на татарски кленЗа да може растението да пусне корени на ново място, е необходимо да се придържате към земеделската технология на отглеждането му. Същият подход се прилага и за декоративните дървета и храсти. Според схемата, предоставена от експерти, татарският клен се засажда на мястото в началото на пролетта или късната есен. Основното условие е узряването на пъпките или пълното падане на листата.

Разсадът се закупува в специализирани магазини или разсадници. Качеството на екземплярите се определя от кореновата система и външния вид на пъпките. Те трябва да бъдат без повреди, сухи места и гниене.

Избор на седалка

място за засаждане на кленТъй като растението обича изобилието от слънчева светлина, то се поставя на открити площи. В екстремни случаи, засадени на полусянка. Въпреки това, при такива условия наситеността на цвета на листата и съцветията се губи. Желателно е слънцето да грее върху татарския клен поне половин ден.Поставете го на разстояние 3-4 м от ограда, жилищна или битова сграда. Ако планират да създадат зелена алея, тогава те се засаждат с интервал от около 3 m.

Кладенец и хранителна почва

копая дупкаПрез пролетта дупката за засаждане се подготвя предварително, така че почвата да се затопли правилно. Дълбочината му трябва да бъде в диапазона от 50-60 см. И ширината, около 70-80 см. Основното е, че дупката трябва да съответства на размера на кленовата коренова система. Ако мястото е доминирано от глинеста почва и подземните води са близо до земята, се използва дренаж.запълване на ямата за кацане

Всеки от материалите ще направи:

 • чакъл;
 • фин натрошен камък;
 • камъчета;
 • счупена тухла.

Дебелината на слоя трябва да бъде около 15-20 см. Освен това извлечената от ямата почва се смесва с хумус, дернова почва, пясък и компост. Ако е необходимо, нанесете сложни минерални торове. Такъв състав значително ще ускори развитието на културата. След няколко години височината на татарския клен може да достигне два метра.

фиксиране на фиданкиСлед това разсадът се поставя в подготвена фуния, опитвайки се да го държи изправен. Кореновата система е внимателно изправена, така че младият разсад да получи достатъчно ценни компоненти от почвата. Полученото пространство се запълва със земя, която постепенно се уплътнява.

Ако татарският клен е засаден за формиране жив плет, след това разсадът се поставя един от друг на разстояние 3-5 m.

Овлажняване след засаждане

грижиВъпреки непретенциозността на културата, веднага след засаждането тя се нуждае от обилно поливане. Изсипете 20 литра вода под младо дърво всеки ден. Когато горната земна топка изсъхне, тя се разхлабва напълно. Благодарение на това кленовата коренова система получава достатъчно количество кислород. За да се предотврати изпаряването на влагата, повърхността на почти стъблото е покрита с мулч или торф. През следващите 3-4 години разсадът се подхранва с минерални торове.

Грижа и внимание към растението

грижа за татарския клен разсадВсичко, което изпълва земята, показва ненадминатата любов на Създателя. По същия начин хората трябва да се отнасят към своите чифлици. Когато отглеждате татарски клен в страната, е важно да се придържате към препоръките на експертите. В противен случай растението бързо ще изсъхне или ще загуби уникалния си декоративен ефект. Младата реколта се полива веднъж седмично. Възрастните екземпляри се нуждаят от 20 литра вода веднъж месечно. По време на суша дозата и честотата на напояване се увеличават чрез анализ на метеорологичните условия. При обилни валежи поливането е напълно спряно.

Подрязване

подрязване на клен през пролеттаВ началото на пролетта и късната есен дървото се подлага на санитарна резитба. Първо се изследва внимателно и след това се отстраняват сухи и повредени издънки. Короната се формира в началото на лятото. Благодарение на това кленът ще изглежда стилен и привлекателен, заемайки гордостта си в лятната вила.

Атака на насекоми и подготовка за зимата

борба с кленов вредителЗа съжаление величествената култура често страда от вредители. Напада се от различни смучещи насекоми (листни въшки, скални насекоми, червеи). Листата заразяват кърлежи, гъсеници и триони. В коренището орехът снася ларвите. Семената се унищожават от бръмбари. Освен това, дори при подходящи грижи, кленът може да зарази брашнеста мана или некроза. За да се освободи дървото от болестта, листата и клоните се обработват с химикали, които се продават свободно в магазина.

По време на процедурата използвайте специални предпазни средства:

 • дълго наметало;
 • респиратор;
 • очила;
 • ръкавици;
 • Гумени обувки.

Всички паднали листа се грижат внимателно и, ако е възможно, се изгарят. С настъпването на студения сезон младите разсад се нуждаят от допълнителен подслон.мулчиране на багажника

За бизнес употреба:

 • дървени стърготини;
 • дебел слой мулч;
 • обикновен чул;
 • суха зеленина;
 • иглолистни смърчови клони.

Всеки от тези материали покрива близо стъблото на растението. Възрастен татарски клен понася твърдо ниските температури и не се нуждае от човешка "подкрепа". Както можете да видите, процесът на отглеждане на реколта се състои от прости стъпки.Първо, изберете просторно открито пространство. Изкопават дупка, запълват дъното с дренаж. След това внимателно поставете разсада и запълнете пространството със земя. Грижите се извършват по общоприетата схема.

Отлично медоносно растение татарски клен - видео

Градина

Къща

Оборудване